Tuesday, May 27, 2014

Generasi Dyana Sofya: Umno semakin terpinggir dan dipinggirkan ?

Muktahir tindakan-indakan pemuda Umno cukup memualkan. Lazimnya Umno Bn bersama-sama media arus perdana yang mereka kuasai dulu kini dan selamanya lazimnya menyerang dan membenam parti dan pemimpim pembangkang sehingga tidak terangkat muka mereka. Umno dan para pemimpin membelasah pembangkang dengan semahu mahunya. Samada isu itu ada etika atau tidak bertika dengan menolak sama sekali nilai moral dan sivik serta melanggar lalu batas-batas keagamaan pun. Dan mereka 'tidak ada pengalaman diserang balas. seperti mana apa yang berlaku sekarang.

Serangan balas - serangan balas terhadap Umno dan pemimpin yang celaka kini terbalas sejak 60 tahun Umno berada di bumi Malaysia. Dan serangan ini tersebar melalui media sosial yang tidak terkekang oleh mereka dan ramai pengikut dan pendokong setia Umno Bn terasa panas dan tercabar.

Kemarahan luarbiasa bila Umno dicelakakan oleh seorang pemimpin DAP. Kecaman itu adalah kecaman politik. Jauh lalu niat pemimpin pembangkang bagi membangkitkan soal rasicisme. 

Namun, media arus perdana meniup berita berkenaan, supaya nmpak Umno jantan dan bertelur dengan sebahagian pemuda Umno menyerang secara keterlaluan ke pejabat DAP dan pemimpin DAP. Pelbagai kecaman dan ancaman dilakukan ke atas pemimpin DAP yang kebetulan berbangsa Cina.

Dan kini berlakulah tindakan-tindakan beremosi untuk cetuskan kemarahan. Rakyat diajak dan diseret bersama. Inilah bentuk permainan serta strategi politik parti Umno.

Penulis pun adalah datang daaripada keluarga Umno. membesar dalam negeri Umno dan segalaa-galanya amat terhutang budi dengan Umno, kerana Umno maenjadi kerajaan. Dan rasanya jasa Umno telah penulis bayar. Dan kini penulis walaupun tidak sezaman dengan Dyana Sofya calon DAP bagi PRK Teluk Intan yang 'hilang selera' dengan Umno. Penulis pun sama rasanya, selera terhadap Umno berkurangan dan telahpun lenyap.

Alasannya, terlalu banyak....kesimpulan nya perjuangan Umno bukanlah inspirasi generasi muda masa kini !!!!

Pelaburan Sukan ke BAM berbaloi...

Pelaburan dalam sukan badminton berbaloi. Namun impian 22 tahun mahu menjadi juara tidak kecapaian. Peningkatan prestasi Jepun yang amat mendadak meranapkan impian Malaysia. Pengaturan strategi yang mengena. Apa-apa pun tahniah kepada barisan kejurulatihan BAM. usaha gigih anda dihargai. Tahniah Malaysia...
MSN Minta BAM Beri Keutamaan kepada Atlet Pelapis

Diterbitkan: Isnin, 26 Mei 2014 9:59 PM
Pasukan Malaysia meraih gelaran naib juara selepas tewas kepada Jepun.
  (Ubah saiz teks)
ARAU:  Persatuan Badminton Malaysia (BAM) diminta memberi keutamaan kepada pemain-pemain pelapis dalam pasukan negara menyertai kejohanan-kejohanan utama untuk membawa cabaran negara di persada antarabangsa.  

Selain itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Malaysia (MSN) Datuk Seri Zolkples Embong juga mahu kedudukan pemain-pemain senior dalam pasukan utama dikaji semula. 

"Pemain-pemain muda seperti Misbun Ramdan Misbun, Lee Soon Huat dan beberapa lagi perlu diberi pendedahan bertanding di peringkat tinggi atau negara akan ketandusan pemain untuk membawa cabaran kejohanan bertaraf dunia," katanya. 

Zolkples, ketika ditemui pada majlis perasmian Perkampungan Sukan MalaysiaXVII (Sukma-17) di Universiti Teknologi Mara pada Isnin, berkata kekalahan Malaysia kepada Jepun pada perlawanan akhir Piala Thomas di New Delhi, India pada Ahad membuktikan negara memerlukan barisan pelapis yang mantap. 


Zolkples berkata beliau amat yakin peminat badminton di seluruh kecewadengan kekalahan itu namun para pemain wajar menerima penghargaan dan tahniah atas persembahan terbaik mereka. 

"Nasib mungkin tidak sebelah kita. Selain beberapa pemain bermain di luar kemampuan, mereka juga mungkin tertekan kerana terlalu menghormati kemampuan Jepun yang menewaskan China antara punca mereka tewas," katanya. 

Dalam perlawanan final Piala Thomas itu, Malaysia kalah perseorangan ketiga untuk menentukan juara selepas kedudukan terikat 2-2.


Thursday, May 22, 2014

Kecoh DUN PP: antara kes-kes misteri di Malaysia ?

Terkejut dengan ungkapan Umno celaka. DUN Pulau Pinang dicerobohi dan cara mudah penyelesian Umno adalah dengan meohon maaf. Apa-apa tindakan oleh Umno dan ahli Umno tidak diuar-uarkan dalam media. 

Maknanya tindakan mereka mendapat restu daripada pimpinan Umno atasan. Ulasan berkesan insiden yang cukup besar, jika dulu kita nampak dan tahu berlaku di Taiwan sahaja , kini insiden hampir serupa tetapi tidak sama berlkau dalam negara kita. Negara yang disanjungi pemimpin Umno sebagai paling beradab dab bersopan.

Maruah rakyat tercalar kerana gara-gara Umno telah terluka. Akibat Umno terluka habis semua undang-undang dan sistem dicerobohi. Masyarakat 2020 Malaysia sudah menuju ke arah babarian.

Para pakar perlembagaan dan pelindung institusi berkenaan hanya bersikap berdiam diri dan membisu sahaja. Iniah namanya Malaysia yang penuh misteri...

Isu ‘Umno celaka’ selesai, wakil BN mohon maaf ahlinya ceroboh dewan

OLEH LOOI SUE-CHERN
MAY 22, 2014
Tindakan Ketua Pembangkangkan DUN Pulau Pinang, Datuk Jahara Hamid mohon maaf atas tindakan pencerobohan semalam menyelesaikan kekecohan berkaitan isu 'celaka Umno'. Gambar fail.Tindakan Ketua Pembangkangkan DUN Pulau Pinang, Datuk Jahara Hamid mohon maaf atas tindakan pencerobohan semalam menyelesaikan kekecohan berkaitan isu 'celaka Umno'. Gambar fail.Walaupun bermula dengan kekecohan, akhirnya isu dakwaan 'Umno celaka' selesai apabila ketua pembangkang memohon maaf berhubung insiden rempuhan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang oleh sekumpulan penyokong Umno.
Awalnya Barisan Nasional (BN) menuntut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP Seri Delima, R S N Rayer membuat permohonan maaf kerana mengeluarkan kenyataan "celaka Umno" dalam ucapannya di Dewan, manakala Pakatan Rakyat (PR) mahu BN turut membuat permohonan maaf kerana ahlinya merempuh dewan.
Selepas perdebatan yang begitu panjang, Ketua Pembangkang DUN Pulau Pinang, Datuk Jahara Hamid membuat permohonan maaf atas tindakan sekumpulan individu yang merempuh masuk ke DUN semalam sekali gus mencetuskan kekecohan.
"Tindakan itu salah dan melanggar peraturan. Kami bersedia memohon maaf.
"Untuk menyelesaikan masalah ini, kita mengakui banyak kesilapan yang berlaku oleh penceroboh. Itu jelas dari mula lagi.
"Tetapi ia juga salah apabila menggunakan perkataan kasar, lalu kami meminta Rayer memohon maaf," katanya.
Muhammad Farid Saad ( BN- Pulau Betong) juga menyokong tindakannya, dan berkata penunjuk perasaan membuat permohonan maaf semalam.
Beliau berkata, permohonan maaf itu dibuat apabila tiga wakil daripada rusuhan bertemu Speaker Datuk Law Choo Kiang, ahli exco dan beberapa wakil BN secara tertutup.
Ketua Menteri Lim Guan Eng (DAP- Air Putih ) kemudian berkata, jika Jahara boleh meminta maaf, tidak ada masalah bagi penyokong BN juga menyokong usul tergempar untuk mengutuk protes dan pencerobohan di perhimpunan itu .
Lim bagaimanapun tidak akan melayan gesaan mengarahkan Rayer memohon maaf untuk kenyataannya, yang dilaporkan mencetuskan protes semalam.
Sebelum itu, Lim ketika penggulungan ucapan usul itu berkata, Umno menghidap penyakit yang perlu diubati.
Beliau berkata, Umno menjadikan orang Melayu tidak menyokong parti dan "ketuanan Melayu" sebagai pengkhianat.
Tindakan itu katanya dimanifestasikan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan apabila calon mereka Dyana Sofya Mohd Daud diganggu secara lisan oleh samseng.
"Di sini, ketua pembangkang memberitahu kita mempertimbangkan punca tetapi bolehkah nyatakan sebab utama bagi orang melakukan jenayah atau kesalahan," katanya menolak justifikasi wakil BN yang menuntut permohonan maaf Rayer.
Lim turut mencabar Jahara untuk memberi jaminan kejadian semalam tidak akan berulang, tetapi Jahara berkata tiada jaminan yang boleh diberikan walaupun semua 10 wakil BN di dalam dewan juga tidak bersetuju dengan apa yang dilakukan peserta demonstrasi.
"Umno tidak mempunyai kawalan terhadap pengikutnya.
"Jika mana-mana ahli DAP melakukan sesuatu seperti ini, saya (sebagai setiausaha agung parti ) akan meminta maaf atas apa yang mereka lakukan dengan segera," katanya.
Semalam, sidang DUN kecoh apabila sekumpulan individu menyerbu masuk ke dalam dewan untuk bertemu Rayer.
Kira-kira 10 individu melepasi sekatan keselamatan dan meluru ke dalam Dewan mencari Rayer.
Mereka kemudiannya dikeluarkan 10 minit kemudian.
Apabila Dewan meluluskan usul itu, 27 wakil PR menyokongnya manakala 9 wakil BN yang hadir membantah usul itu.
Jahara dan Datuk Mahmud Zakaria (BN -Sungai Acheh ) berkata, mereka tidak bersetuju selagi Rayer tidak membuat permohonan maaf manakala Farid menggelarnya usul berat sebelah.
Jahara ketika ditemui pemberita berkata, mereka kecewa PR tidak akan mengakui kesilapan tetapi hanya memberi tumpuan kepada kesilapan orang lain.
"Ia tidak adil dan mereka tidak melakukan apa yang mereka katakan," katanya.
Farid berkata, semuanya bermula daripada Rayer dan apa yang diperkatakan turut didokumentasikan.
Shariful Azhar Othman (BN- Bertam) berkata, terdapat niat yang jelas melanggar peraturan di Dewan tetapi tumpuan hanya kepada BN.
"Yang Dipertua Dewan tidak diberitahu untuk meminta maaf tetapi kita diberitahu untuk meminta maaf atas tindakan orang di luar dewan," katanya. – 22 Mei 2014.

Friday, May 16, 2014

Sandiwara Umno di Terengganu, Apa yang rakyat fikir dan dapat ?

Kata dan pandangan seorang kawan, beliau akui antara ketiga=tiga kaum di Malaysia. Orang Melayulah paling pandai berpolitik. Kaum Cina dan India tidak pandai berpolitik kerana politik mereka lurus berbanding dengan politik orang Melayu yang berbelit-belit dan banyak seninya.

Namun katanya, dalam politik wang orang Melayu kaah dan bodoh dengannya. Sebaliknya kaum Cina lebih cekap dan bijak dalam menguruskan kewangan ini.

Justeru, mari kita telusuri pandnagan Pak Aspan dalam tulisanya tentang situasi politik di Terengganu yang terkini, sesudah sandiwara Ahmad Said dan 2 ADUN keluar Umno dan menjadi Adun Bebas kurang 48 jam.UMNO bergaduh sesama sendiri kerana 'harta rampasan' sahaja, bukan kerana isu negara.

 

Krisis UMNO Terengganu akhirnya selesai. Yang keluar parti telah kembali dan membatalkan tindakan keluar parti. Tindakan ini berlaku agak biasa dalam UMNO. Dalam tempoh dua hari sahaja Ahmad Said, dan dua orang ADUN Terengganu telah kembali kepada UMNO dan kembali ‘bersatu’ setelah Najib memohon maaf kepada Ahmad Said diatas kesilapannya (kata Ahmad Said) yang cuba-cuba hendak menjadi orang tegas dalam keputusannya. Najib telah bertegas tidak mahu menangguhkan tarikh untuk Ahmad Said bersara hanya seminggu.


Dalam rekod ahli parti keluar UMNO ialah dalam kes Datuk Yahya Lampong dari Sabah yang keluar parti tidak sampai sehari dan kembali kepangkuan UMNO semasa pilihanraya negeri Sabah suatu ketika dahulu. Yang agak lama sedikit keluar parti sebelum kembali kepada UMNO ialah Dr Mahathir semasa beliau marah-marah dengan Abdullah Badawi dahulu. Kalau tidak silap saya tidak sampai setahun beliau kembali kepangkuan UMNO setelah Abdullah meletakkan jawatan dan terus memegang nombor keahlian nombor satu.

Keluar masuk dalam UMNO ini sudah menjadi kebiasaan dan mereka yang keluar parti itu akan kembali setelah apa yang mereka tidak berpuas hati itu telah dipenuhi. Dalam kes-kes ini ia mudah diselesaikan kerana mereka bergaduh dan keluar bukan kerana perjuangan dan kepercayaan, tetapi hanya melibatkan isu persendirian. Oleh kerana isu-isunya adalah isu persendirian maka ia mudah diselesaikan kerana berikan sahaja kehendaknya atau gantian kepada sesuatu yang hilang, maka selesailah perbalahan dan kembali bersalaman dan berpelukan.

Yahya Lampong kembali kepada UMNO setelah keluar dari parti beberapa jam sahaja setelah dipujuk oleh pimpinan UMNO. Apa yang menyebabkan pujukan itu berjaya dilakukan, berbagai-bagai spekulasi boleh dibuat. Yahya Lampong lebih kuat sokongan kepada UMNO setelah kembali kepada parti itu dalam tempoh beberapa jam sahaja.

Ahmad Said juga begitu. Beliau kembali kepada UMNO setelah pucuk pimpinan Najib melalui beberapa orang pimpinan UMNO memujuk beliau untuk kembali. Apakah dia ‘benda’ yang dijadikan alat pujukan itu, tentunya kita akan ketahui tidak lama lagi. Kita boleh lihat, jika ‘benda pemujuk’ itu besar tentulah Ahmad Said akan lebih kuat sokongan beliau kepada UMNO.

Dr Mahathir kembali kepada UMNO setelah kemahuannya tercapai, iaitu bersaranya Abdullah Badawi dari jawatan PM pada tahun 2009 dahulu. Tindakan Dr Mahathir itu juga menjadi senjata serampang dua mata kerana ia memberikan kelebihan kepada Mukhriz dan pucuk pimpinan kita memberikan anak bekas Perdana Menteri itu tempat dalam pilihanraya dan akhirnya menjadi Menteri Besar Kedah sekarang ini.

Semua yang berlaku ini berkisar disekeliling kepentingan peribadi diatas nama perjuangan. Gertak menggertak dalam UMNO ini sekarang sangat efektif kerana kelemahan pimpinan. Kelemahan Najib membuatkan seorang pemimpin seperti Ahmad Said yang tidak ber ‘consequence’ itu penting kepada beliau (Najib) dan memohon maaf kepada beliau (Ahmad Said).

Begitulah budaya dalam UMNO. Budaya ini sudah wujud selama 30 tahun dan ia masih wujud. Mereka tidak bergaduh kerana perbezaan cara dalam perjuangan, tetapi semuanya kerana kepentingan dan ego peribadi sahaja. Itu sebab mudah mendapat penyelesaiannya.

Kalau pergaduhan diantara suami isteri itu selesai kerana memikirkan anak yang sudah besar, pergaduhan dalam UMNO pula selesai kerana ada ‘benda’ yang mahal-mahal diantara mereka yang bergaduh itu. Bahagi-bahagi sahaja ‘benda’ itu selesailah pergaduhan.

Yang letih bertekak dan bergaduh ialah penonton diluar padang sahaja. Yang bermain itu dapat banyak wang ringgit dan menjadi kaya raya, yang diluar padang bergaduh, bakar-membakar kenderaan dan membaling botol dan mendapat kecederaan.

Isu-isu besar negara masih tidak terlerai dan masih terbiar tanpa ada usaha konkrit untuk penyelesaiannya. Pimpinan setiap peringkat masih bergaduh sesama sendiri dalam hal-hal ‘harta rampasan’ perang yang tidak berkesudahan.

Sunday, May 11, 2014

SPRM Oh SPRM..... Hebatnya Dato Subra Menteri Kesihatan !!!!!

Malang sungguh SPRM dalam negara kita. Badan yang berotoriti bagi memantapkan integriti, keamanahan, ketelusan perjalanan agensi kerajaan yg urustadbir negara sudah hilang fokus.

Satu masa dahulu Badan ini amat gah dan digeruni sesiapa sahaja, samada individu berkenaan mempunyai nama besar atau kecil. SPRM cukup berwibawa. Itu sebab tiada kes-kes penyelewengan yang berskala besar terlepas atau dilepaskan. Tiada kes diistilah berkotak-kotak menunggu minta untuk diselidiki. Tetapi kini fail kes berkotak-kotak dimiliki oleh seseorang berprofail 'rendah' Ezam Kotak , tapi satupun SPRM tiada siasat dan mahu siasat ? Kenapa dan mengapa ?

Entah dimana silapnya, kini Badan ini mudah dan boleh ditelanjangi, malah berstatus telah dipondankan oleh ramai individu yang bergelar dan berstatus. Malah Badan ini ketar lutut bilamana kes-kes berkotak-kotak itu dimiliki atau dilakukan oleh sianu siini. Para pembesar semakin membesar , segala-galanya. SPRM semakin ditikuskan ataupun menikus. salah siapa ? Tentulah rakyat kerana mereka gagal memilih pasukan yang betul dan baik agaknya ?

Kenapalah SPRM mahu membuat kerja-kerja kecil kecilan macam itu sahaja. Menyiasat dan mengejar bagaimana penyelewengan cuti sakit yang diperniagakan kalangan kakitangan awam. Cuti Sakit yang diperdagangkan paling mahal RM5 sekeping. Berbanding dengan kakitangan awam 1.4 juta. Dengan nilainya mencecah RM6 juta setahun.

Kenapalah skop pemerhatian dan kekuasaan SPRM nampak tiak berkuku jauh lagi bertaring. Apalah sangat dengan kesannya berentap dengan menangkap kucing-kucing yang manja berbanding berlawan dan menangkap sekumpulan singa, harimau dan naga-naga.

Jika dilihat, apalah sangat bandingan nilai cuti sakit dengan kerugian 1MDB yang mencecah RM40 billion. Yang baru didedahkan oleh pembangkang. Kuasa rakyat hanyalah 5 tahun sekali. Kuasa SPRM adalah amanah rakyat yang perlu dijalankan sepanjang masa.


PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedia mengambil tindakan terhadap pekerja dan pengamal perubatan yang terlibat dengan pemalsuan sijil perakuan sakit.
1 Gambar. 1 Hashtag. RM5,000 ? [ klik sini untuk selanjutnya ]
Pengarah Siasatan SPRM, Pesuruhjaya Datuk Mustafar Ali berkata tindakan membeli dan menjual sijil perakuan sakit melibatkan elemen jenayah di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009 dan kedua-dua pekerja dan pengamal perubatan yang terlibat boleh dikenakan tindakan, jika ada bukti yang cukup.

Katanya, SPRM sebelum ini pernah mengambil tindakan ke atas doktor-doktor yang mengeluarkan sijil perakuan sakit palsu kepada pekerja yang tidak layak atau tidak sakit dengan menerima bayaran tertentu. Ia juga mengambil tindakan terhadap pekerja yang mengemukakan sijil cuti sakit palsu.

"Tindakan tegas wajar diambil bagi memastikan sektor perubatan bebas rasuah atau salah guna kuasa, dan pada masa yang sama integriti pengamal perubatan dipertingkatkan," kata Mustafa dalam satu kenyataan media.

Beliau juga berharap mana-mana pihak yang ada maklumat dan bukti mengenai penjualan sijil perakuan sakit agar menghubungi SPRM dengan segera supaya tindakan yang sewajarnya boleh diambil.

Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 memperuntukkan "seseorang melakukan kesalahan jika dia memberi seseorang ejen, atau sebagai seorang ejen dia menggunakan, dengan niat hendak memperdayakan prinsipalnya, apa-apa resit, akaun atau dokumen lain yang berkenaan dengannya prinsipal itu mempunyai kepentingan, dan yang dia mempunyai sebab untuk mempercayai mengandungi apa-apa pernyataan yang palsu atau silap atau tidak lengkap tentang apa-apa butir matan, dan yang dimaksudkan untuk mengelirukan prinsipalnya."

Jelas Mustafa, SPRM boleh menggunakan peruntukan itu kerana pemalsuan sijil sakit bertujuan menipu majikan iaitu prinsipal selain mengaut keuntungan untuk diri sendiri dan terdapat unsur nilai kewangan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam pada Jumaat mengingatkan pengamal-pengamal perubatan bahawa mereka boleh dikenakan tindakan tegas jika terbukti menjual sijil perakuan sakit.

Di bawah peraturan sektor kesihatan, pengamal perubatan yang terlibat boleh dirujuk kepada Jawatankuasa Disiplin dan Majlis Perubatan Malaysia (MMC) dan sekiranya terbukti bersalah sijil amalan mereka boleh dibatalkan.

Saturday, May 10, 2014

Sistem Pendidikan Negara Bukan Gagal, Tetapi Kurang Berjaya ?


Sebenarnya sistem pendidikan negara kita bukannya gagal, tetapi cuma kurang berjaya. Jika diukur dan disabitkan dengan bukti-bukti yang ada, Usaha bertungkus lumus para cendikiawan dalam menyusun, mengubal  merancang pendidikan kita mampu melepasi sempada label Cambridge England dan kita masih diberi pengiktirafan.


Ku Li nampak macam kecewa sangat. Sebenarnya banyak kekurangan , lompong dan lompang sistem kita. Sementelahan sistem-sistem sokongan sosial yang lain gagal memartabatkan insan dan keinsanan manusia Malaysia masa kini.


Dengan pendidikan lah PR mendapat 57 peratus undi pada PRU13 yang lepas. Jika era-era 1960an dan 70an . Parti Perikatan ke Barisan Nasional (BN) kekal selesa memerintah negara kita.

 

 

 

 

 

 

Sistem pendidikan negara gagal – Ku Li

HARAKAHDAILY | .
SHAH ALAM: Sistem pendidikan negara dilihat tidak berkesan dan memerlukan  perubahan drastik dan radikal jika negara mahu melonjakkan daya saing di peringkat serantau dan global.
Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah berkata, kegagalan sistem pendidikan ini dilihat dalam pelbagai aspek antaranya penilaian antarabangsa, integrasi kaum, modal insan serta penguasaan komunikasi.
Berucap pada majlis penganugerahan Ijazah Doktor Kehormat (Kewangan), UiTM sempena istiadat konvokesyen UiTM ke-80, dekat sini, pagi tadi, Tengku Razaleigh menyatakan kebimbangannya dengan tahap pendidikan negara yang dinilai rendah oleh Bank Dunia pada akhir Mac 2014.
Malah, jelas beliau penilaian menggunakan International Standard (PISA, TIMSS) turut meletakkan pendidikan negara  di tahap yang rendah.
“Kita memerlukan sistem pendidikan yang dikagumi dan diidami; sistem di mana ibu bapa berebut dan berlumba untuk mendapat tempat bagi anak mereka di sekolah awam aliran kebangsaan yang tinggi nilai ekonominya dan sekaligus tidak menghiraukan sistem persekolahan saingan,” ujarnya.
Menurut beliau,  sistem pendidikan yang dilaksanakan sekarang tidak melahirkan insan berilmu yang mampu berfikir dengan berkesan dan cemerlang dalam keadaan yang berbagai, tidak menentu, mencabar dan cepat berubah.
“Saya masih ingat satu waktu dahulu bilamana kita dihormati dan disanjungi oleh masyarakat dunia. Di forum antarabangsa, kita sering diberi penghormatan untuk menyediakan ‘laporan perbincangan’, ‘kenyataan kesepakatan (communiqué)’, menjadi pemudahcara (moderator) dan sebagainya.
“Hal ini terjadi kerana secara relatif, kemampuan berfikir dan penguasaan bahasa kita adalah lebih baik. Malangnya keadaan berbeza sekali sekarang,” kesal beliau.
Tengku Razaleigh turut melahirkan kebimbangan terhadap keutuhan integrasi kaum di negara ini apabila polarisasi antara kaum dilihat pada tahap yang parah dan mengkhuatirkan.
“Sebagai orang lama yang telah menyaksikan pahit getir perjalanan panjang Malaysia, saya sangat sedih dengan apa yang berlaku,” ujarnya.
Paling menyedihkan, tambah beliau,  polarisasi kaum  juga wujud di institusi pengajian tinggi di mana masyarakatnya terpelajar.
Di bidang ekonomi, beliau memberikan contoh bagaimana negara yang pada awalnya menjadi contoh rujukan kepada Korea Selatan kini jauh ditinggalkan negara itu dalam segenap aspek termasuk sukan.
Menurutnya, jika dahulu Malaysia dianggap lebih kehadapan berbanding Hong Kong, Taiwan, Singapura dan Korea Selatan di bidang pembangunan ekonomi namun kini keadaan berlaku sebaliknya.
Tengku Razaleigh yakin  keberkesanan sistem pendidikan Korea Selatan meletakkan negara itu di posisi sekarang.
“Pada tahun 1980, pendapatan per kapita mereka (Korea Selatan) adalah USD 2,322 dan lebih rendah daripada kita pada kadar USD 2,351. Tetapi hari ini, pendapatan per kapita mereka adalah USD 24,328 dan dua kali lebih besar daripada kita pada kadar USD 10,547.
“Kini ekonomi Korea Selatan lebih handal daripada kita,” jelasnya.
Beliau mahu semua pihak menerima hakikat tidak berkesannya sistem pendidikan negara sehingga ia memerlukan perubahan drastik dan radikal.
“Kita gagal dalam penilaian antarabangsa, kita gagal dalam memupuk integrasi kaum, kita gagal dalam menghasilkan modal insan berilmu, berprinsip dan mampu berfikir.
“Kita juga gagal menguasai komunikasi sehingga kedudukan kita yang dihormati satu waktu dahulu terhakis,” ujarnya.
Sehubungan itu Tengku Razaleigh mahu  Pelan Pembangunan Pendidikan 2013 – 2025 mengambil kira pandangan yang diutarakan beliau untuk dilaksanakan. - HARAKAHDAILY, 10/5/2014
endidikan kita bukan gagal, tetapi kurang berjaya.