Tuesday, December 10, 2013

Benarkan MB Khalid BODOH ?

Ramai kawan dan lawan mengatakan dan mengiakan bahawa MB Selangor BODOH. Tetapi dalam kebodohannya beliau dapat selesaikan banyak masalah dan permasalahan kerajaan negeri demi kepentingan rakyat.

Kemarahan kawan dan lawan bila beliau menaikkan gaji exco spekar Dun Selangor hampir 300 peratus. Semua kawan dan lawan marah dan anggap tndakan beliau adalah bodoh, Kemarahan itu kii kian reda, 

Kini, tindakan kerajaannya mahu ambil aih SYABAS , syarikat yang monopoli air di Selangor negeri terkaya di Malaysia. Ramai kawan dan awan marah satu lagi tinakan BODOH Khalid. Ramai kembali sedar selepas membuat perhitungan jangka panjang tanpa memasukkan perngiraaan emosi mereka.

Apa pun tahniah Khalid... teruskan

SHAH ALAM:   Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam berkata beliau optimis rundingan penyusunan semula industry air di Selangor akan dapat diselesaikan hujung bulan ini.
                       
"Kita dalam perbincangan untuk menyelesaikan isu yang dibangkitkan oleh Puncak Niaga dan pemilik saham Syabas (Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd). Kita rasa optimistik tentang penyelesaian," katanya dalam sidang media selepas Majlis Perhimpunan Jabatan-jabatan Kerajaan Negeri di sini.
                       
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Puncak Niaga Holdings Bhd (PNHB), pemegang saham majoriti dalam dua syarikat konsesi air di Selangor iaitu Syabas dan Puncak Niaga (M) Sdn Bhd (PNSB) pada 5 Dis lepas yang menerima tawaran pengambilalihan kedua-dua syarikatnya secara prinsipnya oleh Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB) dengan beberapa  syarat.
                         
PNHB antaranya mahukan jumlah sumbangan ekuiti dibayar kepadanya  termasuk pulangan bercampur 15 peratus setahun, sebagai pampasan kepada  syarikat pegangan kerana kehilangan pendapatan masa depan akibat daripada  penjualan perniagaan konsesi airnya kepada kerajaan negeri sebelum tarikh  akhir konsesi masing-masing.
                       
"Hutang yang belum dijelaskan daripada Syabas kepada PNSB pada  tarikh kuat kuasa berhubung dengan bekalan dan penjualan air kepada Syabas  perlu dibayar kepada PNHB kerana perkhidmatan ini telahpun diberikan," kata PNHB.
                       
Ditanya mengenai tawaran Gamuda Bhd untuk mengambil alih empat syarikat konsesi air di Selangor pada harga RM10.7 bilion berbanding RM9.65 bilion oleh kerajaan negeri, Abdul Khalid berkata beliau akan bertindak  berpandukan maklum balas daripada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air  mengenai tawaran itu.
                       
Empat syarikat itu ialah PNSB, Syabas, Konsortium Abbas Sdn Bhd dan Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash). - Bernama

No comments: