Sunday, March 10, 2013

Parlimen : Bubar atau tangguh lagi ?

Strategik kecemasan UmnoBn adalah menangguhkan pilihanraya ke 13 ini.  Kerajaan Najib 1Malaysia bakal mengisytiharkan 'darurat' kerana kes Lahad Datu. Kini, semua pimpinan kanan Pakatan Rakyat (PR) melihat inilah agenda terbesar dan alasan kukuh Najib bagi menangguhkan pilihanraya ke 13.

Najib terpaksa menangguhkan pilihanraya ke tarikh yang tidak diketahui kelak. Dan menjalankan 'mandat' kecemasa, keselamatan negara sebagai sandaran untuk beliau terus berkuasa. Dan dalam masa yang sama berusaha memperteguhkan dan memulihkan Umno Bn sesegera yang mungkin. Serta mengharapkan PR akan 'membuat satu kesilapan besar' yang boleh dijadikan isu atau modal besar dalam PRU 13 ini.

SPR sendiri 'melakonkan' wataknya dan dihidu ramai dengan menyatakan pilihanraya boleh dijalankan kecuali ditangguhkan kawasan Lahad Datu serta Semporna sahaja.

Dan kita boleh menafsirkan 'niat' SPR itu dengan pelbagai tafsiran. Kini, keperluan untuk mengadakan pilihanraya nampak semakin tidak relevan. Ramai yang menyerang serta mengasak bahawa isu 'Lahad Datu' disandiwarakan.

Maka, benarlah UmnoBn akan 'berbuat' apa sahaja bagi mempertahankan Putrajaya. Soal perkara - perkara yang serius dikesampingkan dan diremehkan.

Itulah wajah sebenar UmnoBn ?


Adakah Najib bubar Parlimen 11 Mac, 11.11 pagi?

Harakahdaily,10 Mac 2013
KUALA LUMPUR: Lim Kit Siang memberitahu, dua hari lalu beliau telah ditanya sama ada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan membubarkan Parlimen pada 11 Mac, jam 11.11 pagi.

“Ini mengingatkan saya kepada ramalan ‘Enam Satu’ dua tahun lalu, bahawa Najib akan membubarkan Parlimen pada 11 Nov, 2011 yang mempunyai ‘6 angka 1’, memandangkan ‘11’ merupakan nombor kegemaran dan nombor ajaib Najib,” ujarnya dalam satu kenyataan, semalam..

Penasihati DAP Kebangsaan itu berkata, akan tetapi ‘Enam Satu’ iaitu ‘11.11.11’ telah datang dan pergi, tahun 2011 dan 2012 telah berakhir, dan bermula semalam, Parlimen ke-12 telah melangkaui lima tahun jangka hayat kebiasaan.

Ini, ujarnya menjadikan Najib di mata kebanyakan rakyat Malaysia sebagai ‘Perdana Menteri tidak sah’, terutamanya apabila Najib merupakan Perdana Menteri paling lama tanpa mandatnya sendiri iaitu hampir empat tahun.

Menurutnya, Malaysia boleh mencipta sejarah dunia dan masuk di dalamGuinness Book of Records sebagai negara yang telah berada di dalam keadaan kempen pilihan raya umum untuk hampir empat tahun sejak Najib menggantikan Tun Abdullah sebagai Perdana Menteri keenam Malaysia pada 3 April 2009.

Lim menambah, tetapi Najib masih takut untuk membubarkan Parlimen untuk berdepan dengan pilihan raya walaupun beliau memperoleh ruang bernafas hanya 48 hari lagi sebelum Parlimen sekarang terbubar secara automatik pada 27 April mengikut Perlembagaan, tanpa perlu mengadap Yang di-Pertuan Agong bagi membubarkan secara rasmi.

“Najib hanya ada dirinya untuk dipersalahkan sekiranya beliau dianggap sebagai Perdana Menteri ‘tidak sah’ yang sepatutnya menjadi Perdana Menteri Sementara mengetuai Kabinet Sementara yang tidak sepatutnya membuat sebarang keputusan besar atau substantif baik melibatkan dasar, perlantikan, kewajipan berkontrak atau menyalahgunakan perkhidmatan awam baik pegawai, simber dan dana awam tanpa berunding dengan oposisi,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur.
PERINGATAN: Komentar yang diutar

No comments: