Sunday, March 04, 2012

RM1 Trillion Hilang Tak Kan Dengan Maaf Sahaja

Najib memberi jaminan kepada rakyat hanya Bn sahaja yang mampu mengurustadbir negara ini dengan baik. Maknanya selagi ada bumi ini dan selagi ada Bn, maka Malaysia akan makmurlah tu. Betul lah dan benarlah kata Najib tu.Bukanlah kita hendak menyangkal

Sebagai seorang pemimpin tertinggi Bn, maka nada beliau bercakap sebegitu adalah normal. Dan dari segi rasionalnya memanglah begitu. Kalau beliau gagal bercakap begitu, tentulah Muhiyyidin Yassin tersenyum, kerana masanya sudah tiba, Najib harus berundur.

Namun bagi rakyat yang celik maklumat dan cakna. Kata-kata Najib ibarat belatuk membuat sarang. Semua orang tahu 1Malaya tentangnya. UMno Bn bakal gagal dipertahankan ?

Kini semakin kuat pula desakan parti pembangkang terutama daripada penasihat DAP minta kerajaan membentuk satu suruhanjaya diraja agar dapat kerajaan menyiasat kenapa, ke mana dan mengapa wang negara sepanjang 22 tahun pentadbiran regim Dr M sahaja, aliran wang keluar negara mencecah serta melebihi 1 trillion. Bayangkan.....

Penegasan hal ini turut juga, dikemukakan oleh bekan penganalisa ekonomi negara Dr Rosli Yaakob  daripada PAS yang juga pernah bekerja sebagai Timbalan Gabnor Bank Negara.

Antara saranan beliau, beliau mendesak agar wang-wang negara (rakyat) yang mengalir keluar ini dikembalikan semula kepada rakyat. Satu proses tindakan undang-undang hendaklah di mulakan.

Wang yang keluar atas rasuah, penyelewengan, salah urus dan sebagainya hendaklah diketahui oleh rakyat. Maka tiadalah undang-undang negara yang kebal bagi individu tertentu. Hosni Mubarak, Sadam Hussin, Aroyyo, Tahksin dan lain-lain di negara luar rakyat mereka tuntut dan ketengahkan apa yang mereka buat semasa emerintahan mereka. Tak kan di 1Malaysia boleh dikecualikan

Kini, masa sahaja MAS rugi RM2.25 billion. Satu kes sahaja yang cukup memalukan negara.
Hanya BN Dapat Jamin Masa Depan Yang Lebih Baik - Najib
BALING: Hanya Barisan Nasional (BN) sahaja yang dapat memberikan masa depan yang lebih baik kepada rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
"Kita ada perancangan yang jelas, kita ada agenda yang tersusun rapi, kita ada peta jalan, kita ada fakta dan ada angka.
"Perangkaan yang cukup lengkap untuk memacu perubahan, membawa negara ke arah wawasan menobatkan negara sebagai negara maju berpendapatan tinggi... ini bukan macam Buku Jingga," katanya pada Perjumpaan Bersama Rakyat di Padang Awam, Kuala Ketil, dekat sini, Sabtu.
Najib berkata kerajaan mahu memberi isyarat dan gambaran jelas bahawa kerajaan sudah hampir untuk melakukan transfomasi perubahan yang memberi banyak manfaat kepada rakyat.
Perdana Menteri berkata BN berjanji akan memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat dan akan membetulkan kesilapan lalu yang mengakibatkannya kalah banyak kerusi dan beberapa negeri termasuk Kedah dalam pilihan raya umum 2008.
Katanya jika pengundi menolak BN seperti di Kedah, sedikit sebanyak adalah kerana BN telah membuat kesilapan.
"Pada saya kita jangan angkuh dan bongkak. Sebab kita mesti tunduk kepada kuasa rakyat dalam demokrasi berparlimen. Kalau rakyat tolak BN dulu mesti ada kesilapan kita.
"Kita minta maaf atas kesilapan kita dulu. Yang menang minta maaf yang kalah pun minta maaf," katanya dan menambah bahawa BN akan belajar dan bangkit semula daripada kesilapan itu.
"Daripada runtuhan BN di Kedah kita akan bangkit dan bina mahligai yang kukuh dan kuat. Itu azam kita.
"Kita berazam bahawa kita sudah mempelajari daripada kesilapan kita. Kita beri perakuan, akujanji kepada rakyat bahawa akan datang kita akan laksanakan perkhidmatan yang cukup baik kepada rakyat.
"Yang dulu jadi sempadan jangan dibangkit-bangkit lagi...kita janjikan perubahan untuk rakyat Malaysia dan Kedah. Perjalanan sudah bermula," katanya.
Antara yang hadir sama pada majlis itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah. - BERNAMA

No comments: