Sunday, August 26, 2012

Satu-satu PM di dunia yg minta rakyat jangan berubah

PM terkebelakang sekali adalah PM Najib 1 Malaysia. Mana-mana atas dunia sekalipun PM atau ketua kerajaan mana-mana negara merdeka sering menyeru mahukan rakyatnya berubah. Maknanya semua pemimpin berkeinginan mahukan rakyatnya hari esok mereka lebih baik daripada hari ininya, maka hari semalam mereka lebih baik daripada hari kelmarinnya. Itulah namanya pemimpin yang ada wawasan dan sentiasa terkehadapan dalam sikap sifat dan wawasannya.

Pemimpin ini adalah mengutamakan kepentingan rakyat, maknanya kepentingan rakyat didahulukan. Kalau ikut slogan Najib macam-macam lah itu ini slogan tetapi perlaksanaan atau aplikasinya zero.

Namun seruaan terkebelakangnya adalah manifestasi yang  'lahir rasa takut' kerana ada pihak yang mampu dan terkehadapan dalam menyaingi kepimpinannya.Dan mampu menawarkan kepada rakyat apa yang lebih baik atau terbaik dengan apa yg kerajaan yg sedia ada mampu dan sudah baut. Serta yang paling dibimbanginya atau digeruni partinya akan terkubur tidak berapa lama sebaik sahaja beliau umumkan perbubaran parlimen negara Malaysia yang pelik lagi cermat ni.

Inilah malangnya kita mempunyai seorang PM yang daya intelektualnya wajar dipertikaikan. Mana ada orang yang mahu secara logikkannya perubahan kepada benda yang tidak baik. Misalnya jika di pencuri dia mahu menjadi baik sebab dia sudah lalui kerjaya sebagai pencuri itu tidak baik. 

Takkanlah secara logikkanya rakyat yang baik mahu berubah menjadi rakyat yang jahat. Contohnya dia baik kali ini berubah untuk menjadi pencuri. Ini namanya rakyat berkenaan sudah gila dan rosak mentalnya.

Yang lebih menakutkan kita rakyat adalah UBN adalah syaitan seperti kata mantan PM Dr M. Dan rakyat sudah diperakukan dengan jelas sedemikian rupa, kenapa masih lagi mahu berdegil dan terus menyokong syaitan.


Kita tunggu ulasan cendikiawan alim ulama Umno dan majlis fatwa serta tok peti yang sealiran dengan kerajaan BN kerajaan Syaitan yang dikenali.
PM Minta Rakyat Tidak Buat Perubahan Yang Belum Pasti Kebaikannya

PEKAN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Ahad meminta rakyat supaya tidak membuat 'perubahan' yang belum pasti menjamin kemakmuran dan kesejahteraan kepada mereka.
Bukan semua perubahan membawa kepada sesuatu yang baik, kata Najib sambil mengingatkan supaya rakyat tidak menukarkan sesuatu yang mereka boleh bergantung harapan daripada memberi kepada pihak lain yang ternyata belum terbukti rekod perkhidmatannya.
"Kita mestilah berpegang kepada sesuatu yang kita tahu, Insya-Allah kita (kerajaan BN) akan membawa kepada keadaan yang lebih baik pada masa akan datang," kata Najib ketika berucap pada majlis rumah terbuka Aidilfitri yang dihoskan beliau dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor di Taman Tasik Sultan Abu Bakar dekat sini, Ahad.
Najib mengingatkan rakyat supaya jangan mudah termakan janji manis pembangkang yang ternyata gagal mentadbir empat buah negeri yang dimenangi selepas pilihan raya umum 2008.
Katanya tidak semua perubahan yang dijanjikan akan memberi kebaikan kepada rakyat namun kerajaan pimpinan BN sejak era Tunku Abdul Rahman telah membawa pelbagai perubahan yang kini dinikmati oleh rakyat.
"Kita tak boleh tukar kerajaan sebab (semata-mata) sudah sampai masa kita (perlu) buat perubahan, tapi (sebaliknya) kita (BN) bukan nak bawa perubahan tapi nak sesuatu yang lebih baik.
"Tidak semestinya (semua) perubahan itu membawa kepada kebaikan ada juga membawa kepada sesuatu yang tidak dijangka malah lebih buruk dari apa yang kita kecapi hari ini," katanya.
Kerajaan BN sekarang meneruskan kesinambungan perjuangan pemimpin-pemimpin sebelum ini dalam usaha menambah nilai dan membina perubahan yang lebih baik untuk mencapai Wawasan 2020.
Beliau berkata negara maju pun jika tidak ditadbir dengan baik dan gagal membina kekayaan baru ia juga akan runtuh dan menyebabkan ekonomi negara mereka gawat seperti yang berlaku di beberapa negara Eropah yang mengalami masalah pengangguran dan kemelesetan ekonomi.
"Hakikatnya kita tak boleh terima bantuan demi bantuan tanpa memikirkan macam mana nak mencipta dan menjana kekayaan...negara yang bagi bantuan tanpa jana pndapatan baru, ekonomi negara akan menghadapi masalah," katanya.
Tengku Mahkota Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah adalah di antara lebih 70,000 tetamu menghadiri majlis rumah terbuka Perdana Menteri itu.
Turut hadir Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob dan barisan kepimpinan negeri. - BERNAMA


No comments: