Friday, April 06, 2012

BERSIH 3.0 patut ?

Macam-macam kalau dah menteri bercakap. Kata Nazri Aziz Menteri Kanan di JPM jangan desak SPR pasal perjalanan Proses Penambahbaikan Pilihanraya (PSC) 22 syor yang dibentangkan baru ini di parlimen Malaysia yang mendapat respon luarbiasa.

Kerajaan katanya sedang meneliti. Biasalah tu. Itu adalah jawapan nak selamatkan diri dan mahu redakan kemarahan rakyat.

Rakyat sudah banyak sangat dah berpengalaman luas dengan janji-janji kerajaan menteri dan manusia macam ini. Yakin pun tidak percaya jauh sekali dan tak payah pakai.

Tuntutan rakyat kenalah dihormati, itu sahaja. BERSIH 3.0 diteruskan. Satu-satu jalan sebelum ke pilihanraya BERSIH

Sesekali rakyat kena bukti dan tunjukkan kuasa rakyat. Pengajaran bagi mana-mana penguasa yang rakus dan angkuh. Teruskan BERSIH 3.0


Jangan Desak SPR - Nazri
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak seharusnya didesak, sebaliknya diberikan ruang dan masa untuk meneliti kesemua syor Jawatankuasa Pilihan Khas Penambahbaikan Pilihan Raya (PSC) sebelum sebarang keputusan dimuktamadkan.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, justeru semua pihak termasuk pembangkang diingatkan agar tidak memaksaSPR dan kerajaan untuk melaksanakan syor PSC sebelum Pilihan Raya Umum ke-13akan datang.
"SPR sentiasa mengambil baik semua syor yang dikemukakan justeru terpulang pada SPR untuk mengambil tindakan terhadap laporan yang telah dibentangkan.
"PSC baru sahaja dua hari diluluskan makanya semua pihak perlu bersabar kerana apa yang SPR rasa mereka boleh laksanakan, mereka tentu akan terus melaksanakan dengan segera," katanya di Dewan Rakyat di sini, Khamis.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong)yang bertanyakan mengenai maklum balas SPR dan kerajaan berhubung syor PSC itupada sesi penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2011)2012 berkaitan JPM.
Ketika didesak oleh M.Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat) yang mencelah sama ada Mohamed Nazri boleh menjamin bahawa syor PSC akan dilaksanakan sebelum pilihan raya akan datang, beliau menjawab: "Saya tidak boleh jamin itu kerana ia bukan di bawah kuasa saya".
Katanya, tidak wajar untuk mana-mana pihak memaksa kerajaan supaya memenuhi hasrat mereka kerana ia bukan sesuatu yang menjadi amalan di negara ini.
"Apabila sesuatu kuasa khusus itu diberi kepada Perdana Menteri, kita tidak boleh anggap bahawa Perdana Menteri juga boleh lakukan perkara lain dan mengeluarkan arahan apa sahaja yang beliau mahu," katanya.
Mohamed Nazri berkata, situasi ini juga jelas membuktikan SPR bukan ejen kerajaan seperti didakwa pembangkang kerana sebagai sebuah negara demokrasi, SPR hanya melaksanakan apa yang diluluskan oleh Dewan Rakyat.
Dalam pada itu, beliau berkata, kesemua Anggota Parlimen masih berpeluang untuk mengemukakan kemusykilan mereka berhubung perkara berbangkit mengenai proses pilihan raya, terus kepada SPR.
Beliau berkata, satu pertemuan akan diadakan pada 16 April depan yang dihadiri antaranya oleh Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR bagi menjawab segala soalan yang berbangkit.
"Semua Anggota Parlimen boleh mengutarakan apa jua soalan mengenai pilihan raya termasuk PSC pada pukul 1 tengah hari hingga semua berpuas hati," katanya.
Katanya, tidak wujud soal monopoli apabila akhbar arus perdana sering melaporkan aktiviti kerajaan terutamanya Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri kerana itu adalah liputan yang mempunyai nilai berita.
"Beliau adalah Perdana Menteri maka pihak akhbar sendiri berasakan aktiviti beliau perlu dibuat liputan dan tidak wujud monopoli kerana ia atas kehendak akhbar sendiri," katanya.- BERNAMA

No comments: