Tuesday, March 05, 2013

Kes Lahat Datu Selesai

Syabas dan tahniah kepada pasukan keselamatan kita khasnya pasukan ATM yang berjaya menyelesaikan kemelut Tentera Sulu mencerobohi tanah air dan kedaulatan negara Malaysia merdeka. Ini kerana Sabah adalah sebahagian dari Malaysia merdeka.

Tuntutan dan dakwaan sejarah tentang Sabah sebagai sebahagian 'hak' mereka bukan persoalan. Ini kerana dunia sendiri mempunyai undang-undang. 

Prinsip pertama dalam bernegara, kedaulatan setiap inci tanahair kita wajib dipertahankan oleh rakyat berkenaan ,seumpama bagaimana kita mempertahankan diri dalam kes yang kecil

Pandangan sisi tentang itu dan ini harus diketepikan dan kita kena rasional dalam kehidupan dunia moden dan bertamadun, kaedah mendapatkan negara 'cara begitu' bukanlah jalan terbaik.

semua yang berlaku adalah harga kepada mereka yang mahu mengejar hak yang bukan hak mereka lagi.

Kumpulan Bersenjata Sulu Ditumpaskan Sepenuhnya, Kata Sumber Polis
KPN: Tiada kecederaan atau kemalangan di kalangan pasukan keselamatan Malaysia.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar (tengah) dan Panglima Angkata Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin (kanan) pada sidang media di Lahad Datu.
KAMPUNG TANDUO: Kumpulan bersenjata Sulu bersenjata telah ditumpaskan oleh pasukan keselamatan Malaysia dalam kejadian tembak-menembak secara besar-besaran bermula pukul 7 pagi Selasa, kata sumber polis.
Pasukan keselamatan Malaysia berada di peringkat keempat dalam Ops Sulu apabila mereka mengawal keselamatan kampung yang dikepung oleh kira-kira 100 lelaki bersenjata yang merupakan pengikut kepada seorang individu yang mendakwa dirinya sebagai Sultan Sulu, yang menegaskan bahawa saudaranya mengetuai kumpulan itu untuk berada di Tanduo sehingga mati walaupun tarikh akhir dilanjutkan yang diberikan kepada mereka untuk meninggalkan kawasan itu tanpa pertumpahan darah.
Rundingan untuk menyelesaikan pencerobohan, untuk dilakukan secara aman telah gagal dan pada pagi Selasa, jet pejuang terbang melakukan serangan, diikuti oleh pasukan polis elit yang turut menghadapi pertempuran itu.
Ketua Polis Negara memberitahu pemberita pada pukul 11.30 pagi bahawa tiada mangsa di kalangan rakyat Malaysia tetapi bilangan mangsa untuk lelaki bersenjata masih tidak diketahui.
Keadaan di semua bahagian pantai timur Sabah adalah terkawal oleh pihak polis dan tentera yang mengawal ketat keselamatan di beberapa lokasi strategi di mana mereka diancam oleh tindakan daripada pengikut Sultan Sulu bahawa akan berlakunya serangan balas sekiranya penceroboh Sulu dikalahkan.

No comments: