Sunday, January 26, 2014

Nantikan Pendidikan Memasuki era Pengkoporatan, Kastam Bakal Menyusul

Mengapakah Pendidikan tidak dikoporatkan. Berita kali ini Kastam bakal dikoporatkan. Maknanya mana-mana yang ada pulangan kepada 'pihak-pihak' tertentu kerajaan bersiap-siap mahu kaji untuk diswastakan.

Kini, selepas api, air, padang ragut dan bakal menyusul adalah tanah yang memasuki fasa koporat tersendiri. Semuanya kerajaan gadaikan, di mana tanggungjawab dan dimana konsep pandangan Islam mahu disangkutkan dengan pemerintah yang mendakwa Malaysia adalah sebagai sebuah negara Islam contoh dan model kepada dunia Islam moden masa kini .


Kerajaan Kaji Pengkorporatan Kastam - PM
JOHOR BARU: Kerajaan akan membuat kajian terperinci mengenai kesesuaian pengkorporatan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM), kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Beliau berkata, kajian yang akan dibuat pada tahun ini dijangka mengambil masa tiga hingga empat bulan.
"Kajian menyeluruh akan dibuat selama tiga hingga empat bulan untuk melihat sama ada pengkorporatan itu dapat dilaksanakan atau tidak," katanya.
Kajian itu, katanya, akan turut meliputi pelbagai perkara termasuk isu kelayakan dan perjawatan anggota dan pegawai di dalam KDRM.
Najib berkata demikian ketika berucap pada sambutan Hari Kastam Sedunia Ke-32 di Dewan Sultan Iskandar di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di sini, Ahad.
Perdana Menteri turut berkata, kerajaan menetapkan sasaran kutipan cukai sebanyak RM36 bilion oleh KDRM tahun ini.
Jumlah itu, kata beliau, adalah peningkatan sembilan peratus berbanding RM33.12 bilion yang dikutip KDRM tahun lalu.
"Jika jumlah itu dapat dicapai, kita boleh mempertimbangkan insentif khas kepada Kastam," katanya.
Mengenai persediaan KDRM bagi menghadapi pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), Najib berharap ia dapat dilakukan dengan teliti agar tidak menghadapi sebarang masalah.
Katanya, dalam pelaksanaan sesuatu sistem baharu sudah menjadi kebiasaan akan berlaku masalah dan oleh itu KDRM sebagai agensi hadapan dalam pelaksanaan GST, langkah perlu yang proaktif harus diambil bagi mengelakkannya.
Najib turut mengumumkan kejayaan KDRM menumpaskan penyeludupan dadah melibatkan 1,586.17kg berjumlah RM118 juta tahun lalu dan rampasan barangan seludup bernilai RM646.52mil dengan nilai cukai RM407.4juta. BERNAMA

No comments: