Tuesday, August 28, 2007

Profesor: Tindakan Umno hadapi blog langkah bijak27

Bila ahli akademik membelakangi keakademikanya, ibaratlah macam kata Pengarah IKIM. ada lagi profesor pandir dalam masyarakat Melayu. Seolah-oleh profesor ini mahu masyarakatnya punah, beliau bukan mempertahankan sumber maklumat, seandainya jika orang itu benar, apa yang perlu ditakuti , macam KPN Musa Hassan yang nampak berani dan memang berani serta gentle dalam hadapi kes pertuduhan rasuah serta terjejasnya kredibeliti institusi kepolisian. Belaiu nampak bersedia dan memang dah bersedia.
Dalam kesediaannya itu , bangkit mantan KPN Tn Hanif Omar yang melaporkan 40 peratsu pegawai polis hidup mewah. Kan dah kantoi ? Inilah baru ada chek and balance.
Ini belum apa-apa blogger di katakan sumber 'sarang' pemfitnah ?

Langkah Umno menubuhkan pasukan khas untuk menjawab isu-isu politik yang ditimbulkan oleh penulis blog merupakan tindakan bijak, kata seorang profesor kajian media dan komunikasi di Universiti Kebangsaan Malaysia.

Profesor Dr Mohd Safar Hashim berkata Umno perlu menjelaskan isu-isu serius seperti penyalahgunaan kuasa dan rasuah kerana ia boleh menjejaskan imej mereka sebagai parti pemerintah apabila blog semakin mendapat perhatian ramai.

"Langkah menubuhkan pasukan untuk menjawab isu ini adalah lebih baik daripada menutup terus sumber-sumber maklumat (blog)," katanya ketika dihubungi mStar Online hari ini.
Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Seri Azalina Othman Said, dilantik mengetuai kumpulan itu untuk berdepan dengan tulisan-tulisan blog yang dianggap "fitnah siber".

Beliau dilaporkan berkata jawatankuasa berkenaan telahpun melantik beberapa penulis bagi melaksanakan tugas berkenaan.

"Kita tahu ramai kalangan pegawai, kakitangan awam termasuk pelajar melayari internet dan membaca pelbagai cerita membabitkan pemimpin, terutama Umno."Jika kita tidak berbuat demikian, mereka membaca segala maklumat dalam internet akan mempercayai tohmahan itu," katanya seperti dilaporkan.

Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin pula menyifatkan usaha kumpulan Azalina itu sebagai satu bentuk "perang siber".

Katanya, Pemuda perlu berada di barisan depan "untuk menentang idea bukan hanya menerusi perang mulut, malah perang saraf dan perang idea yang disebarkan menerusi alam siber."

Prof Dr Safar menjelaskan, pasukan berkenaan perlu memberi reaksi kepada artikel dan komentar di blog untuk memastikan ketepatan laporan yang disiarkan melalui media berkaitan.
Ditanya kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyanjung penulis blog, Dr Safar berkata saranan bekas Perdana Menteri itu menunjukkan langkah Umno lebih wajar.

"Ini menunjukkan keadaan seolah-olah blog adalah medium yang berkredibiliti, tetapi sebenarnya blog mendapat kredibiliti berkenaan setelah laporan-laporan mereka disiarkan oleh akhbar dan media konvensional lain," katanya.

Jelasnya lagi blog juga mendapat perhatian masyarakat kerana dilihat berupaya menyiarkan laporan-laporan berkaitan isu-isu sensitif seperti rasuah sehingga kerajaan terpaksa bertindak.
Laporan paling serius setakat ini, antaranya, menyentuh isu skandal rasuah seorang timbalan menteri yang disiarkan di sebuah blog pada awal Mac lalu.

Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Seri Mohd Johari Baharom didakwa telah menerima rasuah sebanyak RM5.5 juta bagi membebaskan beberapa orang penjenayah yang ditahan bawah Ordinan Darurat.

Bagaimanapun Peguam Negara menutup fail siasatan selepas siasatan mendapati tiada kes terhadapnya.

Dr Safar menambah: "Tetapi siasatan hanya dijalankan selepas akhbar mengutip laporan-laporan daripada blog. Maksudnya, jika akhbar tidak melaporkannya, masyarakat umum tidak akan tahu, contohnya seperti isu (klip video) 'Negarakuku' baru-baru ini.

"Sebab itulah isu-isu ini berlarutan sehingga menimbulkan kegusaran yang keterlaluan di kalangan masyarakat dan Umno patut menjelaskan perkara ini melalui pasukan khas," jelasnya.
Katanya, hal ini menunjukkan blog masih tidak berupaya untuk membentuk pandangan umum secara tersendiri kerana masih perlu bergantung kepada media konvensional untuk dicapai lebih luas oleh masyarakat.

"Akhirnya laporan daripada blog tidak dapat dibuktikan kerana apabila disiasat, ternyata tuduhan-tuduhan itu tidak benar," katanya.

Katanya lagi, perkembangan itu boleh menjadi ukuran terhadap kepentingan media konvensional dan juga media Internet.

Jelasnya, pada masa ini, blog masih lagi dianggap sebagai media sekunder kerana ia masih belum mencapai tahap kematangan dan kredibiliti seperti media cetak.
"Blog harus mengambil masa yang lama untuk membina kredibiliti mereka kerana akhbar sudah wujud lama sebelum blog," katanya lagi.

Jelasnya lagi, trend persuratkhbaran di seluruh dunia kini menunjukkan syarikat-syarikat akhbar mula beralih kepada media dalam talian selepas mengalami kemerosotan jualan.

Tambahnya, keadaan ini akan menggalakkan kemunculan lebih banyak blog dan tambah menyukarkan masyarakat memilih blog yang benar-benar berwibawa.

"Tetapi akhbar dan media konvensional lain akan kekal sebagai sumber utama maklumat masyarakat.

"Tidak semua orang baca blog. Ada yang mengikuti blog setiap hari, tetapi tidak semua. Kebanyakan mereka masih bergantung kepada maklumat yang disalurkan media konvensional," katanya.

Monday, August 27, 2007

Kelantan lancar sistem data rekod perkahwinan e-Nikah


Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra hari ini berkenan melancarkan sistem e-Nikah iaitu sistem pengurusan rekod perkahwinan orang Islam secara elektronik.

Selain salah satu usaha memartabatkan pengurusan Islam di negeri itu, e-Nikah juga membolehkan tahap perkhidmatan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) dipertingkatkan.

Ia juga dijangka dapat mengatasi kelemahan sistem fail secara konvensional yang diamalkan kini.

Turut berangkat ke majlis tersebut ialah Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Sementara itu, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika berucap pada majlis tersebut berkata, e-Nikah dibangunkan menggunakan kaedah antaramuka web yang hanya memerlukan sambungan ke Internet bagi membolehkan seseorang menggunakan sistem itu.

Katanya, ia mengandungi sekurang-kurangnya tujuh modul yang utama iaitu modul pra per perkahwinan, modul benar nikah, modul pendaftaran perkahwinan, modul pendaftaran perceraian, modul pendaftaran rujuk, modul pengeluaran kad nikah dan modul carian dan pengesahan.

‘‘Modul yang masih dalam pembinaan adalah seperti modul Informasi Keluarga Islam (IKIS) yang akan disiapkan dalam masa terdekat ini.

‘‘Modul ini boleh menyimpan maklumat satu-satu keluarga secara terperinci dan mungkin suatu masa nanti pengguna boleh mendapatkan salasilah sesuatu keluarga dengan mudah berdasarkan maklumat berkenaan,” katanya.

Nik Abdul Aziz berkata, kesemua modul yang dibangunkan itu adalah mengikut prosedur yang diguna pakai berdasarkan Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam 2002.

‘‘Antara kelainan sistem ini adalah penggunaan tulisan jawi yang digunapakai khususnya dalam pengeluaran surat kebenaran dan sijil-sijil,” tambahnya.

Katanya, dengan menggunakan kaedah penukaran automatik dan manual, ia sedikit sebanyak memudahkan dan mencepatkan proses memasukkan data.

Justeru, beliau berharap kejayaan itu adalah suatu permulaan kepada perubahan yang boleh dikongsi antara agensi berkaitan dan sentiasa menerima penambahbaikan demi kecemerlangan pengurusan Islam yang cekap dan berkualiti.

Dalam keghariahan menyambut merdeka PBT-PBT 'sibuk' dan 'giat' memperindahkan bandar masing-masing. Melihat kepada kesungguhan dan kerancakan kerja-kerja mereka seolah-olah bandar - bandar seluruh negara cukup bersedia untuk menyambut ulangtahun meredeka kali ke 50 ini. Kita ucap syabas dan tahniah kepada para kontraktor yang bertungkus lumus dan lumus tungkus, sehingga kekadang menjem dan menyesakkan aliran kenderaan di bandar-bandar berkenaan, senarionya penulis rasa turut berlaku di seluruh negara. Itupun bergantunglah kepada taraf PBT, jika taraf daerah sedikit kurang kerja giatnya, perbandaran ststus sikit sibuk, jika bertaraf bandaraya mesti 'lagi sibuk' lah.


Dalam keghariahan tersebut, tak kiralah hujan ribut nampak tempat penulis kren-kren bergerak sana sini gantung bunga-bunga dan api-api yang dibunga-bunggakan seluruh pokok, maka terang benderang lah daun kayu pokok dalam bandar dengan siraman cahaya, maka tidak ketinggalan semua batang-batang pokok yang berbatang selagi buluh disuluh cahaya oleh sport light di terang benderangkan.


Maka teringat penulis 3 bulan lepas , penulis pergi kepada pihak yang berkenaan , minta dan buat surat supaya lorong di hadapan rumah penulis yang tiangnya tidak berlampu dipasangkan lampu, agar cerah, kerana kawasan rumah lorong tempat tinggal penulis dekat dengan hutan sikit, jauh dari orang, gelap dan berselekoh. Maka jawablah pegawai yang ditugaskan untuk menjawab serta melayan penulis.bahawa alsan bukan senang line tak ada, tak cukup point, tak ada budget, dan macam-macam alasan. Sementelahan masa penulis memohon tu musim pencuri tengan bersemangat mencuri dan pecah rumah.


Sekoyong-koyong maka baliklah penulis ke rumah dengan kecewa , walaupun minta lampu depan rumah penulis itu penulis minta dicajkan bilnya ke atas bil rumah penulis. Itupun tidak dilayan, sampai begitu sekali. Tapi bila nak berpesta adalah pulokkk line dan apinya.


Maka teringatlah penulis merdeka kah kita ? Kebajikan sapa yang dijaga, kehendak penguasa boleh dipenuhi berbanding dengan kehendak rakyat ?

Sunday, August 26, 2007


'Cip MyKad cepat rosak, tak boleh guna untuk mengundi'
Kalau gitu, di sini ada dualah andaian. Pertama cip itu dibuat semata-mata nak buat cip tanpa memikirkan soal mutu, kualiti, ketahanan, dan lain-lain aspek. Pendek kata cip yang dibuat atau diambil macamlah kita mmbeli barang komputer dekat Lot Yat KL aje. Hantam sahaja asal ada dan dapat, kita si pengguna mana tahu tahan tak, sebab kita pengguna , mereka yang bekerja sebagai pelaksanalah yang wajar meneliti dan menentukan ketelitian. Buat cepat-cepat cip kerana nak beri koni projek menyediakan cip ajelah gitu.
Kedua, menggambarkan ketakutan dan takut berdepan dengan realiti sebenar, akan terdeedah semua kelemahan dan kepincangan, tidak dapat menjalankan tipuan dan penipuan secara terang-terangan, masih ada semangat sayangkan negara, tidak ramailah mat-mat bangla, indo , mnyamar akan jadi warganegara sementara untuk undi demo dok gitu.

Sistem pengenalan data pengundi melalui biometrik belum boleh digunakan pada pilihan raya sekarang kerana kos penggunaannya agak tinggi di samping beberapa masalah yang dihadapi oleh Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) berkaitan pengundi.Pengerusi SPR, Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman berkata pihaknya terpaksa membelanjakan hampir RM40 juta sekiranya sistem itu akan digunakan pada pilihan raya akan datang."Sekarang kita tunggu kalau ada pihak yang boleh keluarkan mesin biometrik dengan kos yang rendah. Tapi untuk pilihan raya terdekat ini kita belum boleh pakai biometrik," katanya kepada pemebrita selepas majlis penyerahan cakera padat (CD) filem "50 Tahun Demokrasi dan Pilihanraya di Malaysia."Antara masalah lain yang dialami, kata beliau ialah terdapat lebih 360,000 orang masih belum menukar kad pengenalan lama kepada MyKad.Sistem Biometrik juga katanya masih dalam pembangunan dan tidak efektif."Ada MyKad yang orang tak simpan dengan baik, cip (dalam MyKad) cepat rosak. Jadi bila cip rosak, tak boleh baca di situ (tempat mengundi). Bila tak boleh baca, bergaduhlah di tempat mengundi.""Atas pertimbangan itu, kita kena berhati-hatilah kalau nak guna biometrik. Jadi kita balik kepada zaman purba (pakai dakwat kuku) buat masa ini," katanya berseloroh.Biometrik ialah pengenalan daftar pengundi melalui cip yang terdapat dalam MyKad penggundi.Pengundi cuma perlu meletakkan MyKad dalam sistem pengimbas biometrik sebelum masuk ke dewan pengundian dan sistem berkenaan dikatakan boleh membanteras penipuan seperti "pengundi hantu".Turut hadir pada majlis tersebut ialah Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan, Datuk Kamaruddin Siaraf dan Setiausaha SPR Datuk Kamaruzaman Mohd Nor. BERNAMA

Semangat Oh SEmangat

Orang Melayu biasa amat bersemangat baik dalam apa bidang sekalipun. Semangat yang pertama adalah rata-rata datang bermusim-musim, bila sibuk isu bas awam kemalangan maka masing-masing amat bersemangat membuat itu ini, mencadangkan itu dan ini,
Dulu sebelumnya itu adalah bersemangat dalam membicarakan isu guru-guru, guru-guru keterlaluan mendera pelajar bukan mendidik. Isu guru membelasah pelajar, memalukan pelajar dan bermacam-macam, habis begitu sahaja.
Bila mana perhimpunan agung Umno, rata-rata bercakap soal semangat Melayu la, semangat DEB mahu dikekalkanlah, semangat perpaduanlah, dan macam-macam semangat , akhir sekali yang berucap sebagai wakil - wakil itu, bersemangat mereka akan menjadi calon kot..
Kini selepas isu bas, apa pula ya ..? nanti kita akan bercakap lagi soal semangat !!!!
Hari-hari terakhir Menteri Pengajian Tinggi menunjukkan tanda pelik dan gusar, bahawa wanita atau pompuan semakin ramai di IPTA dan IPTS atau mana-mana pusat pengajian tinggi, Maka kesannya banyak kean, antaranya ditakuti ramai wanita akan menjadi andartu, adapulak seorang NC sebuah IPTA wanita yang cadangkan pada masa depan lelaki menjadi suri rumah sepenuh masa dan perempuan yang berkualiti ini keluar mencari nafkah atau bekerja. Sokong pula di Sharizat.
Semua yang mahu dipolimikkan itu, perlu kembali kepada dasar. Kita buatlah macam manapun, samada besarkan kouta pelajar lelaki ke IPT, kecil ke, jika kita menolak ketentuan Tuhan, kita adalah manusia yang ada akal dan tidak mahu berfikir. Lumrah di atas adalah menendakan sudah sampai dunia ini ke akhir zaman, di mana tanda-tanda kecil sudah banyak dan tidak terhitung. Memanglah akhir zaman perempuan semakin ramai, tambahan pula lelaki yang ada khususnya yang Melayu Islam menjadi penagih dadah, tidak minat belajar kerana terlalu asyik dan khayal dengan impian serta angan-angan untuk menjadi senang sekelip mata tanpa perlu bersusah payah. Maka inilah balasannya, Allah akan musnahkan bangsa itu dan digantikan dengan satu bangsa lain yang lebih taat dan mahukan Islam daripada bangsa kita.


SEMALAM wanita Malaysia menyambut Hari Wanita Kebangsaan yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Kejayaan wanita negara ini memang sangat dibanggakan walaupun masih banyak ruang boleh diperbaiki. Misalnya, dalam mengisi 30 peratus pembuat dasar di kalangan wanita mungkin masih belum berjaya, namun usaha ke arah itu mesti diteruskan.

Wanita memang pintar, jika tidak takkan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed semakin bimbang dengan jumlah wanita di pusat pengajian tinggi (IPT) yang di sesetengah IPT mencapai angka 80 peratus berbanding lelaki. Sewajarnya masyarakat juga bimbangkan perkara ini kerana sesetengah masalah sosial yang melanda ketika ini berpunca daripada ketikdakseimbangan ini.Umpamanya masyarakat mulai bimbang semakin ramai wanita akan menjadi andartu kerana enggan mengahwini lelaki yang rendah kelulusan daripada mereka atau lelaki yang kurang ‘kualiti’. Mana perginya lelaki bijak, sehingga kuota untuk mereka ke IPT terpaksa dibesarkan. Walaupun menteri berkenaan masih belum menjelaskan kaedah yang akan digunakan, timbul juga sedikit kecewa bila membacanya kerana wanita terpaksa beralah untuk membenarkan lelaki ke IPT.Memang sejak kecil wanita sudah dilatih berkerja lebih kuat. Anak perempuan bukan saja ke sekolah, mereka juga terpaksa membantu ibu menjaga adik atau membuat kerja rumah sedangkan lelaki dibiarkan bermain atau lepak. Walaupun ada ibu bapa zaman ini sudah mengubah senario ini, masih ramai mengikut rentak lama.Selepas belajar dan kemudian bekerjaya serta berumah tangga, isteri terpaksa membuat dua kerja, di pejabat dan di rumah. Beban wanita selalunya dua kali ganda daripada lelaki dan kerana itu mereka lebih tahan lasak dan lebih berdaya saing dan tidak mudah menyerah kalah.

Saturday, August 25, 2007

Kecelaruan Pemikiran Genarasi Pasca Merdeka

Inilah generasi pasca merdeka. Bercelaru dan haru biru' Pelajar UIA kesal dengan sekolah agamanya.......I believe God can reveal himself in any way He desires. I believe He wants us to find Him through ways we are happy and comfortable with. I believe in the universal truth everything begins as good thing. I believe I can learn and see God in evey possible moment, the tricle of spring water, the smile of a Christian friend, the embrace of sun bear.
Saya yakin Allah akan menghadirkan diri Nya dalam apa sahaja bentuk yang Dia inginkan. Saya yakin Dia mahu kita mengenalinya melalui apa sahaja keadah yang selesa dan ceria. Saya yakin pada kebenaran sejagat yang setiap sesuatu bermula dengan kebaikan. Saya yakin saya dapat mengenali dan melihat kehadiran Allah dalam apa ketika sekalipun, dalam titisan air, senyuman rakan yang beragama Kristian, dalam dakapan mesra sun bear.
Kecelaruan pemikiran, pegangan agama yang longgar, melihat dan menggambarkan semua gama sama, menyalahkan agama yang dianuti sebagai punca segala-gala. Inilah pemikiran paling bahaya. Sampel perisitiwa ini adalah paparan gambaran umum yang dapat disimpulkan bahawa , masyarakat kita sudah parah dan hancur. Maka kini kita 'hanya menunggu satu bangsa lain' sebagaimana janji Allah, yang akan digantikan bilamana bangsa tersebut menolak agamanya.
Manifestasinya, kita kini jangan lah terlalu bangga dan agungkan bangsa kita. Berjuang kerana bangsa, kerana spt kata Tn Guru Nik Aziz , Adam adalah bapa kepada manusia, samada dia org putih ke, Cina ke , org Eropah ke, kulit hitam ke. kulit putih ke , mati kelak tuhan tak tanya mu bangsa ni , masuk surga, tuhan tanya akhirat kelak taqwanya ? Fikirkanlah ....
Bulan ini adalah bulan kemerdekaan. Seperti bulan-bulan Ogos yang lalu kerajaan Malaysia, akan dan terus berusaha menyambut 'kemerdekaan' dengan pengisian-pengisian pelbagai mengikut 'acuan' ala merdeka Malaysia.
Tahun ini, paling istimewanya adalah sambutan merdeka genap 50 tahun (1957-2007). Maka sambutan 'berjublee' emas. perak tembaga dan suasa, mahu dirayakan. Bagi rakyat pasca merdeka baik yang cerdik pandai sama-sama rayakan, macam biasa tidak pernah berbunyi atau memberi apa-apa pandangan. Ini kerana kebanyakan cerdik pandai adalah ampu sini dan ampu sana. Ye ke gitu.
Penulis amat tertarik dengan kata-kata M Sabu Naib Presiden PAS. Sambutan 50 tahun merdeka seolah-olah macam sambutan ulangtahun penubuhan UMNo jadinya. Nampaknya begitu an rasanya pun begitu. Maka rakyat yang terdiri daripada cerdika pandai termasuklah ahli-ahli akdemik sendiri tidak berani bersuara dan menegur pun.
Perayaan 50 tahun negara merdeka terlalu banyak sangat disogokkan dengan UMno sehingga meneggelamkan sumbangan pihak-pihak lain, atau individu-individu lain. Seolah-olahnya UMNo lah yang menjadikan Malaysia. Fakta-fakta , program2 pengisian lebih kepada budaya agung-agungkan UMno dan pemimpin-pemimpinnya. Makna rakyat eramai dipesongkan 'pemikiran' mereka. INi menggambarkan rakyat Malaysia rata-rata belum merdeka. Benarlah kata TG Nik Aziz Nik Mat, kita merdeka cuma beralih tampuk pemerintah daripada Mat Salleh kepada Mat Melayu. Roh, semangat, undang-undang serta serba serbi 'tetap sama'.
Lihat paparan dibawah petikan berita Bernama pada hari ini...

Tun Razak Batal Hasrat Bina Kolam Renang Demi Rakyat
Perdana Menteri Malaysia kedua Tun Abdul Razak Hussein pernah membatalkan hasrat membina kolam renang di kediaman rasmi beliau demi kepentingan rakyat.Hasrat membina kolam renang di kediaman rasmi Perdana Menteri itu pada mulanya timbul kerana beliau merasa bersalah apabila kolam renang Lake Garden terpaksa ditutup kepada awam setiap kali jika beliau mahu berenang di situ."Tun Razak berkata lebih baik duit itu (perbelanjaan membina kolam renang) digunakan untuk membina tiga buah klinik desa," kata Pengerusi Bernama Datuk Mohd Annuar Zaini pada Forum Merdeka: Sembang-sembang Kopi `O' Nasi Lemak anjuran bersama Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan dan Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Gapena) di Rumah Gapena di sini.
Mohd Annuar berkata keputusan itu membuktikan integriti tinggi dalam diri Tun Razak dengan meletakkan kepentingan rakyat di hadapan walaupun beliau boleh meneruskan hasratnya membina kolam itu tanpa pengetahuan rakyat.Pada ketika itu kos membina kolam renang berkenaan dianggarkan berharga RM60,000, katanya.Mohd Annuar berkata integriti adalah komponen penting dalam diri seseorang pemimpin dan ia harus dipupuk di rumah dan di sekolah.Selain menyentuh tentang integriti, Mohd Annuar juga meminta rakyat negara ini supaya menghargai jasa pemimpin negara sekalipun mereka telah meninggal dunia.
Nah , kalau amalan ini diteruskan oleh pimpinan negara masa ini kan molek deh...!!!!!!!!!

Friday, August 24, 2007

Tindakan tegas:Makkal Osai hina Nabi Isa, Namewee hina lagu negaraku.

Belum pun reda lagu 'Negaraku' dan 'umat Islam dihina' . Kini terbaru adalah penerusan usaha perlekehkan oleh sebuah akhbar berbahasa Tamil iaitu Tamil Makkal Osai. Sikap membantai , perlekeh, dan bangkit kemarahan adalah sengaja mengundang padah, kerana sikap. Pertama adalah sikap tidak apa bapa (di sini adalah orang yang memegang teraju negara), dengan ini peluang terbuka luas ini , dimanfaat oleh puak-puak oportunis. Ibarat dalam acara tinju, pada bila-bila masa peninju lawan akan melepas jabnya di mana ia ada peluang dan kesemapatan. Begitu juga hal dalam politik , negara dan dunia politik.

Tindakan tegas mesti diambil kepada akhbar Tamil Makkal Osai kerana menghina Nabi Isa sebagai pengajaran dan ingatan keras kepada semua media supaya lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan bahan termasuk menjaga sensitiviti pelbagai kaum dan agama di negara ini.

Akhbar terbabit menyiarkan kartun Nabi Isa memegang botol arak dan rokok yang dilaporkan dimuat turun dari internet.

Naib Presiden PAS Ustaz Ahmad Awang berkata sikap berlembut dan lemah Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi termasuk pimpinan Umno yang lain yang menjadi punca pihak tidak bertanggunjawab semakin berani melakukan tindakan-tindakan bersifat provokasi dan menyentuh sensitiviti agama kaum lain.

"Kita mengutuk dan mendesak supaya Makkal Osai dikenakan tindakan tegas sama seperti yang dikenakan ke atas akhbar-akbar lain yang menyiarkan kartun Nabi Muhammad tempoh hari.Tindakan biadap ini tidak cukup sekadar meminta maaf," katanya ketika dihubungi.

"Umat Islam yang beriman turut percaya dan mengimani Nabi Isa sama seperti nabi-nabi lain.
"Jika ini tidak dibendung, masa akan datang ada orang yang berani menghina Nabi Musa, Nabi Ibrahim, Nabi Nuh kemudian kembali menghina Nabi Muhammad s.a.w," katanya.

Beliau juga menambah bahawa jika selama ini kerajaan mahu mengenakan tindakan berat dan tegas terhadap individu yang menghina lagu Negaraku seperti Wee Meng Chee atau dikenali 'Namewee', perkara dan hukuman yang sama juga boleh dikenakan kepada Makkal Osai yang jauh lebih buruk mencetus perasaan tidak senang penganut agama lain khususnya penganut Kristian.

"Menghina lagu negaraku tetap salah apatah lagi menghina nabi," katanya yang turut kecewa dengan sikap sambil lewa Abdullah dalam menangani isu ini. Menurut laporan akhbar hari ini,Perdana Menteri mengingatkan pihak berkenaan supaya peka dengan sensitiviti semua kaum.

“Jangan buat sesuatu yang sensitif dan tidak dapat diterima orang. Penyiaran kartun Nabi Isa itu bukan saja tak dapat diterima umat Islam, tetapi saya percaya orang Kristian juga tak dapat terima. Saya ingatkan mereka supaya menghentikan perbuatan ini,"ujar Abdullah yang dipetik berkata demikian tanpa memberi arahan tegas dan mengenakan tindakan sewajarnya kepada akhbar tamil terbabit selaku Menteri Keselamatan Dalam Negeri.

Bishop Julious Paul yang dipetik dalam Malaysia Today berkata :" Bila dua akhbar menyiarkan karikatur Nabi Muhammad awal tahun lalu, kerajaan mengambil tindakan segera dengan mengharamkan akhbar terbabit. Itu tindakan yang betul." "Dan sekarang kita ada isu ini dan mereka (Makkal Osai) juga mesti dikenakan tindakan sama sebagai pengajaran kepada yang lain," katanya.

Dalam laman terbabit juga menyiarkan pandangan Archbishop Kuala Lumpur, Dato' Murphy Pakiam, yang turut menyatakan bahawa penyiaran kartun tersebut merupakan sesuatu yang cukup menyinggung sentimen perasaan penganut Katholik

Dalam pada itu, Dewan Pemuda PAS Pusat akan menyerahkan satu memorandum kepada Abdullah di Putrajaya di pejabat Menteri Keselamatan Dalam Negeri pada 3.30 petang ini berhubung isu penghinaan Nabi Isa oleh akhbar terbabit.-Az

Tuesday, August 21, 2007

BPR siasat Air Kelantan.. Lah gilah !!!!

Berita gempar ! Alahai BPR siasat kita mahu lihat hasilnya supaya BPR dapat 'mencekup' siapakah 'dalang' yang pelakun utama kerajaan negeri Kelantan yang menyeleweng batang paip. Tentulah ' balak' nya besar jumlah dia dapat.
Teringat penulis, almarhum Ust fadzil Noor, dalam menghadapi situasi isu Maunah dulu. Akhbar-akhbar arus perdana marah kepada beliau kerana beliau mengatakan semua yang berlaku ini adalah 'sandiwara' belaka. Kalau allahyarham P Ramleee pula terkenal dengan cubaaaan...
Kita rasa kesian betul dengan pegawai-pegawai BPR terpaksa berbulan-bulan dah 'berkempung' di Kelantan . Dan kini tidak teragak-agak akan mengorek semula batang paip yang dikatakan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) dah siap pasang dan tanam. Harap-harap janganlah pihak pendakwa buang kes.
Jika lah roh bertindak dan bekerja seperti yang ditunjukkan di Kelantan ini di bawa ke negeri-negeri lain, betapa kita terasa hidup seluruh rakyat terbelalah. Mari lah kita imbau kes Eric Chia dengan Perwaja Steel dah dibuang gitu, campak ke Laut Cina Selatan lagakknya. Jumlahnya sahaja boleh merudumkan negara. Kes KPN didakwa rasuah kata Peguam Negara tiada tranksaski dalam akuan bank KPN seperti yang didakwa. Maka jahatlah orang yang menuduh , maka buang kes lah kes itu.
Kerajaan Abu Nawas lah kita sekarang ni... Lakonan hebat, menang banyak anugerah terbaik kita. Juara perabih pitih rakyat, jawab lah A...... B..... C...... Jawapannya ialah ............................ . Betul sangat tu. Dapat markah penuh.

Bahan diguna baik pulih infrastruktur paip didakwa tak ikut spesifikasiKUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyiasat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) berhubung penyelewengan dalam projek membaik pulih infrastruktur sistem bekalan air di Kelantan yang berharga RM600 juta.Siasatan itu dibuat selepas BPR menerima maklumat ada bahan yang digunakan bagi kerja membaik pulih infrastruktur paip lama dan menaik taraf loji bekalan air di negeri itu, tidak mengikut spesifikasi.

BPR menghantar sepasukan pegawainya ke Kelantan untuk membuat risikan mengenai perkara itu beberapa bulan lalu dan mendapati ada asas untuk siasatan terperinci dijalankan bagi mengenal pasti punca penyelewengan serta pihak yang bertanggung jawab.Sumber badan itu memberitahu Berita Harian, pegawai BPR sudah mula memeriksa dan mengambil dokumen berkaitan projek berkenaan di pejabat AKSB, di Kota Bharu serta syarikat yang diberi kontrak melaksanakannya, Rabu lalu.
“Semakan juga dibuat di Pejabat Kewangan negeri yang bertanggungjawab meluluskan pembayaran untuk projek itu. Sebahagian besar projek terbabit siap tahun lalu dengan pembayarannya sudah dibuat kepada pihak terbabit.“Selepas mengumpul maklumat lengkap daripada dokumen yang dikumpulkan, kita akan pergi ke tapak projek untuk pemeriksaan lanjut dan BPR tidak akan teragak-agak untuk mengorek semula paip sebagai bukti berlaku penyelewengan,” katanya. Awal Jun lalu, Berita Harian mendedahkan mengenai rungutan penduduk di Machang yang mengadu Loji Rawatan Air (LRA) Merbau Chondong bernilai RM65 juta, yang dibina di daerah itu gagal menyelesaikan masalah bekalan air mereka.Antara lain penduduk mendakwa, LRA Merbau Chondong yang sepatutnya mampu membekalkan sehingga 45 juta liter air sehari, tidak dapat berfungsi dengan baik kerana dua tangki simpanannya gagal menyalurkan air ke rumah, sekolah serta pejabat di kawasan itu.Pembangunan Loji LRA ialah satu daripada tujuh komponen utama projek membaik pulih infrastruktur sistem bekalan air di Kelantan, yang membabitkan kos keseluruhan RM600 juta dan dimulakan pada 2001.
Keseluruhan projek itu, yang membabitkan kerja menukar paip dan menaikkan taraf infrastruktur loji air di tujuh daerah, dilaksanakan dengan peruntukan Kerajaan Pusat menerusi Kementerian Kewangan, serta dikawal selia AKSB.Antara kawasan yang terbabit ialah Machang, Gua Musang, Kota Bharu, Jeli dan Pasir Putih.
Sementara itu, Pengarah Urusan AKSB, Fauzi Abdullahketika dihubungi di Kota Bharu, mengesahkan sekumpulan pegawai BPR mengambil beberapa dokumen berkaitan operasi mereka di pejabat syarikat pada Rabu lalu.“Mereka turut mengambil beberapa dokumen, tetapi saya tak tahu mengapa. Saya agak ia mungkin berpunca daripada bising-bising dalam akhbar baru-baru ini, dan kita akan bagi kerjasama penuh kepada BPR.“Saya tak tahu perjalanan kes ini, saya sekadar menjalankan kerja saja. Setakat ini, saya juga tidak menerima sebarang maklumat mengenai perkembangan terkini susulan tindakan mereka itu,” katanya.
Difahamkan, lima pegawai BPR itu berada selama kira-kira empat jam di Ibu Pejabat AKSB di Jalan Kuala Krai, mulai jam 9 pagi hingga 1 tengah hari. Selain mengambil dokumen, mereka turut menemui pengurus kanan dan pegawai di Bahagian Pembangunan.Pegawai BPR terbabit dikatakan turut mengambil beberapa fail berhubung projek yang dilaksanakan AKSB sepanjang tempoh Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) serta satu unit pemprosesan pusat (CPU) komputer dari pejabat itu.

Monday, August 20, 2007

Antara komisen dan politik wang , tidak ambil rasuah ?

Lontaran DSAI masih berbisa, kali ini analoginya mudah tapi cukup terkesan kepada rakyat terbanyak yang mahu berfikir. Melalui ucapannya baru-baru ini di Pahang dalam 'lawatan' gempurnya . Beliau menyatakan bahawa UMNo menyemai dan menanam minda Melayu dengan istilah-istilah , di mana istilah-istilah ini menjadi terbiasa dan tidak ada apa-apa.
Tetapi bila dibuka 'minda' masyarakat nah maka besarlah jadinya. Dalam UMNo tiada rasuah tetapi hanya disebut sebagai 'politik wang' .Pada hal 'rasuah lah tu , jika ikut sifir 2x 5 dan 5 x 2 kan sama sahaja. Letakkan perkataan babi kepada khinzir kan sama , tetap haram dagingnya, walaupun ditukar kepada khinzir. Bagi UMno dalam partinya tidak amalkan budaya rasuah, tetapi politik wang sahaja. Kan molek jadinya tu, inilah perkataan yang dicanai bertahun-tahun , sehingga kan rakat tidak celik dan membuka mata dengan politik wang.
Kedua , tambah beliau, jika dalam Umno tidak berlaku gejala mengambil rasuah, cuma yang ada seseorang itu hanya dapat komisen. Maka banyaklah menteri-menteri dapat komisen hatta beli kapal selam dan sukhoi oleh kemnterian orang tengah atau menteri berkenaan dapat komisen sahaj, buka terima rasuah.

Sunday, August 19, 2007

Malaysia Bukan Negara Sekular Atau Teokrasi, Kata PM

Maka terserlahlah jiwa hati nurani Pak Lah yang diwarni sebagai cucu ulama besar, satu ketika dulu. Cakap-cakapnya mengenai negara dan negara pimpinannya menunjukkan dia memang tak tahu. Sebagai seorang pemimpin dia tidaklah boleh berpura-pura tidak tahu dan tidak ada apa-apa terhadap negara yang dipimpinnya. Satu detika, satu ucap , satu suruhan, hatta satu tindakan beliau menjadi rujukan dan sejarah berharga negara. Inilah yang akan dipegang sebagai landasan rakyat.
Maka sedar atau tidak sedar Pak Lah terhadap apa yang dipimpin, cukup memberi kesan dan bekas. Maka ungkapan atau catatn memori kata-kata beliau seperti dilaporkan iaitu , beliau menegaskan bahawa Malaysia bukan sebuah negara sekular mahupun teokrasi sebaliknya sebuah negara yang mengamalkan demokrasi berparlimen.
Beliau berkata kerajaan di negara ini mengamalkan ciri-ciri pemerintahan yang melambangkan komposisi penduduknya yang berbilang kaum dan agama."Kita bukan negara sekular. Kita juga bukan negara teokrasi seperti Iran dan Pakistan yang Pas mahukan tetapi kita sebuah kerajaan berasaskan demokrasi berparlimen," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program bersama rakyat di Institut Perguruan Tuanku Bainun di sini.
Beliau berkata kerajaan yang ada di negara ini sekarang merupakan sebuah kerajaan yang bertanggung jawab sama ada kepada rakyat mahupun negara dan ia diperintah bersama oleh pemimpin daripada semua kaum dan agama di bawah payung Barisan Nasional."Kita terdiri daripada agama Islam, Buddha, Hindu, Kristian dan semua sama-sama bermuafakat, berbincang untuk menghasilkan dasar-dasar pembangunan negara," katanya.
Perdana Menteri berkata formula yang diguna pakai itu telah terbukti mampu memacu kemajuan negara dalam tempoh 50 tahun lalu."Itulah negara kita yang maju dalam bentuk formula kita sendiri yang telahpun diuji dan teruji 50 tahun lamanya dan telahpun berjaya hari ini," katanya.Abdullah berkata beliau tidak nampak mengapa kerajaan seperti ini tidak dapat terus maju pada masa akan datang iaitu sehingga Malaysia meraikan ulang tahun kemerdekaannya yang ke-100 tahun kelak.
Yang beliau kagum dan 'menjadi wirid' beliau adalah kemajuan ' fizikal ' walaupun kemajuan spiritual sudah menuju 'kehancuran' .

Pekerja Asing Cecah 5 Juta Orang Menjelang 2010

Pekerja asing di negara ini dijangka mencecah sehingga lima juta orang menjelang 2010 dan keadaan itu boleh menimbulkan persaingan kepada rakyat tempatan selain mengurangkan kadar pekerjaan dalam negara.Pengarah Eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) Prof Emeritus Datuk Dr Mohamed Ariff berkata pada ketika ini terdapat dua juta pekerja asing yang bekerja secara sah di negara ini dan bilangan itu tidak termasuk lebih 700,000 pendatang tanpa izin yang bekerja di negara ini.
" Kita memerlukan polisi yang membina untuk mengkaji perkara ini," kata Mohamed ketika menyampaikan ceramah mengenai kedudukan ekonomi negara kepada lebih 400 peserta Persidangan Tahunan Pimpinan Mahasiswa Malaysia anjuran Majlis Pelajar Malaysia United Kingdom dan Ireland (UKEC) di sebuah hotel di sini.
Mohamed berkata dasar itu perlu menyeluruh dan menggariskan secara jelas sektor-sektor ekonomi yang memerlukan khidmat tenaga asing seperti pembinaan, perladangan dan perkhidmatan (pembantu rumah).Ketika ditemui pemberita kemudiannya, Mohamed berkata dasar khusus itu perlu bagi mengelakkan persaingan secara langsung wujud antara pekerja asing dan tempatan."Contohnya sektor pembuatan.
Majikan akan mengambil pekerja asing yang jauh lebih murah kadar gaji daripada pekerja tempatan. Malah mereka (pekerja asing) akan diguna sepenuhnya," katanya.Kebergantungan negara terhadap pekerja asing adalah antara isu utama yang dibentangkan oleh Mohamed selain pertumbuhan ekonomi yang perlahan, peningkatan pengangguran, pelaburan domestik kurang sejak krisis ekonomi 1997, peningkatan perbezaan pendapatan intra-kaum, perhijrahan cerdik pandai dan keadaan ekonomi negara yang mudah terdedah kepada krisis akibat ketidakseimbangan global.
Mengenai perbezaan ketara antara jumlah pelaburan asing dan pelaburan domestik di negara ini, Mohamed berkata pelaburan domestik kurang kerana terdapat halangan-halangan tertentu selain kekurangan galakan khusus.Beliau berkata terdapat pelabur tempatan yang melihat Dasar Ekonomi Baru (DEB) sebagai halangan, yang kemudiannya keluar negara dan kembali melabur di negara ini sebagai pelabur asing.
Bagaimanapun, beliau percaya usaha kerajaan mewujudkan Koridor Utara dan Wilayah Pembangunan Iskandar akan meningkatkan jumlah pelaburan tempatan dan asing serta merancakkan pertumbuhan ekonomi negara.Persidangan tahunan tiga hari bermula semalam itu membincangkan topik ekonomi, pendidikan, pembangunan sosial dan Wawasan 2020 sempena dengan sambutan 50 tahun kemerdekaan negara. Ia disertai pemimpin pelajar Malaysia luar negara.
Dah tahu buat-buat tak tahu. Alasan kemalangan kini dikatakan berpunca antaranya adalah kerana banyak bas guna badan kimpal.

Hampir 50 peratus daripada jumlah keseluruhan bas awam, termasuk bas ekspres di negara ini didapati tidak selamat kerana menggunakan badan bas dikimpal yang menyebabkan strukturnya tidak kukuh, berbanding model import sepenuhnya (CBU) atau pemasangan tempatan (CKD).
Jurucakap bahagian Teknik Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berkata, kebanyakan bumbung bas terbabit tidak disambung terus ke platform yang boleh membahayakan nyawa penumpang sekiranya berlaku kemalangan dahsyat.“Kebanyakan bas memang menggunakan casis dan enjin dari luar (negara), namun masalah utama ialah badan dan bumbung bas dibina tidak mengikut piawaian keselamatan atas alasan untuk menjimatkan kos,” katanya kepada Berita Minggu di sini, semalam,
Malah, mengikut laporan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP), daripada 50 buah bas awam dan ekspres yang diperiksa, 25 didapati menggunakan badan bas dikimpal.Pada 13 Ogos lalu, 21 maut apabila sebuah bas ekspres yang dalam perjalanan dari Melaka ke Alor Star hilang kawalan lalu merempuh besi penghadang jalan sebelum terjatuh ke dalam parit di Kilometer 229.1 Lebuh raya Utara Selatan (Plus), dekat Taiping.
Jurucakap itu berkata, bas yang dibina menggunakan teknik kimpalan mendapat sambutan pengusaha bas kerana harganya lebih murah.Beliau berkata, bas jenis itu biasanya dijual di bawah RM150,000 sebuah, berbanding model CBU atau CKD, harganya mencecah antara RM500,000 hingga RM1 juta sebuah bergantung kepada kapasiti muatan dan saiz bas.“Sebab itu syarikat bas pilih bas berkenaan selain kos penyelenggaraannya murah” katanya.

kEBIMBANGAN TERHADAP WPI ADA ASASNYA !!!


BUKU MERAH HITAM 20 TUNTUTAN TERHADAP WPI DIISYTIHAR DOKUMEN UMUM Oleh Media ProWaris

Tanggal 15 Ogos 2007 adalah merupakan tarikh keramat perjuangan Melayu dan Islam Malaysia. Tarikh itu menandakan tarikh pengumuman rasmi telah dibuat oleh Feriz Omar, Presiden Pertubuhan Profesional Melayu & Pewaris Bangsa (ProWaris) mengishtiharkan ‘Dokumen Merah Hitam’ yang menyenaraikan 20 tuntutan Prowaris-MAPAN terhadap WPI dijadikan “Dokumen Umum”.
Pengisytiharan yang disambut dengan tepukan gemuruh tidak kurang daripada 300 pemimpin-pemimpin NGO, penulis-penulis media perdana dan alternatif di Majlis Dialog Bersama Tun Mahathir yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Ad-Hoc Prihatin (PRIMA). Dalam majlis yang sama, YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad mengiktiraf kesahihan kandungan Buku Merah-Hitam Dokumen 20 Tuntutan ProWaris-Mapan sekaligus dengan lantangnya menyeru agar semua pejuang Melayu melalui NGO, penulis-penulis media perdana dan media alternatif untuk bangkit dan menggembling tenaga memberi sokongan padu terhadap perjuangan kebenaran yang danjurkan oleh ProWaris.
Tun Mahathir juga melahirkan kebimbangan bahawa satu hari nanti dalam 30 tahun yang akan datang tanpa perancangan dan pengendalian teliti, WPI akan menjadi satu lagi wilayah baru Singapura di Malaysia. Dalam program ucapan Tun Mahathir itu juga, Presiden ProWaris mengambil kesempatan untuk bangkit dan menyampaikan pandangan dan hasrat perjuangan ProWaris kepada Tun Mahathir dan para hadirin.
Feriz Omar telah meluahkan perasaan kesalnya yang teramat sangat terhadap YAB Perdana Menteri kerana hasrat beliau untuk bertemu Datuk Sri Abdullah Ahmad Badawi sendiri untuk membincangkan isu yang amat kritikal ini dalam keadaan tertutup demi menjaga kehormatan pemimpin Melayu tertinggi itu, telah diperlekehkan dan tidak diendahkan langsung oleh YAB Perdana Menteri. Media ProWaris hari ini difahamkan bahawa YAB Perdana Menteri masih diam membatu sekalipun ProWaris telah menyampaikan dua (2) salinan Dokumen Merah-Hitam dan lima (5) makluman kepada Perdana Menteri. Sesungguhnya, ini dengan jelas menunjukkan sikap kerajaan secara terang-terangan membenarkan negara jiran, Singapura campur tangan dalam pembangunan WPI.
Setelah 10 hari pertama diberi dan ditambahkan 10 hari lagi dan kemudian 10 hari lagi maka ProWaris mengisytiharkan dokumen yang dibuat atas kajian intelek hasil kerja kumpulan yang digelar HarakahDaily sebagai “Golongan Professional Melayu Elit” ini dijadikan Dokumen Umum untuk dijuangkan bersama oleh semua pihak yang terlibat.
Tun Mahathir dalam ucapannya meletakkan kebimbangan dengan dasar yang dibuat kerajaan Abdullah dalam membuka ruang kepada negara asing melabur dan mendapatkan aset dalam pembangunan WPI.
Secara sinis beliau menegur bahawa kepimpinan negara kini terlalu bijak memandangkan untuk membuat pembangunan di WPI perlu mendapatkan 'izin' dari Singapura dengan melantik menteri dari negara jiran sebagai penasihat bersama. Kalau beginilah caranya, Tun Mahathir menasihatkan kepimpinan Abdullah “Jangan hanya WPI sahaja perlu dibuat dengan 'izin' dari Singapura, sebaliknya Koridor Utara (NCER) juga bolehlah dibuat dengan meminta izin dari Menteri Thailand”.
Salah satu usul Perhimpunan Agung Pemuda MCA adalah minta KDN bertindak agresif dan peka dengan keselamatan rakyat. Maknanya MCA sentiasa memantau dan menjadi perbincangan mereka melihat kes-kes jenayah tidak terkawal yang fokusnya kepada mereka serta rakyat terbanyak. Hal ini amatlah serius, trend terkini jika di bandar-bandar besar masing-masing sudah ada pakatan dalam kawasan KRT menyediakan khidmat pengawal keselamatan swasta.
Kini para penghuni sesetengah taman perumahan sudahpun berbulan-bulan menjalankan kawalan malam, tujuan bagi menangani kes-kes rompakan atau samun serta pecah rumah yang semakin menjadi-jadi serta tak tertahan-tahan dengan kumpulan ini menjalankan modus operandi yang hampir sama. Di beritakan kumpulan ini sengaja menggunakan 'loghat' Indonesia. Maka secara mudah maka mat-mat seberang nilah yang mudah dimangsakan.
Jenayah kekerasan warga asing membimbangkan

Penglibatan warga asing dalam jenayah kekerasan kebelakangan ini amat membimbangkan, kata Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Fu Ah Kiow.

Beliau berkata, dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini sebanyak 46 kes jenayah melibatkan warga asing dilaporkan membabitkan kegiatan bunuh, samun berkawan bersenjata api, samun bersenjata api dan rogol.

Katanya, daripada jumlah itu sebanyak 18 kes dilaporkan melibatkan samun berkawan bersenjata api, bunuh (17), samun bersenjata api (lapan) dan rogol (tiga).

‘‘Penglibatan pendatang asing dalam jenayah indeks dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini ialah 1,823 kes berbanding tahun lalu (3,857) dan 2005 (3,118),” katanya ketika menjawab soalan Senator Siw Chun Eam pada persidangan Dewan Negara hari ini.

Menurut Ah Kiow, bilangan warga asing yang mati kerana kes jenayah dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini ialah seramai 297 orang dan daripada jumlah itu lelaki sebanyak 249 orang manakala 48 lagi wanita.

Pijak al-Quran

Perangai buruk pelajar berbangsa asing sudah tertanam sejak mereka bersekolah. Didikan juga tidak wajar dibuat kepada pelajr sekolah sahaja. tetapi termasuklah ibu dan bapa mereka juga, serta masyarakat atau komuniti. Rasa tidak puashati ini sudah lama, kemuncak dan manifestasi rasa adalah apa yang dilakukan secara tampak oleh Wee dan pelajar yang memijak Al Quran seperti yang dilaporkan pada hari ini.
Nampaknya, Harian Metro selepas ini, akan dipanggil oleh penguasa untuk tidak melaporkan kepada orang ramai. Percayalah..... itulah cara dan tabiat di negara kita. Media menjadi madai

Belumpun reda isu menghina lagu Negaraku dan lagu bermesej negatif yang dinyanyikan oleh Wee Meng Chee atau Namewee, satu lagi perbuatan menghina agama Islam dan orang Melayu dilakukan seorang pelajar sebuah sekolah menengah di Kepong, dekat sini, apabila dia memijak al-Quran yang diletakkan dalam bilik agama.Dalam kejadian Isnin lalu, pelajar terbabit bersama dua rakannya ada di luar bilik agama sebelum mereka menolak almari mengandungi buku agama dan al-Quran sehingga jatuh bertaburan di lantai.Menurut saksi yang juga pelajar sekolah berkenaan, ketika kejadian dia menaiki tangga menuju ke kelasnya di tingkat tiga.“Ketika sampai di tingkat dua, saya nampak tiga pelajar di luar bilik agama menolak almari sehingga buku dan beberapa al-Quran jatuh bertaburan.

“Kemudian, seorang daripada pelajar terbabit menyepak dan memijak buku serta al-Quran,” katanya ketika membuat laporan di Balai Polis Desa Jaya, Kepong, dekat sini, semalam.

Menurut pelajar tingkatan satu itu, dia berang dengan perbuatan mereka memijak al-Quran lalu menegur pelajar terbabit supaya menghentikan kelakuan buruk itu.“Selepas ditegur mereka melarikan diri, namun saya mengecam wajah pelajar yang memijak dan menyepak al-Quran.“Saya kemudian memberitahu guru disiplin supaya mereka dikenakan tindakan sewajarnya,” katanya.
Namun, difahamkan pihak sekolah memandang remeh insiden itu sehingga mencetuskan kemarahan pelajar Islam.Berikutan itu, masyarakat Islam kawasan itu menghantar satu memorandum kepada pengetua sekolah supaya pelajar yang melakukan kesalahan terbabit dikenakan hukuman sewajarnya.Wakilnya, Mohd Khan Solleh, berkata kejadian seumpama ini yang dilakukan pelajar sekolah itu benar-benar menghina agama Islam.“Kita berharap pihak sekolah mengambil tindakan sewajar terhadap pelajar terbabit supaya ia dijadikan pengajaran kepada pelajar lain.“Jika dibiarkan, tidak mustahil perkara ini akan berulang dan menjadi lebih buruk,” katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Mohamad Abdullah, ketika dihubungi mengesahkan kejadian terbabit, namun enggan mengulas lanjut.
Apabila MCA secara berani meluluskan resolusi pendidikan yang antaranya mahukan bahasa mandarin sebagai salah satu bahasa dalam UPSR. Gambaran ini jelas menunjukkan mereka selamanya tidak 'bersetuju' dengan program bahasa Inggeris sebagai dibahasakan dalam subjek sains dan matematik. Mana muka kerajaan, kerajaan pimpinan UMNo bawah Pak Lah sememangnya nampak lembik dan kelembikan ini di'manfaatkan' sepenuh oleh MCA.
Apa nak jadi , lihat resolusi lain oleh MCA dalam akhbar perdana hari ini...
Perhimpunan Agung Pemuda MCA Kebangsaan ke-44, di sini, semalam sebulat suara meluluskan 12 resolusi dengan enam daripadanya membabitkan isu pendidikan, selain dua usul ekonomi, serta masing-masing satu usul keselamatan, kebudayaan, hal ehwal parti dan hal ehwal kerajaan.
Enam resolusi pendidikan ialah;

Menegaskan bahawa soalan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2008 bagi subjek Sains dan Matematik haruslah disediakan dalam bahasa Mandarin dan menyeru Kementerian Pelajaran untuk melaksanakan sistem peperiksaan itu demi mengekalkan identiti SJKC.
Dulu, kini dan selama-lamanya membantah tindakan Kementerian Pelajaran menghantar guru yang tidak fasih berbahasa Mandarin sebagai guru pemulihan di sekolah Cina supaya ia tidak menjejaskan identiti SJKC sedia ada.

Menyeru Kementerian Pelajaran menghentikan tindakan terhadap guru yang mengajar tuisyen sebagai kerja sambilan.
Menyeru Kementerian Pelajaran menawarkan lebih banyak tempat untuk Program Matrikulasi supaya lebih ramai pelajar bukan Bumiputera turut berpeluang melanjutkan pelajaran bagi meningkatkan semangat perpaduan antara kaum.
Menyanjung tinggi dan menyokong penuh usaha pucuk pimpinan MCA dalam memperjuangkan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tajaan luar negara yang lebih banyak demi manfaat pelajar kaum Cina.
Menyeru Kementerian Pelajaran memandang serius masalah dan mengenal pasti sekolah menengah yang menggunakan kaedah pengiraan markah purata kokurikulum yang berlainan bagi pelajar STPM.
Resolusi lain ialah:
Menyeru jabatan kerajaan menghentikan arahan hanya membenarkan monopoli kontraktor Bumiputera dalam pembekalan barangan kepada jabatan kerajaan kerana tindakan sedemikian melanggar prinsip persaingan secara adil.
Menyeru jabatan kerajaan lebih berhati-hati ketika memilih kontraktor supaya kejadian seperti kebocoran bangunan kerajaan tidak berulang.
Menyeru Kementerian Keselamatan Dalam Negeri dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengambil tindakan lebih berkesan bagi memperbaiki tahap keselamatan awam.
Menyeru Kementerian Kesenian, Kebudayaan dan Warisan membina sebuah Memorial Peringatan Tun Tan Cheng Lock bagi mengiktiraf jasa pengasas Parti MCA dalam memperjuangkan kemerdekaan negara serta usaha bekas pemimpin veteran MCA lain.
Sementara itu, Pemuda MCA diingatkan supaya mencontohi semangat permuafakatan yang ditonjolkan Almarhum Tunku Abdul Rahman, Allahyarham Tun Razak, Tun Tan Cheng Lock dan Tun V T Sambanthan dalam membina hubungan dengan ahli pergerakan Pemuda seluruh parti komponen Barisan Nasional (BN), terutama dengan Umno dan MIC.Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Chan Kong Choy, berkata semangat permuafakatan ditonjolkan ketiga-tiga pemimpin itu nyata membina asas perpaduan yang kukuh di kalangan rakyat Malaysia.“Ia model terbaik perlu diteruskan oleh generasi muda hari ini demi membina Malaysia yang lebih aman, makmur dan harmoni," katanya selepas merasmikan Perhimpunan Agung Pemuda MCA ke-44, di Dewan Sekolah Menengah Pay Fong, di sini, semalam

Saturday, August 18, 2007

Stigma 'the West' cetus kekeliruan Islam, BaratAPAKAH benar wujud penentangan antara Barat dan Islam seperti digembar-gemburkan sesetengah pihak? Apakah orang Islam saja yang sanggup membabitkan diri dalam kejadian berani mati, pengeboman dan serangan lain di negara Barat?Pada pandangan luaran sememangnya begitu, kerana kebanyakan kejadian berlaku ada saja kumpulan Muslim sering tampil mengaku bertanggungjawab, walaupun pada mulanya mereka belum dikenal pasti lagi. Mereka seolah-olah berbangga kerana berjaya mengorbankan nyawa, tetapi sebenarnya apa yang mereka lakukan tidak adil bagi orang Islam lain.

Profesor Dr Carl Ernst dari Universiti North Carolina, berpendapat pandangan serong terhadap orang Islam ini banyak dikemukakan dalam teori penulis buku tertentu serta dipaparkan media. Peristiwa 11 September 2001 juga memburukkan pandangan orang lain terhadap orang Islam.Dalam syarahan bertajuk The West and Islam? Rethinking Orientalism and Occidentalism disampaikan pada Kuliah Tun Razak ketujuh di Universiti Malaya, baru-baru ini, Dr Ernst menarik perhatian kepada beberapa buku mengenai pertembungan antara Barat dan Islam yang memburukkan hubungan Barat dengan Islam.

Antaranya, The Clash of Civilisations hasil karya seorang saintis politik di Amerika Syarikat, Samuel Huntington dan The Roots of Muslim Rage oleh Bernard Lewis yang kedua-duanya mirip pada Barat.Katanya, ramai pengkritik mempersoalkan mengapa Huntington dan Lewis merujuk kepada sesuatu yang dipanggil ‘the West’ dalam perbincangan mereka. Dr Ernst yang juga pengkaji dan pakar dalam pengajian Islam dengan fokus mengenai Barat dan Asia Selatan juga banyak membuat kajian mengenai Islam dan aliran Sufi.
Beliau berpendapat selagi wujud ungkapan seperti ‘the West’, selagi itu sukar bagi dunia mencapai perpaduan kerana ungkapan berkenaan membayangkan imej kuasa kolonial sebuah tamadun yang pernah berhasrat menguasai dunia dalam bentuk dominasi politik mahupun ekonomi global.Dalam teorinya, Huntington menyatakan perbezaan budaya dan agama masyarakat dunia akan menjadi punca utama konflik selepas tamat Perang Dingin. Teori itu dirumuskan pada 1993 dalam makalah Foreign Affairs sebagai reaksi kepada buku The End of History and The Last Man oleh Francis Fukuyama dari Jepun.
Huntington kemudian membuat penambahan kepada bukunya pada 1996 dan menamakannya The Clash of Civilisations and the Remaking of World Order.Dalam artikelnya itu beliau menyatakan: ‘Adalah menjadi hipotesis saya bahawa punca utama konflik di dunia yang baru ini bukannya kerana ideologi mahupun ekonomi. Pemisahan ketara di kalangan manusia dan punca utama konflik adalah budaya. Negara bangsa akan kekal sebagai pelakon paling berkuasa dalam hal ehwal dunia, tetapi konflik global akan berlaku di antara negara dan pengumpulan tamadun yang berlainan. Pertembungan tamadun ini akan mendominasi politik global.’Peristiwa 11 September 2001 dan peperangan di Afghanistan dan Iraq yang menyusulinya dilihat banyak pihak sebagai bukti teori pertembungan budaya ini.
Dr Ernst berkata, selagi orang Islam dan orang Barat bukan Eropah terus membenarkan golongan imperialis Eropah dan Amerika ini menentukan terma perdebatan ini dan menerima hujah mereka bahawa wujud sesuatu digelar ‘the West’, selagi itulah mereka tidak dapat memenangi pertikaian ini. Beliau bersetuju dengan pendapat seorang sarjana Islam, Mohammed Arkoun bahawa Bernard Lewis juga cuba memperdayakan pemikiran umum apabila beliau menggunakan ungkapan ‘Islam’ dan ‘the West’ dalam sebuah lagi bukunya yang bertajuk What Went Wrong.
Oleh itu, Dr Ernst berharap adalah lebih wajar ungkapan seperti ‘dunia Islam’ dan ‘the West’ digugurkan saja daripada sebarang perbincangan bagi mengelakkan masalah yang mungkin timbul berikutan penentangan antara kedua-duanya.Beliau berpendapat kita juga perlu membubarkan paradigma ‘Islam versus the West’ sebelum dapat mencari penyelesaian alternatif secara menyeluruh. Bagi melakukannya, semua pihak kena menangani masalah di kalangan ‘Muslim Westernophobes’ iaitu golongan orang Islam yang sentiasa sangsi dengan orang Barat dan kemudian menangani pula masalah ‘Western Islamophobes’ iaitu golongan orang Barat yang juga sentiasa mencurigai orang Islam.
Ungkapan ‘the West’ dan ‘Islam’ hanya mengingatkan kita mengenai zaman penjajahan dan semangat antikolonial yang tercetus daripadanya. Jika kita ingin menyatukan dunia dengan kita melihat semua orang melampaui identitinya dan memikirkan mengenai kehidupan dikongsi secara bersama, sudah tiba masanya bagi kita bergerak jauh daripada konsep yang jumud itu.Justeru, wajar kira memperbetulkan kesilapan dilakukan atas nama demokrasi dan globalisasi, yang menjadi sebahagian besar punca keganasan dunia. Mungkin benar seperti dikatakan Dr Ernst, apa yang diperlukan sekarang ialah anjakan paradigma dalam hubungan negara Islam dengan Barat.
Apabila berlaku persengketaan, namakan negara terbabit dan bukannya merujuknya sebagai ‘the West’ ataupun ‘Islam’ supaya tidak semua negara tergolong dalam kelompok sama dibabitkan dengan masalah negara lain.Kedua-dua pihak perlu lebih praktikal dan tidak terus tersalah anggap antara satu sama lain dalam menghadapi apa juga keadaan.Dr Ernst mencadangkan supaya diadakan pengajian secara akademik mengenai budaya, bahasa, sejarah, institusi dan amalan negara tertentu seperti Amerika, Britain, Perancis dan lain-lain di universiti tempatan serta kawasan serantau Asia Tenggara bagi mendalami pemahaman mengenai negara berkenaan.
Kursi Tun Razak di Universiti Ohio, Athens, Amerika Syarikat adalah satu langkah ke arah memperbetulkan salah tanggapan masyarakat di benua berkenaan mengenai negara ini dan kawasan serantau.Kursi Tun Razak ditubuhkan pada 1980 dan dibiayai Kerajaan Malaysia, Universiti Ohio dan syarikat Amerika yang beroperasi di Malaysia sebagai satu usaha menjalin kerjasama dalam bidang pendidikan antara negara ini dengan Amerika.
Penyandang Kursi Tun Razak ditempatkan di Pusat Pengajian Antarabangsa di universiti berkenaan dengan tugas utama mengajar dan membuat penyelidikan mengenai Malaysia, bahkan setiap buku diterbitkan mengenai negara ini yang disahkan Perpustakaan Negara dihantar untuk disimpan sebagai rujukan di pusat berkenaan.Persidangan akademik diadakan di sekitar Amerika Syarikat itu adalah antara kegiatan dianjurkan ‘Profesor’ yang memegang Kursi Tun Razak dan pada 2003 ia diadakan buat pertama kalinya di Kuala Lumpur dengan kerjasama Jabatan Pengajian Media, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya dan kuliah kedua oleh Dr Ernst pada 9 Ogos lalu.
'Jadi majikan, bukan kuli' kata Perdana Menteri . Tambah beliau, mereka perlu mempunyai sikap mahu bekerja sendiri dan tidak terlalu mengharap untuk berkhidmat hanya sebagai kuli dengan kerajaan atau swasta, supaya dapat membantu lebih ramai orang.Ramai anak kita yang keluar universiti kini, kita galakkan mereka untuk bekerja sendiri supaya mereka tidak bergantung dengan kerajaan sahaja.
Jika ditilik, seruan Pak Lah, ramai pemimpin2 UMNO menjadikan kerajaan sebagai kuli mereka lah. apa tidak merekalah ' yang membaham' duit negara dan khazanah negara. Biarlah kantung negara kering.
Zaman maju, sepatutnya rakyat berbangga menjadi rakyat dan pengangguran tidak dijadikan alasan. Aalasan kerajaan mahu lepaskan tangan dengan tanggungjawab, mereka juga yang 'membunuh' semangat usahawan tulin yang ada, kerana semua projek2 yang bakal dan akan dilaksanakan dibolot oleh usahawan me segera dengan meng'alibabakan' projek berkenaan.
Sepatut PM kena ikhlas, retorik dengan seruan teks atas kertas yang ditulis tanpa mencerminkan diri, patut beliau rasa malu bercakap begitu, menempelak 'anak bangsa' dan sindirian secara sinis dengan berbahasa begitu menunjukkan bangsa yang memimpin dan dipimpin olehnya seperti lah pelajar bernama Wee itu perlekehkan kita, maka jadilah betul apa yang Wee perlekehkan tadi, maka betullah tindakan MCA tu, .... belakang ke depan kabinet tak penting lagi. Sebab Pak lah sendiri kata gitu lebih kurang macam Wee jugalah ... 2 X 5 juga.
Benarlah kata Tok Guru Nik Aziz kita merdeka bertukar daripada Mat Salleh kepada Mat Melayu !!!!!!!!
Bercakap soal patriotisme, maka bercadang dan berbunyilah orang yang mencadangan idea ini, supaya semua premis diminta mengibarkan jalur gemilang..Tambahan sempena kemerdekaan negara kali ke 50. Kata pejana idea ini, Semua pihak hendaklah mengetepikan perbezaan yang wujud, sebaliknya mengukuhkan perpaduan dan mengeratkan hubungan silaturahim kerana ia manifestasi dan simbol cinta kepada negara. Kesetiaan kepada raja dan negara seperti termaktub dalam Rukun Negara tidak harus dipersoalkan.
Perpaduan seharusnya menjadi tunggak kepada semua kegiatan seharian. Rakyat hendaklah lebih peka terhadap peranan dan sumbangan mereka ke arah perpaduan nasional yang menjadi asas utama pembinaan bangsa bermaruah. Pembangunan negara lebih bermakna jika wujud kefahaman, keharmonian, perasaan muhibah dan saling mempercayai antara rakyat pelbagai kaum.
Menyingkap idea di atas dari mengibarkan bendera sehingga kepada perpaduan, rakyat teramai sememangnya lah dah menyerahkan segala-gala aturan dan hala paduan . Sepatutnya pemimpin negara lah yang patut meunjukkan salodariti, apa tah lagi jika perbedaan parti dalam memerintah negara wujud.
Begitulah juga, dengan mengibarkan bendera rakyat teramai sudah menyahut ajakan . Jika dinilai kita lihat kereta pemimpin tak ada langsung mengibarkan bendera, mereka tak dak masa nak beli bendera kot, malas nak gi maidin mall kot. Rakyat kampung daripada rumah kampung, ke rumah-rumah di taman banyak dah kibar bendera tanpa disponsor pun, rumah pemimpin dan orang kota tunggu yang dapat 'free' kot baru nak kibar kot.

Friday, August 17, 2007

Peristiwa Isra & Mikraj dari prespektif hadis

Anas bin Malik r.a katanya:Rasulullah s.a.w bersabda: Aku telah didatangi Buraq. Iaitu seekor binatang yang berwarna putih, lebih besar dari keldai tetapi lebih kecil dari baghal. Ia merendahkan tubuhnya sehinggalah perut buraq tersebut mencecah bumi.
Baginda bersabda lagi: Tanpa membuang masa, aku terus menungganginya sehinggalah sampai ke Baitulmuqaddis. Baginda bersabda lagi: Aku mengikatnya pada tiang masjid sebagaimana yang biasa dilakukan oleh para Nabi. Baginda bersabda lagi: Sejurus kemudian aku masuk ke dalam masjid dan mendirikan sembahyang sebanyak dua rakaat. Setelah selesai aku terus keluar, secara tiba-tiba aku didatangi dengan semangkuk arak dan semangkuk susu oleh Jibril a.s. Aku memilih susu. Lalu Jibril a.s berkata: Engkau telah memilih fitrah.
Lalu Jibril a.s membawaku naik ke langit.Ketika Jibril a.s meminta agar dibukakan pintu, kedengaran suara bertanya: Siapakah engkau? Dijawabnya: Jibril. Jibril a.s ditanya lagi: Siapakah bersamamu? Jibril a.s menjawab: Muhammad. Jibril a.s ditanya lagi: Adakah dia telah diutuskan? Jibril a.s menjawab: Ya, dia telah diutuskan. Lalu dibukakan pintu kepada kami. Ketika aku bertemu dengan Nabi Adam a.s, beliau menyambutku serta mendoakan aku dengan kebaikan. Seterusnya aku dibawa naik ke langit kedua. Jibril a.s meminta supaya dibukakan pintu. Kedengaran suara bertanya lagi:
Siapakah engkau? Dijawabnya: Jibril. Jibril a.s ditanya lagi: Siapakah bersamamu? Jibril a.s menjawab: Muhammad. Jibril a.s ditanya lagi: Adakah dia telah diutuskan? Jibril a.s menjawab: Ya, dia telah diutuskan. Pintu pun dibukakan kepada kami. Ketika aku bertemu dengan Isa bin Mariam dan Yahya bin Zakaria, mereka berdua menyambutku dan mendoakan aku dengan kebaikan. Aku dibawa lagi naik langit ketiga. Jibril a.s meminta supaya dibukakan pintu. Kedengaran suara bertanya lagi: Siapakah engkau?
Dijawabnya: Jibril. Jibril a.s ditanya lagi: Siapakah bersamamu? Jibril a.s menjawab: Muhammad. Jibril a.s ditanya lagi: Adakah dia telah diutuskan? Jibril a.s menjawab: Ya, dia telah diutuskan. Pintu pun dibukakan kepada kami. Ketika aku bertemu dengan Nabi Yusuf a.s ternyata dia telah dikurniakan sebahagian dari keindahan. Dia terus menyambut aku dan mendoakan aku dengan kebaikan. Aku dibawa lagi naik ke langit keempat. Jibril a.s meminta supaya dibukakan pintu. Kedengaran suara bertanya lagi: Siapakah engkau?
Dijawabnya: Jibril. Jibril a.s ditanya lagi: Siapakah bersamamu? Jibril a.s menjawab: Muhammad. Jibril a.s ditanya lagi: Adakah dia telah diutuskan? Jibril a.s menjawab: Ya, dia telah diutuskan. Pintu pun dibukakan kepada kami. Ketika aku bertemu dengan Nabi Idris a.s dia terus menyambutku dan mendoakan aku dengan kebaikan. Firman Allah s.w.t وَرَفَعْنَاهُ مَكَانًا عَلِيًّا Yang bermaksud: Dan kami telah mengangkat ke tempat yang tinggi darjatnya. Aku dibawa lagi naik ke langit kelima. Jibril a.s meminta supaya dibukakan pintu. Kedengaran suara bertanya lagi: Siapakah engkau?
Dijawabnya: Jibril. Jibril a.s ditanya lagi: Siapakah bersamamu? Jibril a.s menjawab: Muhammad. Jibril a.s ditanya lagi: Adakah dia telah diutuskan? Jibril a.s menjawab: Ya, dia telah diutuskan. Pintu pun dibukakan kepada kami. Ketika aku bertemu dengan Nabi Harun a.s dia terus menyambutku dan mendoakan aku dengan kebaikan. Aku dibawa lagi naik ke langit keenam. Jibril a.s meminta supaya dibukakan pintu. Kedengaran suara bertanya lagi: Siapakah engkau?
Dijawabnya: Jibril. Jibril a.s ditanya lagi: Siapakah bersamamu? Jibril a.s menjawab: Muhammad. Jibril a.s ditanya lagi: Adakah dia telah diutuskan? Jibril a.s menjawab: Ya, dia telah diutuskan. Pintu pun dibukakan kepada kami. Ketika aku bertemu dengan Nabi Musa a.s dia terus menyambutku dan mendoakan aku dengan kebaikan. Aku dibawa lagi naik ke langit ketujuh. Jibril a.s meminta supaya dibukakan. Kedengaran suara bertanya lagi: Siapakah engkau? Dijawabnya: Jibril. Jibril a.s ditanya lagi: Siapakah bersamamu? Jibril a.s menjawab: Muhammad. Jibril a.s ditanya lagi: Adakah dia telah diutuskan? Jibril a.s menjawab: Ya, dia telah diutuskan. Pintu pun dibukakan kepada kami. Ketika aku bertemu dengan Nabi Ibrahim a.s dia sedang berada dalam keadaan menyandar di Baitul Makmur. Keluasannya setiap hari memuatkan tujuh puluh ribu malaikat. Setelah keluar mereka tidak kembali lagi kepadanya.Kemudian aku dibawa ke Sidratul Muntaha.
Daun-daunnya besar umpama telinga gajah manakala buahnya pula sebesar tempayan. Baginda bersabda: Ketika baginda merayau-rayau meninjau kejadian Allah s.w.t, baginda dapati kesemuanya aneh-aneh. Tidak seorang pun dari makhluk Allah yang mampu menggambarkan keindahannya. Lalu Allah s.w.t memberikan wahyu kepada baginda dengan mewajibkan sembahyang lima puluh waktu sehari semalam. Tatakala baginda turun dan bertemu Nabi Musa a.s, dia bertanya: Apakah yang telah difardukan oleh Tuhanmu kepada umatmu? Baginda bersabda: Sembahyang lima puluh waktu.
Nabi Musa a.s berkata: Kembalilah kepada Tuhanmu, mintalah keringanan kerana umatmu tidak akan mampu melaksanakannya. Aku pernah mencuba Bani Israel dan memberitahu mereka. Baginda bersabda: Baginda kemudiannya kembali kepada Tuhan dan berkata: Wahai Tuhanku, berilah keringanan kepada umatku. Lalu Allah s.w.t mengurangkan lima waktu sembahyang dari baginda. Baginda kembali kepada Nabi Musa a.s dan berkata: Allah telah mengurangkan lima waktu sembahyang dariku. Nabi Musa a.s berkata: Umatmu masih tidak mampu melaksanakannya. Kembalilah kepada Tuhanmu, mintalah keringanan lagi.
Baginda bersabda: Baginda tak henti-henti berulang-alik antara Tuhan dan Nabi Musa a.s, sehinggalah Allah s.w.t berfirman Yang bermaksud: Wahai Muhammad! Sesungguhnya aku fardukan hanyalah lima waktu sehari semalam. Setiap sembahyang fardu diganjarkan dengan sepuluh ganjaran. Oleh yang demikian, bererti lima waktu sembahyang fardu sama dengan lima puluh sembahyang fardu. Begitu juga sesiapa yang berniat, untuk melakukan kebaikan tetapi tidak melakukanya, nescaya akan dicatat baginya satu kebaikan. Jika dia melaksanakannya, maka dicatat sepuluh kebaikan baginya.
Sebaliknya sesiapa yang berniat ingin melakukan kejahatan, tetapi tidak melakukannya, nescaya tidak sesuatu pun dicatat baginya. Seandainya dia melakukannya, maka dicatat sebagai satu kejahatan baginya. Baginda turun hingga sampai kepada Nabi Musa a.s, lalu aku memberitahu kepadanya. Dia masih lagi berkata: Kembalilah kepada Tuhanmu, mintalah keringanan. Baginda menyahut: Aku terlalu banyak berulang alik kepada Tuhan, sehingga menyebabkan aku malu kepada-NyaSahih Muslim : 234

Banyak hadis-hadis sahih yang lain yang meriwayatkan sabda Nabi saw. mengenai peristiwa Isra' & Mi'raj dari sudut peristiwa yang berlainan

Bilakah azan bermula ?

Dari Abdullah bin Umar katanya:”Adalah kaum muslimin ketika baru sampai di kota Madinah, berkumpul menunggu waktu sembahyang kerana belum ada cara untuk memberitahu.
Pada suatu hari mereka itu bermesyuarat tentang cara pemberitahuan waktu; ada yang mengatakan supaya menggunakan loceng seperti Nasrani dan ada pula yang mengatakan supaya menggunakan trompet seperti Yahudi. Maka berkata Umar bin al-Khattab r.a:” Bukankah lebih baik menyuruh seseorang meneriakkan atau memberitahukan waktu sembahyang?” Bersabda Rasulullah s.a.w:”Hai Bilal, pergilah dan ajaklah orang-orang bersembahyang.”(Muslim)
Huraian
Ketika orang-orang Islam masih sedikit jumlahnya, kesulitan tidak timbul untuk mereka berkumpul bersama-sama bagi menunaikan solat secara berjemaah. Namun semakin hari semakin ramai bilangan orang-orang Islam sehingga timbullah masalah untuk memanggil atau mengingatkan mereka untuk menunaikan solat pada waktunya, kerana setiap orang mempunyai potensi terhadap kealpaan ataupun kelalaian pada diri masing-masing disebabkan oleh berbagai-bagai urusan kehidupan yang dijalani mereka.
Oleh sebab itu wujudlah mesyuarat yang membincangkan tentang keperluan bagaimana cara yang harus dilakukan untuk mengingat dan memanggil semua orang untuk solat tepat pada waktunya. Ada banyak cadangan yang diusulkan seperti yang diceritakan di dalam hadis. Salah satu daripada usul itu datang dari Umar r.a yang mencadangkan agar ditunjuk seseorang yang bertindak sebagai pemanggil kaum Muslim untuk solat pada setiap masuknya waktu solat. Saranan ini kebanyakannya dipersetujui oleh semua orang, termasuk Rasulullah s.a.w. memandangkan banyak cadangan-cadangan yang lain lebih mirip kepada kaum kafir. Namun yang menjadi persoalannya kini ialah bagaimana perlaksanaannya?

Abu Dawud mengisahkan bahawa Abdullah bin Zaid r.a meriwayatkan :"Ketika cara memanggil kaum Muslimin untuk solat dimusyawarahkan, suatu malam dalam tidur aku bermimpi melihat ada seseorang sedang memegang sebuah loceng. Aku dekati orang itu dan bertanya kepadanya apakah ia ada maksud hendak menjual loceng itu. Jika memang begitu aku memintanya untuk menjual kepada aku saja. Orang tersebut malah bertanya," Untuk apa ? Aku menjawabnya, "Bahawa dengan membunyikan loceng itu, kami dapat memanggil kaum Muslimin untuk menunaikan solat." Orang itu berkata lagi, "Adakah kau mahu jika ku ajarkan cara yang lebih baik ?" Dan aku menjawab " Ya !"Lalu dia berkata lagi, dan kali ini dengan suara yang amat lantang , " Allahu Akbar, Allahu Akbar.."
Ketika esoknya aku bangun, aku menemui Rasulullah s.a.w dan menceritakan perihal mimpi itu kepada baginda. Dan baginda bersabda: "Itu mimpi yang sebetulnya nyata. Berdirilah di samping Bilal dan ajarkan dia bagaimana mengucapkan kalimat itu. Dia harus mengumandangkan azan seperti itu dan dia memiliki suara yang amat lantang." Lalu aku pun melakukan hal itu bersama Bilal." Rupanya, mimpi yang serupa dialami pula oleh Umar r.a, beliau juga menceritakannya kepada Rasulullah s.a.w. Baginda s.a.w bersyukur kepada Allah SWT di atas semua petunjuk tersebut.

Azan mula disyariatkan pada tahun pertama hijrah.

Bilal r. a. telah menambah pada azan subuh dengan lafaz "As solatu khairuminan naum." ( Sembahyang itu lebih baik daripada tidur). Dan ia dipersetujui oleh Rasulullah saw.
Apabila tiba bulan ramadhan , Rasulullah saw. telah menyuruh azan dua kali pada waktu subuh. Azan yang pertama bagi mengingatkan orang Islam supaya bersahur.

Ada pun azan pada sembahyang jumaat sekali sahaja , sehingga zaman Khalifah Saidina Osman r. a. Apabila manusia bertambah ramai dan ada yang masih leka selepas azan zuhur maka Saidina Osman r. a. memerintahkan diazankan sekali lagi apabila imam menaiki mimbar.

Taraf kerakyatan Wee tidak dilucut, kata Syed Hamid...... mudah, jangan emosional. Hina Islam sudah tidak berbangkit dah, sebaliknya media dan menteri kata dia minta maaf hina negara sahaja. Inilah bentuk penyelsian kerajaan pimpinan UMNo , kesannya sampai bila-bila tercatit sejarah dan tidak mustahil banyak lagi jenis wee akan buat dan ulangi bentuk2 penghinaan yang hina kepada agama dan negara. Kita tunggulah sahaja.
Jika kita tidak berfikiran rasional kenapa NC - NC kat IPTA , cuma dengan kes demontarsi membantah konsert maksiat secara aman dipecat daripada universiti berkenaan, tanya bmangsa2 spt Hishamuddin Rais, LUFti dan lain lain, pulangkan 'hak' mereka..

Kerajaan tidak akan melucutkan taraf kerakyatan Wee meng Chee, pelajar Malaysia di sebuah universiti di Taiwan, yang didapati menghina lagu kebangsaan Negaraku menerusi satu klip video di laman web, walaupun kesalahan yang dilakukannya adalah serius, kata Menteri Luar Datuk Seri Syed Hamid Albar.
Bagaimanapun, katanya, walaupun pelajar itu telahpun memohon maaf secara terbuka, dia akan diadili menerusi proses undang-undang."Jika seseorang itu melakukan kesalahan, dia akan dihukum mengikut proses undang-undang dan (dalam kes ini) kita tidak boleh dengan mudah melucutkan taraf kewarganegaraannya," katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Perkampungan Hadhari peringkat Parlimen Setiu di sini malam tadi.Beliau diminta mengulas mengenai permohonan maaf daripada Wee, pelajar tahun akhir jurusan Komunikasi Awam sebuah universiti di Taiwan, yang telah mengolah lagu Negaraku dan menamakannya Negarakuku.
Klip video lagu itu disiarkan selama lima minit 32 saat dalam laman web YouTube sejak pertengahan bulan lepas. Antara lain, lirik lagu dalam bahasa Cina itu memperlekehkan orang Melayu, wanita Islam bertudung dan azan Subuh selain mendakwa dasar kerajaan meminggirkan orang Cina.Syed Hamid menasihatkan pihak-pihak tertentu supaya tidak terlalu emosional sebaliknya melihat perkara tersebut secara rasional kerana terdapat proses undang-undang untuk mendakwa pelajar terbabit.
"Baguslah, dia sudah insaf dan sedar atas kesilapan yang dilakukannya. Tetapi soal undang-undang terpulang kepada pihak yang bertanggungjawab untuk memutuskannya. Kita kena tunjukkan bahawa undang-undang mengatasi setiap individu (yang melakukan kesalahan), biar jadi pengajaran," katanya.Ketika ditanya mengenai permohonan maaf pelajar itu yang menggunakan platform parti politik iaitu disampaikan menerusi Naib Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, Syed Hamid berharap perkara itu tidak dipolitikkan oleh manamana pihak.Beliau berkata tindakan yang diambil oleh pemimpin MCA itu harus dipuji kerana ia dibuat atas rasa tanggungjawab bahawa negara ini adalah milik semua kaum. BERNAMA

Thursday, August 16, 2007

Nah, gitu dong. Maka lebih baik kita berketuakan Rais daripada berketuakan Pak Lah, menantunya, Hishamuddin dan Najid serta Nazri Aziz. Mana dia dua badot ahli parlimen yang 'popular' dengan kes 'bocor' tu. Kenapa siap senyap seribu bahasa , macam tak berbutir.
Kebiasaan orang-orang tersenarai di atas akan bertindak hebat mengikut tari dan gendang. Ngapa utusan penyebar fikiran rakyat kononnya itu, senyap se senyapnya dan tak berdetik langsung.
Isu hina agama dan negara oleh pelajar ini, bukan lagi isu terpencil atau kontroversi tetapi sampai ke tahap melampau. Maka tindakan memaafkan 'begitu' sahaja mengambarkan kelemahan kerajaan dan pihak berwajib. Tindakan keras wajar atas kesalahan melampau ini, dan sengaja mencari nahas. Wajarkah isu perkara agama di'lawak' atau disenda guraukan. Dah tak bermodalkan budak 'setan' itu, melakonkan lawak bodohnya terhadap agama orang. Apa kata kalau pelajar kita , atau kita sendiri lawakkan atau sendakan agama nenek moyang mereka.
Tanpa niat, atau tiada niat mempersenda-sendakan dan memohon maaf terbuka melalui 'wakil' yang berwakilkan Chua , adalah satu tndakan biadap. Chua patut mohon maaf kepada YDPA, kepada semua para mufti dan sultan, dengan hanya satu sidang akhbar menyelesaiakan semua masalah 'wajarkah' dalam negara majmuk kita.
Usaha baut-buat tak tahu, dan buat-buat bodoh wajarlah diajar dengan ajaran setimpal. Kita sudah berapa ramai buat tindakan bawah AUKU terhadap pelajar2 yang hanya mennetang konserta , di IPTA, membantah Israel. maka pihak berwajib bertidak keras. Masakan tindakan hina agama lain, oleh kaum lain terhadap kaum senegara dimaafkan begitu saja. Mudah benar... dan baik benarnya kita ....................................

Terus siasat pelajar nyanyi Negarakuku

Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Datuk Seri Dr Rais Yatim mahu siasatan diteruskan terhadap Wee Meng Chee, 24, pelajar yang menghina lagu kebangsaan dan menyentuh sensitiviti umat Islam di Malaysia, walaupun dia telah memohon maaf kepada kerajaan dan seluruh rakyat Malaysia.

Rais, yang tidak bersetuju kes itu ditutup walaupun setelah permohonan maaf dibuat, berkata siasatan harus diteruskan bagi mengelak perkara yang sama berulang.

"Negara ini mempunyai undang-undang dan peraturan, dan kita harus akur dengan prosesnya," kata Rais yang mahu hasil siasatan itu diserahkan kepada Peguam Negara untuk menentukan sama ada perbuatan pelajar tahun akhir jurusan komunikasi awam sebuah universiti di Taiwan itu menyalahi mana-mana peruntukan dalam Akta Lagu Kebangsaan.

"Sebagai orang biasa, walaupun ahli kabinet, kita tidak boleh memutuskan sama ada sesuatu perkara itu adalah kesalahan di bawah mana-mana undang-undang (kerana) kita mempunyai pihak pendakwa raya yang bertauliah bagi menentukan sama ada sebarang tindakan harus diambil berdasarkan hasil siasatan," katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan Pameran dan Buku Malaysia @ 50 di Balai Seni Lukis Negara di sini hari ini.

Sebelum itu, Rais menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan fotografi kebangsaan Malaysia @ 50 Sehari Dalam Kehidupan Di Malaysia, selain melancarkan buku Malaysia @ 50 yang memaparkan foto sejak tahun 1950-an hingga kini bagi mengimbau kembali perjalanan umur 50 tahun negara.

Wee menimbulkan kontroversi dan menerima banyak kritikan apabila beliau mengubahsuai lagu Negaraku dengan menyanyikannya dalam rentak rap menggunakan bahasa lucah dan kasar dalam klip video selama lima minit 32 saat yang disiarkan menerusi sebuah laman web baru-baru ini.

Dua hari lepas dia dilaporkan memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia melalui Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, yang juga naib presiden MCA. BERNAMA

Wednesday, August 15, 2007

Siapa MCA untuk ampunkan penghina Islam, Melayu?

Mudah dan ringkas saja penyelesaian masalah cara dan era zaman Hadhari. Ke mana pergi jaguh2 pembela, kali ini orang yang dikira menghina negara dan agama di ampunkan oleh seorang menteri MCA. (Hebatnya mengalahkan YDPA)
Kita sebagai pendidik sukar bilamana pelajar2 bertanya kaedah ala mana yang dipakai. Pelajar dakwa jika kita dimalukan maka kita boleh saman balas.
Bila negara malu siapa mahu saman malu ? Kata mereka hukuman yang dibuat adalah wajar bagi budak ini digugurkan kerakyatan dengan dibuat proses dakwa dakwi.
Hebatnya Chua Soi Lek, kerana dia boleh baca hati orang. Inilah dunia Malaysia , generasi 'bebas' melakukan apa sahaja.
Ikuti ulasan mantap dan bernas daripada ROSLAN SMS.

Yang dihina adalah agama Islam, orang Melayu dan negara kita. Yang menghina adalah seorang penuntut universiti di Taiwan, jurusan sebaran am bernama Wee Meng Chee, 24. Tiba-tiba kita dimaklumkan bahawa Naib Presiden MCA Dr Chua Soi Lek yang juga ahli parlimen Muar, kawasan asal si Wee ini telah menghubungi Wee melalui telefon. Di dalam perbualan telefon itu menurut Chua, wee telah memohon maaf dan berharap agar kerajaan dan rakyat memaafkannya.Belum pun sesiapa yang memberikan respon, Dr Chua sendiri menyebut bahawa memandangkan Wee ikhlas memohon maaf maka sewajarnyalah kita menerima permohonan maaf beliau itu.
Tambah Dr Chua, Wee ini seorang anak muda yang tidak mempunyai niat mencemarkan imej negara, lagu kebangsaan atau agama Islam. Dr Chua dilaporkan dalam NST sebagai berkata:I accept his apology because I could detect from his voice that he was very sincere.Saya terima permohonan maaf beliau kerana saya dapat mengesan dari suara beliau bahawa beliau benar-benar ikhlas.Saya tidak bermaksud mahu mengeruhkan suasana. Tetapi yang saya faham beberapa NGO termasuklah Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) telah membuat laporan polis terhadap video klip karya Wee itu.
Wee bukan lagi kanak-kanak sekolah, Wee adalah seorang dewasa, berpelajaran dan perlu memikul tanggungjawab. Di dalam negara beberapa mahasiswa kita pernah ditahan di bawah akta zalim ISA semata-mata kerana berhimpun menyuarakan pandangan mereka di hadapan Masjid Negara.Mereka ini menghadapi kesukaran meneruskan pelajaran dan memikul risiko semata-mata kerana berhmpun dan bersuara secara aman.
Apa yang Wee telah lakukan lebih teruk dan parah dari itu. Jika beliau telah menghasut maka sewajarnyalah (Memandangkan laporan polis telah dibuat) beliau disiasat dan dipanggil membela diri.Mengapa MCA dan sebelum ini DAP beria-ia mahu membela pemuda ini?Yang hairannya Zainuddin Maidin pun tiba-tiba bagai kerak nasi dijirus air, terus lembik menerima permohonan maaf siswa dari universiti Taiwan ini.
Yang terguris dan terhina adalah umat Islam dalam negara ini. Lalu yang sewajarnya memberikan perngampunan adalah kita yang terjejas akibat karya gila dan menghina Wee itu. Tetapi ini bukan isu memberikan maaf, ini isu yang jatuh di bawah undang-undang negara yang sedia ada.
Bukankahkah prinsip Rukunegara (yang Gerakan mahu kita kembali memegangnya) menyatakan: keluhuran perlembagaan/ kedaulatan undang-undang/ kesopanan dan kesusilaan?Jika orang yang melanggar undang-undang negara dimaafkan senang-senang begini, apakah mesej yang cuba kita terapkan?(Kepada mereka yang menuduh saya racist (sedangkan yang sebenarnya racist adalah si Wee) ingin saya tegaskan di sini jika ada warga Malaysia Melayu/Islam yang menghina kaum Cina atau India termasuk menghina agama mereka (seperti yang pernah Umno lakukan) saya juga akan menuntut agar mereka juga diseret ke pengadilan)

Sifat akodomasi lahir sikap hormat

Generasi muda negara terutama yang bukan Melayu dan generasi Melayu, wajar membaca dan memhami serta menghayati 'roh' perlembagaan negara dan kontarak sosial yang diamalkana di negara ini.
Walaupun masing-masing memahami mereka adalah warganegara 'penuh' tanpa berkelas-kelas, mereka juga wajar mengkoreaksi diri, jangan hanya kerana beremosi 'runtuh' tembok rapuh kontarak sosial dan perpaduan selama ini, dek tindakan bodoh dan membakar jiwa sesetengah kaum.
Justeru hayati dan fahami sifat ini sperti saranan YM Raja Muda Raja Nazrin Shah ...

5 ciri utama Modul Hubungan Etnik membolehkan perpaduan diidam wujud
RAJA Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah pada Sidang Kemuncak Pemimpin Pelajar di ibu negara, antara lain mencadangkan golongan muda memahami Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak setiap rakyat Malaysia, sekali gus menyumbang ke arah meneruskan kejayaan dalam pembinaan negara dan menjaga hubungan antara etnik.Apa itu etnik dan bagaimana kefahaman terhadap Perlembagaan Persekutuan boleh membantu untuk menjaga hubungan etnik di negara ini? ‘Etnik’ adalah perkataan Yunani, iaitu ‘ethnos’ yang bermakna orang. Etnik merujuk kepada kelompok manusia yang ditentukan menerusi perbezaan ciri budaya seperti adat resam, pakaian, bahasa, kegiatan ekonomi dan sebagainya.

Kumpulan etnik biasanya bermula dengan konsep keturunan. Etnik juga dapat dipecahkan menerusi perbezaan budaya dan demografi atau tempat tinggal.Kementerian Pengajian Tinggi sudah memulakan usaha ke arah mengukuhkan hubungan etnik dengan mewajibkan pelajar tahun pertama sesi akademik bermula Julai lalu mengikuti kursus Hubungan Etnik.
Modul Hubungan Etnik yang diluluskan Kabinet sebelum ini juga sudah diedarkan ke semua universiti awam sejak sebulan lalu.Naskhah muktamad Modul Hubungan Etnik itu adalah ekoran arahan Kementerian Pengajian Tinggi pada Oktober 2004, yang mewajibkan semua pelajar sarjana muda universiti awam mengambil subjek berkenaan sebagai syarat mendapat ijazah.Antara aspek penting yang dibincangkan dalam Modul Hubungan Etnik ialah unsur tradisi dalam Perlembagaan Malaysia, iaitu bahasa kebangsaan, agama Persekutuan, kedudukan istimewa orang Melayu, Bumiputera Sabah dan Sarawak serta pemerintahan beraja.Unsur tradisi itu dianggap faktor utama mewujudkan identiti Malaysia dan memupuk persefahaman ke arah perpaduan kerana unsur tradisi itu sebahagian daripada kontrak sosial yang disepakati ketika menggubal Perlembagaan Persekutuan.Kontrak sosial ialah persetujuan simbolik dicapai antara pemimpin kumpulan etnik utama Malaysia, iaitu Melayu, Cina dan India ketika perjanjian Persekutuan Tanah Melayu pada 1948 dan seterusnya ketika merangka dan merumuskan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957.Unsur tradisi itu penting kerana institusi berkenaan sudah wujud beratus-ratus tahun sebelum Perlembagaan Persekutuan diwujudkan pada 1957. Modul Hubungan Etnik yang wajib dibaca pelajar itu menyatakan ada sekurang-kurangnya enam perkara menyentuh hubungan etnik dalam Perlembagaan Malaysia.

Pertama; Perkara 8, iaitu persamaan dan hak sama rata dan pengecualian peruntukan itu dalam soal agama, kedudukan istimewa orang Melayu dan seumpamanya;

Kedua; Perkara 10 (4), iaitu batasan hak kebebasan bersuara daripada menyentuh kedudukan raja-raja, Islam, orang Melayu, kewarganegaraan dan seumpamanya;

Ketiga; Perkara 38, iaitu kuasa Majlis Raja-Raja Melayu menghalang Parlimen membuat undang-undang yang menyentuh kedudukan Raja-Raja Melayu, orang Melayu, bahasa Melayu dan Islam;

Keempat; Perkara 150 (6a), iaitu kedudukan agama Islam, adat istiadat Melayu, Bumiputera Sabah dan Sarawak, kewarganegaraan meskipun dalam keadaan darurat.

Kelima; Perkara 152, iaitu kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan tanpa menafikan hak etnik lain menggunakan bahasa mereka.

Keenam; perkara 153, iaitu kedudukan istimewa orang Melayu tanpa menafikan kedudukan yang sah etnik lain.Ketua Penyunting Modul Hubungan Etnik, Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, berkata kursus berkenaan bersifat pendedahan dengan matlamat untuk mewujudkan kesedaran di kalangan pelajar.Beliau yang juga profesor antropologi dan sosiologi Universiti Kebangsaan Malaysia, berkata pelajar akan diberi markah lulus atau gagal dan tiada ujian secara peperiksaan.Katanya, pelajar akan lulus jika hadir sekurang-kurangnya 40 hingga 50 peratus waktu kuliah dan bakinya universiti diberi kebebasan untuk menilai tahap penerimaan pelajar sama menerusi kerja kursus atau tugasan berkumpulan.
“Pensyarah boleh meminta pelajar menyediakan kertas kerja mengenai Thaipusam atau perayaan lain untuk menambah pengetahuan mereka mengenai agama atau adat etnik lain,” katanya.Modul Hubungan Etnik bukan menawarkan kaedah menyelesaikan masalah dalam hubungan etnik, iaitu bukannya manual untuk memperbaiki hubungan etnik atau panduan mewujudkan hubungan etnik yang harmoni.Modul itu sebenarnya untuk menggalakkan pembaca berfikir secara terfokus mengenai hubungan etnik di Malaysia dari segi sejarah, latar belakang ekonomi dan politik serta aspek penting lain. Pembaca Modul Hubungan Etnik diharap akan memperoleh lima perkara utama yang dapat membantu bertindak ke arah memperbaiki dan memupuk hubungan etnik dari perspektif dan kemampuan masing-masing.Lima perkara dirumuskan itu ialah kesedaran, kefahaman, akomodasi, saling menghormati dan perpaduan. Kesedaran merujuk kepada kemampuan pembaca untuk mengenal pasti bahawa wujud kepelbagaian dalam masyarakat Malaysia, khususnya dalam kelompok etnik atau dalam bentuk lain seperti agama, budaya, kedudukan ekonomi, politik dan sosial.Kepelbagaian itu mesti diterima sebagai ciri utama dalam masyarakat Malaysia. Kesedaran membawa kepada kefahaman bahawa kepelbagaian bukan sesuatu semestinya bersifat negatif atau menggalakkan pertentangan.Kepelbagaian boleh menjadi satu kekuatan kerana dari sudut alamiah, manusia memang wujud berpuak-puak, berkelompok dan bermastautin di tempat berbeza. Justeru, membina kesepaduan daripada kepelbagaian adalah satu kemestian untuk memastikan kelangsungan masyarakat.Modul Hubungan Etnik menyatakan, aspek positif kepelbagaian ini yang mesti diberi perhatian. Usaha untuk mewujudkan kesepaduan daripada kepelbagaian ini mesti sentiasa dilakukan dengan teliti dan mengambil kira sensitiviti etnik lain.Oleh itu, perasaan prihatin terhadap semua kelompok etnik berbeza semestinya berlandaskan kefahaman yang mendalam. Selepas wujud kefahaman mendalam, akan terbina perilaku dan tindakan bersifat akomodasi, iaitu sedia menerima etnik berbeza yang mempunyai kelainan dalam pelbagai aspek.Sifat akomodasi dan kesanggupan menerima etnik lain yang berbeza cara hidup, kebiasaan, adat-resam dan agama adalah aspek penting sebagai pembuka jalan kepada kerjasama dan kesepakatan demi melanjutkan hubungan etnik harmoni.Daripada sifat akomodasi, akan timbul sikap dan perilaku hormat-menghormati.
Walaupun pada awalnya seseorang itu mungkin berasa tidak senang terhadap kelompok etnik lain, tetapi dengan kefahaman dan akomodasi terbina alam memberikan kesabaran dan menerima perbezaan setiap kelompok etnik.Interaksi lebih rapat antara kelompok dan etnik yang berbeza boleh dijamin keutuhannya oleh sikap saling menghormati dan menghindari konflik dalam segala bentuk, sama ada terbuka atau secara senyap.Dengan wujudnya kesedaran yang kuat, kefahaman yang mendalam, akomodasi yang tinggi, hubungan saling menghormati berterusan pasti akan membuka luas pintu untuk membina segala bentuk usaha ke arah perpaduan etnik yang diidamkan.Rangkaian lima ciri utama itu selepas dihayati pembaca membolehkan perpaduan etnik yang diidam-idamkan wujud dan seterusnya dipupuk. Perpaduan boleh wujud menerusi pendekatan ‘top-down’ atau ‘bottom-up’ membabitkan kerajaan, orang ramai, sektor swasta atau pihak lain.