Thursday, January 17, 2013

Terdesak- Tukarlah Sahaja Kerajaan Yang Ada ?

Sikap dan sisi pandang mahasiswa dan pemimpin amat berbeda. Sesudah menjalankan dasar-dasar ekonomi sosial pentadbiran dan budaya yang muuk-muluk dengan disertakan bersama janji-janji manis pemimpin kerajaan.

Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan tinggal slogan sahaja. Dalam hal PTPTN sepatutnya para pelajar yang mendapat kelas pertama  di IPTA dan IPTS terus pihak Tabung berikan pengecualian.

Tetapi ini tidak berlaku, mereka terpaksa menulis surat dulu kepada pihak Tabung untuk memaklumkan. Mereka yang dapat kelas pertama bukannya ramai pun sekitar 4,000 orang sahaja, itu pun tidak terurus dek pihak Tabung.

Bayangkan, apa yang cuba disuarakan oleh seorang mahasiswa India Cik Bawani yang menjadi isu hangat perbincangan dalam raung siber, patut direnungi, betapa para mahasiswa perlu mula berubah dan mengubah tampuk pemerintahan yang semakin malap dan lesu prestasi.

Mana dia tranformasi kerajaan, jika hal sekecil ini masih kerajaan susahkan rakyat. Kita melantik kerajaan yang ada semata-mata menyediakan khidmat terbaik kepada rakyat,itulah moto pilihan yang kita buat, jika ia dah pun menyusahkan rakyat lebih baik TUKAR sahaja lah..4,000 Pelajar Kelas Pertama Belum Mohon Pengecualian Bayaran Balik PTPTN

TEMERLOH: Seramai 4,000 pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta yang mendapat kelas pertama belum memohon bagi pengecualian bayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, sehubungan itu mereka diberi tempoh sehingga 31 Jun ini untuk berbuat demikian.
"Kegagalan berbuat demikian sehingga berakhir tarikh itu akan menyebabkan mereka perlu membayar balik pinjaman sepertimana yang termaktub dalam surat perjanjian pinjaman," katanya kepada pemberita di siniKhamis.
Beliau berkata, pelajar berkenaan boleh melayari laman web PTPTN atau datang sendiri ke pejabat PTPTN bagi membuat permohonan pengecualian pinjaman. - BERNAMA
No comments: