Tuesday, September 02, 2014

Haramkan Pemuda Tahan Lasak Umno, kemudian baru PPS dan Unit Amal ?

Kerja politik kerajaan Umno semakin keterlaluan. akibat terlalu takut dengan diri mereka. Kerajaan Umno bertindak secara keterlaluan. Apa sahaja yang dibuat  oleh parti-parti pembangkang dengan niat suci murni khas dalam menjalankan akiviti-aktiviti kebajikan oleh sayap pemudanya dianggap bakal mencabar kerajaan Umno Malaysia.

Terbaru selepas PPS di Penang akan diharamkan, kini berpindah ke Unit Amal PAS. Roh dan matlamat penubuhan Unit Amal berpaksikan seperti Pasukan Pengakap telah disalahertikan kerana mereka bergerak dan digerakkan bawah parti politik yang bertentang dengan aliran Perdana.

Jika Kerajaan Umno, ikhlas dan berniat sama baik, haramkan juga Pasukan Pemuda Tahan Lasak Umno. Barangkali yang ada sekarang adalah ramai dalam Umno Pemuda Bergasak sahaja.

Hasil penolakan dan tidak terimanya pemuda Umno , yang rata-rata golongan pro dalam Umno. Mereka kian cemburu membabi buta.

PAS akan pertahankan Unit Amal - Mohd Sabu

HARAKAHDAILY | .
GEORGE TOWN: PAS akan mempertahankan pasukan Unit Amal yang ditubuhkan parti itu sekiranya pasukan berkenaan dikenakan tindakan sama seperti Pasukan Peronda Sukarela (PPS) di Pulau Pinang, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. 
  
Ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis makan malam PAS Pulau Pinang di sini malam ini, Mohamad, yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, berkata setakat ini belum ada apa-apa tindakan pihak berkuasa terhadap Unit Amal PAS itu.
  
Beliau berkata demikian semasa diminta mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menyatakan mana-mana pasukan atau pertubuhan yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) akan dikenakan tindakan sama seperti terhadap PPS di Pulau Pinang semalam.
  
Semalam, polis menahan 156 anggota PPS termasuk pengerusi pasukan itu yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri Phee Boon Poh kerana ingkar amaran supaya tidak menjalankan sebarang aktiviti selepas pasukan itu didapati tidak berdaftar dengan ROS.
  
Sementara itu, Ketua Menteri Lim Guan Eng yang turut hadir pada majlis itu, dalam ucapannya berkata kerajaan negeri akan memberikan sumbangan kepada semua anggota PPS yang ditahan dan meraikan mereka dalam satu majlis sebagai tanda penghargaan terhadap sumbangan dan pengorbanan mereka.
  
"Kerajaan negeri akan memberikan RM200 sehari mengikut berapa hari mereka di dalam lokap. Kalau dua hari dia akan dapat RM400. Sumbangan ini tidak seberapa dengan pengorbanan mereka yang terpaksa berada dalam lokap," katanya. - Bernama

No comments: