Thursday, July 19, 2012

Kebejatan rakyat petanda penghakisan peradaban ummah

Era globalisasi terkini rakyat sudah tidak teruja langsung atau terkejut  langsung dengan berita-berita seumpama ini. Kes rasuah yang dilakukan individu penting dan berkepentingan kini sering menghiasi dada-dada akhbar.


Yang rakyat terkejut, dan teruja jika pesalah rasuah itu dapat disabitkan dengan kesalahan jutaan ringgit dan ringgit itu dikembalikan dan dirampas semula.


Jika setakat berpusing-pusing masuk kamar mahkamah, rakyat sudahpun mengetahui keputusan penghakiman kes berkenaan.

Apa kah jadah kesemua ini.

Semua ini adalah gejala penularan keparahan penyakit-penyakit kejiwaan rakyat. Kes-kes jenayah sudah mula menghakis rasa kepedulian rakyat. Kes - kes ini menandakan keruntuhan peradaban dan ketamadunan manusia amnya, dan umat negara ini khasnya.

Secara irinosnya, jika masalah remaja berlegar  dengan isu-isu rempit, lepak, dadah, buang anak, bohsia, ponteng, melawan ibubapa guru dan sebagainya. Bagi golongan dewasa terpelajar pula atau  golongan atasan terjerat dan terjebak dengan gejala rasuah.

Kerajaan bukan tiada usaha, malah terlalu banyak usaha kerajaan mahu membendung dan memeranginya tetapi gagal.

Apakah sebab dan punca sebenar keadaan yang ruwet ini berlaku. Adakah tidka cukup dengan penubuhan BPR kepada SPRM ditokok pula dengan dasar  Pelan Integriti Negara (PIN).Zubir mengaku tidak bersalah

AHMAD Zubir Murshid (kiri) diiringi Peguam Bela, Datuk K. Kumaraendran ketika hadir di Mahkamah Sesyen, Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/DJOHAN SHAHRIN SHAH
KUALA LUMPUR 17 Julai - Bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Sime Darby Bhd. (Sime Darby), Datuk Seri Ahmad Zubair @ Ahmad Zubir Murshid (gambar) mengaku tidak bersalah atas dua tuduhan pecah amanah lebih RM100 juta terhadap dana syarikat itu dalam projek pembangunan tanah adat Sarawak, empat tahun lalu.
Beliau juga mengaku tidak bersalah atas dua tuduhan pilihan memperdaya Lembaga Pengarah Sime Darby.
Ahmad Zubair, 55, diamanahkan penguasaan ke atas dana Sime Darby iaitu memperoleh Tanah Hak Adat Bumiputra (HAB) di bawah Sarawak Expansion Plan dan kelulusan daripada Kerajaan Negeri Sarawak bagi tanah HAB yang terletak di KJD/Lower Julau, Sungai Julau/Sungai Pitoh/Sungai Jiet dan bahagian Merurun/Meluan/Entabai dan Sarikei

No comments: