Monday, March 29, 2010

Jawi : Antara kemahuan serta usaha atau lakonan semula ?

Kita sememang sangat mengalu-alukan usaha beberapa pihak untuk mengembalikan kembali tulisan jawi dalam kehidupan masyarakat. Usaha-usaha mendaulatkan tulisan jawi bukan hanya diadakan kempen, pertandingan menulis jawi, melihat tulisan cantik, mencari kanak-kanak berbakat sahaja.

Malah langkah tsb menuntut lebih daripada itu, langkah serius adalah memasukkan tulisan jawi dalam sistem pendidikan negara. Jadikan ia sebagai mata pelajaran wajib, selitkan sebermula di peringkat rendah. Penerusan yang dibuat oleh tadika swasta dan pihak NGO tertentu serta badan politik tertentu hendaklah jangan dicurigai. Bantu mereka tolong mereka samada material atau moral , suburkandan semarakkan.

Kerajaan yang ada hendaklah berjiwa besar lihatlah ke hadapan. Jangan terlalu asyik mahu mengaut laba dunia. Bangsa dan negara juga harus didahulukan, jangan diri didahulukan, negara dan bangsa dikemudiankan seperti sekarang ini.

Semua projek usaha adalah sekadar kosmetik belaka dan sahaja. sampai bila negara dan bangsa kita tidak akan maju. Tetaap seperti sebelum merdeka bedanya baik sedikit kerana zaman dan masa sudah berubah, jika ditelek 5x2 dan 2x5 sahaja.

Kenyataan TGNA

Bantu saya jayakan misi bersama Pakatan Rakyat - Nik Aziz
Harakahdaily

KOTA BHARU, 29 Mac: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam kenyataan pertamanya selepas dipilih semula sebagai Mursyidul Am meminta semua pihak dalam PAS agar membantu beliau bagi menjayakan misi parti bersama dengan Pakatan Rakyat.

"Saya berharap agar seluruh kepimpinan PAS di pelbagai peringkat akan terus memberikan komitmen di dalam menjayakan misi parti bersama-sama Pakatan Rakyat," kata beliau dalam kenyataan bertulis yang dihantar kepada media sekejap tadi.

Kenyataan ini dibuat beliau selepas dipilih sekali lagi sebagai Mursyidul Am dalam mesyuarat kedua Majlis Syura Ulamak PAS pagi tadi. Turut dipilih semula adalah Datuk Dr Haron Din sebagai timbalannya.

Dalam kenyataan itu beliau berkata, "menyedari harapan ahli dan semangat serta kepercayaan Majlis Syura, maka dengan lafaz bismillah, saya menerima amanah ini dengan doa agar Allah Subhanahu wataala sentiasa memandu saya di dalam mengemudi hala tuju parti."

Berikut adalah kenyataan penuh beliau:-


KENYATAAN RASMI
YAB TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
MENTERI BESAR KELANTAN


PERLANTIKAN SEMULA SEBAGAI
AL-MURSYIDUL AM PAS

• Saya telah dimaklumkan mengenai perlantikan semula saya sebagai Al-Mursyidul Am bagi Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk sesi 2010-2015 sebagaimana yang telah diputuskan di dalam mesyuarat kedua Majlis Syura pada hari ini, jam 10 pagi pada hari ini, 29 Mac 2010.

• Sukacita saya ingin merakamkan terima kasih kepada kepimpinan PAS Pusat di atas kepercayaaan diberikan kepada saya bagi memikul amanah yang berat ini. Ia juga adalah satu cabaran bagi saya untuk terus memberikan khidmat sebagai Al-Mursyidul Am menurut apa yang termaktub di dalam Perlembagaan PAS.

• Namun, saya anggapkan ia sebagai ketentuan Allah Subhanahu wataala kerana kemampuan saya untuk menjalankan tugas ini amat bergantung kepada masa dan keupayaan serta keadaan kesihatan saya. Bahkan pada pagi ini pun, saya baru saja menghadiri sesi pemeriksaan doktor di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

• Seperti yang telah saya tegaskan sebelum ini, bahawa saya tidak mempunyai sebarang halangan untuk menerima pelantikan ini sekiranya Majlis Syura berpandangan untuk terus memberi kepercayaan kepada saya. Saya sifatkan itu adalah keputusan ‘syura’ yang bakal membantu saya memikul amanah ini. Lebih-lebih lagi di dalam mempersiapkan upaya parti menghadapi pilihanraya umum yang ke-13 nanti.

• Menyedari harapan ahli dan semangat serta kepercayaan Majlis Syura, maka dengan lafaz bismillah, saya menerima amanah ini dengan doa agar Allah Subhanahu wataala sentiasa memandu saya di dalam mengemudi hala tuju parti.

• Saya berharap agar seluruh kepimpinan PAS di pelbagai peringkat akan terus memberikan komitmen di dalam menjayakan misi parti bersama-sama Pakatan Rakyat.

Semoga kerjasama dan husnul-zhon (sangka baik)dari semua kepimpinan, saya yakin PAS akan terus menjadi parti yang perkasa dan Insya-Allah PAS di Kelantan bersama-sama PAS di seluruh Negara akan terus utuh bersama-sama rakan-rakan Pakatan Rakyat dalam mendepani cabaran politik baru di Malaysia hari ini.

Sekian, wassalam.


TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Bertarikh : 29 Mac 2010


Kenyataan Media Ketua Penerangan - Isu Buang Bayi


BUANG BAYI : APA YANG PAS TELAH USAHAKAN

Nampaknya semuia media arus perdana memfokuskan isu pembuangan bayi di negara ini. Seperti biasa pemimpin negara mengecam perbuatan tersebut dengan ucapan yang menggambarkan kekesalan terhadap gejala tersebut, ada yang sebak menangis mengenangkan peristiwa tersebut. Saya mendapat respon banyak dalam Facebook saya, apa pula yang PAS buat untuk mengatasi masalah ini. Apakah PAS hanya pandai menyalahkan pihak kerajaan sahaja dalam isu ini. Inilah nasib malang PAS kerana apa yang PAS buat tidak diketahui oleh masyarakat. Media perdana tidak menyebelahi PAS, sehingga masyarakat tidak mengetahui apa yang PAS buat. Mereka menganggap bahawa PAS hanya sebuah parti politik untuk mendapat kuasa sahaja. Seolah-olah PAS tidak memperdulikan persoalan, moral dan akhlak remaja.

Saya ingin tegaskan sebagai sebuah parti Islam dasarnya ialah Islam dalam perkara 3 “Dasar Pas ialah Islam”. Maka jelaslah bahawa Islam yang hendak ditegakkan berbeza dengan apa yang hendak dipejuangkan oleh Umno/BN di negara ini. PAS bukan sahaja sebagai parti politik tetapi ia adalah Gerakan pelitik dan gerakan Dakwah. Walaupun aktiviti Pas nampak lebih menonjol dalam politik, sebenarnya PAS juga sebagai gerakan dakwah. Justeru itu walaupun tarikh pilihanraya masih jauh, sebagai gerakan dakwah terus berjalan sebaik sahaja pintu pagar tempat mengundi ditutup. Dalam erti kata yang lain PAS akan bergerak sebagai sebuah parti Islam bagi menyebarkan risalah Allah di muka bumi ini.

PAS menggunakan pendekatan dalam membendung gejala buang bayi ini dengan kaedah mencegah dan menguatkuasakan undang-undang. Ada tohmahan PAS hanya hendak pakai undang-undang tanpa mendidik. Maka di bawah ini adalah jawapannya.

Antara program yang dilakukan untuk membendung gejala yang tidak bermoral supaya tidak berlaku pembuangan bayi ialah;

-Kuliah-kuliah yang mengisi kefahaman Islam dan penghayatan melalui ustaz dan tenaga pengajar PAS di masjid dan di surau. Pendidikan supaya mereka berakhlak dengan akhlak Islam. Kerana penghayatan agama adalah benteng yang paling kukuh dalam memerangi gejala ini.

-Pemuda Pas melalui program “Duta Penyelamat” yang turun berjumpa secara langsung dengan golongan muda mudi. Berjumpa dengan mereka yang duduk berduan yang boleh menjurus kepada perzinaan dengan penuh kasih sayang, menasihati mereka supaya mereka tidak melakukan perbuatan yang menghampiri zina.

-Pemuda dan Nisa’ turun ke padang bertemu dengan remaja yang datang ke tempat bandar besar pada hari keramaian seperti awal tahun baru dan sambutan kemerdekaan. Remaja dibekalkan dengan risalah kesedaran untuk mereka menjadi manusia yang jauh daripada perbuatan zina. Kerana malam itu ialah malam pesta anak muda yang menggerunkan kita sebagai orang yang beriman dan bimbnag tentang masa depan mereka.

-Di Kedah ada satu NGO yang dikendalikan oleh ahli PAS membuat kerja lapangan yang begitu menakjubkan iaitu LANDAS yang berpusat di Sungai Petani. Kumpulan ini telah bertindak membimbing mereka yang terjebak dengan kehancuran hidup seperti dadah, arak, pelacur. Mereka turun dengan bersemuka dan cuba membimbing mereka untuk kembali ke pangkal jalan.

-Di Selangor, kerajaan Pakatan Rakyat telah mengamanahkan kepada Exco Pas Dr Halimah untuk mengendalikan Program Pembangunan Modal Insan dengan kewujudan SPIES (Spirtual, Physical,Intellectual, Emotional, Social). Semua acuan yang dibuat melalui program belia remaja adalah menjuruskan kepada pembinaan jati diri remaja di negara ini.

-Di Kelantan adanya Unit Belia, untuk mengendalikan program belia seperti bina insan, sukan rekreasi, kursus motivasi

-Program hidup sihat diperkanalkan supaya hidup remaja terisi dengan memperkenalkan program sukan melaui Lajnah Sukan Dan Rekreasi Pemuda. Ini bertujuan untuk membuktikan bahawa dalam Islam juga ada sukan dan PAS bukan anti sukan.

-Kempen jauhi arak telah dibuat, kerana arak adalah ibhu segala maksiat yang boleh menjuruskan kepada perzinaan.

-Untuk mengelak supaya faktor rangsangan seks dapat diatasi, maka pihak Dewan Pemuda PAS pernah berjumpa dengan Kementerian Dalam Negeri dengan membawa contoh majalah lucah yang bercambah di pasaran untuk dijadikan bukti supaya pihak KDN bertindak, malangnya dijawab kalau rakyat kita kuat iman maka tidak menjadi masalah. Pas bimbang majalah seperti ini yang merangsang nafsu seks kepada pembaca. Kalau yang boleh pihak kerajaan kawal pun mereka tidak buat apa-apa, apa tah lagi hendak diharap untuk kawal alam siber.

- Kempen supaya mengalakkan budaya hedonism di lancarkan supaya rakyat terutama remaja dapat mengelak untuk mendekati dengan budaya yang tidak sihat.

-PAS telah melatih anak-anak kecil lagi melalui pendidikan pra sekolah, sejak umur 4 tahun melalui Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI). Anak-anak kecil diajar supaya memakai pakaian menutup aurat, cintakan akhlak Nabi, doa dan hafalan ayat-ayat lazim. PAS menganggap mereka ialah generasi yang akan mewarnai zaman akan datang.

-Kelantan memperkenalkan kaunter berasingan di pasaraya. Semua ini sebagai langkah menutup pintu perzianaan.

-Kelantan mengadakan setiap tahun sepanjang bulan Rejab kempen bulan solat. Kerana solat adalah kunci untuk tidak mekakukan kemungkaran. Walaupun usaha ini dipandang remeh tetapi mempunyai impak yang besar.

-Beberapa program smart Muslim dan Smart Solat diadakan untuk melahir generasi yang bertaqwa kepada Allah dan mempunyai jati diri yang kental.

-Setiap kali cuti persekolahan panjang, PAS telah mengadakan Kem Pembinaan Iman selama 2 hari semalam. Program yang terbuka kepada semua remaja yang berumur 12 tahun sampai 20 tahun.Pengisian ceramah, bengkel, motivasi pelajar cemeralang, qiamullai, tilawah al-Quran.

-Program Unit Amal dan Nisa’ sebagai satu program alternatif kepada remaja untuk program luaran yang bersifat rekreasi dan bersantai. Sudah tentu ia satu kelainan dengan Rakan Muda dan PLKN.

-Setiap PAS negeri ada program yang tersendiri untuk memastikan remaja belia terbimbing. Contohnya di Kedah ada Kem Bina Shakhsiah. Program yang boleh dijadikan satu alternatif yang menjuruskan kepada pembinaan iman dan taqwa serta kekuatan fizikal.

-Usrah remaja diwujudkan disetiap cawangan PAS, untuk memberi kefahaman Islam kepada remaja. Pengisian ibadat, akhlak dan adab pergaulan ditekan kepada mereka.

Mungkin orang mempertikaikan kenapa gejala tidak bermoral juga berlaku di Kelantan dan negeri yang PAS kuasai. Jawapannya kerana kuasa negeri amat terbatas, banyak peraturan dikuasai oleh kerajaan pusat. Banyak kuasa seperti polis, kastam, imigresen, Badan Pencegah Rasuah di bawah kuasa pusat. Rangkaian TV dibawah kerajaan Umno/BN, sistem pendidikan kebangsaan di bawah Umno, akta cetak yang membenarkan majalah hiburan di bawah Umno. Secara keseluruhannya ini adalah kegagalan Umno dalam menangani isu ini. Malahan Umno menjadikan ini sebagai senjata untuk terus melekakan rakyat supaya rakyat tidak mempedulikan penyelewingan dan kegagalan mereka menguruskan negara. Mereka tahu apabila belia dilekakan, maka mudahlah mereka mendapat sokongan dan undi dalam pilihanraya.

Sekurang-kurangnya PAS dengan berbagai kekangan telah berusaha membendung supaya menutup pintu perzinaan yang berakhir dengan pembuangan bayi. Mungkin banyak lagi kekurangan dalam program yang perlu diperbaiki. Walau bagaimanapun usaha PAS adalah lebih baik daripada apa yang kerajaan umno/bn lakukan sehingga keadaan semakin parah.

Ust. Idris Hj Ahmad

Ketua Penerangan PAS Pusat

Bahasa Untuk Semua Kaum

Bahasa milik semua kaum

Penyertaan banyak negara dalam pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) 2010 menjadi penanda aras bahawa bahasa Melayu berjaya diangkat ke peringkat antarabangsa.


ZHANG SONG anggun dalam persalinan kebaya ketika menyampaikan pidatonya.


SAYA tidak sangka boleh menang sebab semua peserta mempunyai gaya penyampaian yang menarik dan teks yang baik.

"Namun rezeki memihak kepada saya. Ia merupakan pengalaman manis yang tidak boleh saya lupakan," kata Zhang Song atau nama Melayunya, Noriah.

Peserta dari China itu muncul sebagai juara pertandingan Pidato Antarabangsa bahasa Melayu Piala Perdana Menteri 2010 (PABM) bagi kategori antarabangsa yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), baru-baru ini.

Pelajar tahun dua Universiti Beijing Pengajian Bahasa-Bahasa Asing (BFSU) dalam bidang kesusasteraan dan pengajian Melayu itu berjaya menewaskan peserta dari Rusia, Armenia, Australia, Kemboja dan Jerman.

Anak didik kepada tokoh bahasa negara, Prof. Dr. Awang Sariyan yang juga merupakan Penyandang Pertama Kursi Pengajian Melayu di BFSU, Zhang Song, 20, begitu yakin ketika menyampaikan pidatonya yang bertajuk, Kelestarian Masa Depan Bumi Di Tangan Kami.

Menurut Zhang Song, dia mengambil masa selama sebulan untuk menyediakan teks dan selama sebulan lagi untuk menghafalnya.

Anak tunggal itu memberitahu, dia muncul juara kerana usaha bersama guru dan pensyarahnya iaitu Cikgu Fu Chong Chong dan Awang Sariyan yang menyunting teksnya.

Selain itu, dia juga perlu mengingati setiap teks dan menyampaikannya dengan cara yang menarik.

Mengikuti pengajian bahasa Melayu di Universiti Beijing selama dua tahun, Zhang Song mahir bertutur dan memahami bahasa Melayu hanya dalam tempoh setengah tahun sahaja.


ARBA'IE menjelaskan golongan pendakwah yang menyebarkan agama Islam telah mengangkat bahasa Melayu ke tahap yang membanggakan.


"Pada peringkat awal, agak sukar untuk menyebut beberapa perkataan yang mempunyai awalan huruf R seperti ber.

"Sehubungan itu saya perlu kerap menyebut dan mengulang perkataan itu. Akhirnya saya berjaya juga menyebutnya dengan lancar," kata anak kepada pensyarah pentadbiran Universiti Shandong, China.
Peminat penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza itu memberitahu, dia mempelajari bahasa Melayu kerana tertarik dengan Malaysia.

Baginya, Malaysia mempunyai banyak tempat menarik dan makanan yang enak, selain rakyatnya yang berbilang kaum.

"Makanan yang paling saya suka di Malaysia ialah mangga dan air kelapa. Selain itu, tarian zapin dan filem-filem seram di Malaysia juga menarik minat saya," katanya yang meminati filem Jangan Pandang Belakang.

Sementara itu, Ketua Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Arba'ie Sujud berkata, pertandingan PABM merupakan satu usaha murni kerajaan untuk mengantarabangsakan bahasa Melayu di peringkat antarabangsa.

"Dengan penyertaan yang semakin meningkat dari pelbagai negara, ia menunjukkan bahawa kecintaan terhadap bahasa Melayu semakin meningkat.

"Bahasa Melayu telah digunakan di Kepulauan Melayu pada abad ketujuh lagi. Pada waktu itu bahasa Melayu dianggap sebagai satu daripada 200 bahasa yang dituturkan di kepulauan tersebut.

"Penggunaan bahasa Melayu semakin meluas kerana bahasa tersebut mudah dituturkan berbanding bahasa-bahasa lain yang ada pada waktu itu," katanya yang telah berkhidmat di UPM selama 11 tahun.

Anak keempat daripada tujuh beradik itu memberitahu, bahasa Melayu berkembang dengan pesat dan menempa era kegemilangannya pada abad ke-13 apabila Islam mula bertapak di Kepulauan Melayu.

Peranan yang dimainkan oleh golongan pendakwah dalam menyebarkan Islam telah mengangkat martabat bahasa Melayu pada tahap yang membanggakan. Bahasa Melayu telah mampu membicarakan persoalan yang lebih realistik dan ilmiah.

"Jika meneliti sejarah bahasa Melayu di Malaysia, bahasa Melayu dipilih di atas kesedaran bersama sewaktu pembentukan negara dengan memilih bahasa Melayu untuk semua kaum.

"Melalui peruntukan dalam Perlembagaan Malaysia artikel 152 secara jelas bahawa bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan dan bahasa rasmi yang menjadi bahasa perhubungan dan bahasa identiti dalam kalangan rakyat Malaysia.

"Namun dalam konteks ini tidak bermakna pemilihan bahasa Melayu adalah milik orang Melayu, tetapi milik rakyat Malaysia. Jelasnya penggunaan dan pemilihan bahasa Melayu dalam konteks ini sebagai penyatu masyarakat majmuk, pembangun cita-cita dan nurani warganya yang bermatlamatkan keharmonian sejagat," katanya.

Bagaimanakah caranya untuk meningkatkan rasa cinta masyarakat khususnya remaja terhadap bahasa Melayu?

"Pelaksanaan atau pemerkasaan bahasa dengan penggunaan bahasa Melayu dalam situasi rasmi wajar diberi keutamaan. Bahasa Melayu bukan milik satu kaum tetapi milik masyarakat Malaysia. Kefahaman dan doktrinasi ini dimulakan pada akar umbi dan generasi muda. Bukan sebagai slogan tetapi diikuti dengan tindakan atau perancangan," kata Arbaie lagi. - FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

Bapa Pejuang MELAYU

Inilah antara muka-muka Perkasa Melayu yang bercadang ambil alih peranan UMNO. Jika dilihat muka-muka mereka dan raut wajah tua-tua belaka. Tokoh-tokoh buangan UMNO belaka. Gamaknya UMNO dah letih berjuang Melayu.

Kita cadangkan berilah anguerah Tokoh Khas Abad Ini. Iaitu BAPA PEJUANG MELAYU kepada Presidennya.

Presiden UMNO sekarang patut 'reti' bahasa angkatlah tokeh yang 'hebat' ini sebagai ke kerusi No 1 UMNO. barulah betul...Dia ni lapar jawatan gayanya, katanya duit dia ni dah banyak.

Pemimpin dan kempimpinan ada kesa dan terkesan kepada rakyat

Carik-carik bulu ayam dalam MCA sudah selesai. Penyelesian dalam kepimpinan MCA pada hari semalam, bilmana 2716 perwakilan membuat pilihan masing-masing. Dengan keputusan memihak kepada Dr Chua Soi Lek sebagai Presiden MCA yang baru.

Bagi MCA kemenangan Chua adalah tetap menang walaupun sesetengah akhbar menyatakan Chua menang dengan majoriti tipis. Bagi kita Chua menang.

Menurut pandangan tokoh parti DAP Chua menang tanpa undi solid daripada wanita MCA. Sememanglah 'kerja dan sejarah lama' Chua tetap menghantui dirinya dan MCA.

Bagi UMNO melihat sejarah dan cerita Chua adalah 'hak peribadi' sahaja tidak lebih daripada itu, tetapi bagi masyarakat yang tinggi nilai dan tinggi budinya kempimpinan adalah segala-galanya. Ia tetap memberi kesan terhadap kekesanan pentadbirannya.

Hal moral pemimpin dan kempinan di Barat , meletakkan ditempat yang tinggi dan dikira sebagai ukuran nilai mereka terhadap seseorang pemimpin, kerana ia memberi kesan dan impak terhadap apa yang dipimpinnya.

Wednesday, March 24, 2010

Politik Semut : Ingatan Tuan Guru

POLITIK SEMUT

Bila Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat MB kelantan memberi analogi dan membuat analogi tentang cara berpolitik orang Cina dan orang Melayu. Kata Nik Aziz politik orang Cina khasnya merujuk kepada percakaran dalam MCA mahu memilih pemimpin mereka ini amalkan politik semut.

Politik semut yang pertama, pertama tidak menelanjangkan lawan atau musuh. Kedua kempen perlawanan lebih kepada sifat setara atas isu tawar menawar dengan lebih memberi fokus kepada siapa yang layak atau sipa yang tidak layak. Manakala calon yang menawarkan diri sebagai kepimpinan politik mereka lebih kepada berlumba-lumba menawarkan 'kepimpinan' itu sendiri.

Situasi ini berbeda dengan politik Melayu, perseteruan lebih tajam, membelakangi akhlak dan tatasusila adat dan adab ketimuran. Pengaturan cara-cara menjatuhkan pimpinan lebih menghalalkan cara bagi mencapai matlamat mereka. Contoh Kes Liwat Anwar Fasa II

Cukup memalukan, ketokohan, imej, kehormatan dicalarkan dengan begitu buruk dan mengaibkan. Dengan mengheret banyak institusi dalam 'perlumbaaan' politik Melayu.


Sunday, March 21, 2010

Nilai sebak seorang PM ?

Nilai sebak. Bandingkan sebak Najib dengan sebak seorang ibu tunggal di Kg Pesagi Maran yang menoreh getah tua milik orang 2 ekar (1.2 hektar) menyara 8 orang anak, apalah sangat sebak Najib dengan sebak seorang ibu tua 75 tahun hidup sebatang kara di Kg Purun yang hanya menunggu 'mati'.

Bayangkan sebak mereka ini, yang hanya kais pagi makan pagi. Dengan harga beras sekamping 10kg dengan RM24. Gula, teh kopi dan ikan kering bagi meneruskan sisa-sisa hidup. Mereka tidak sebak dan tidak mahu sebak kerana mereka tahu itu adalah ujian hidup. Ini adalah ketentuan illahi agar mereka insaf. Mereka tidak lupa, mereka yakin dan percaya ALlah sayangkan mereka. Kelebihan dan kebaikan ALlah lah yang maha mengetahuiNya.

Sepatutnya Najib turun dan telusuri kehidupan rakyat negeri kelahirannya dan 'sebak' melihat kedhaifan kehidupan masyarakat Lipis itu sendiri. Kita boleh tunjuk kepada PM kita .


Najib Sebak Pulang Ke Lipis

Bagi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, lawatannya sehari hari ini ke Kuala Lipis, bukanlah sebarang lawatan.

Ditemani isteri Datin Seri Rosmah Mansor dan bonda Tun Rahah Mohd Noah, program sehari beliau bersama warga Lipis, tempat kelahirannya begitu bermakna sekali.

Lawatannya ke tempat kelahirannya itu merupakan yang pertama kali sejak beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pada 3 April 2009.

"Saya begitu tersentuh hati bila orang Lepeh (sebutan Lipis) mengibaratkan saya sudah "balik ke Lepeh", dan saya begitu terharu dengan sambutan yang diberikan," katanya ketika berucap pada majlis ramah mesra dengan Umno dan Barisan Nasional Lipis, di sini.

Perdana Menteri berkata sejak pagi tadi selepas menghadiri program Sambutan 50 tahun Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan lawatan ke rumah kelahirannya di Bukit Bius, emosinya begitu terharu dengan sambutan yang diberikan.

Lebih 5,000 orang membanjiri Dataran Lipis ketika menyambut Najib merasmikan program kementerian itu.

Perdana Menteri yang juga Anggota Parlimen Pekan berkata beliau juga terharu ketika ditawarkan bertanding di Parlimen Pekan pada pilihan raya umum 2004 berikutan keputusan agak kurang memberangsangkan pada pilihan raya umum sebelum itu.

"Pada 1999 (pilihan raya umum) saya hadapi masalah di Pekan, saya menang cuma 241 undi majoriti.

"Saya sayang "Lepeh" tapi saya yakin orang Pekan masih menerima saya," katanya.

Najib dilahirkan pada 23 Julai 1953 ketika Allahyarham Tun Razak dan Tun Rahah menetap di Kuala Lipis.

Berucap pada sambutan 50 tahun Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan wilayah sebelum itu juga, Najib berkata beliau memaklumkan kepada Datuk Seri Mohd Shafie Apdal supaya majlis sambutan itu tidak sesekali diadakan di Pekan.

"Apabila Datuk Seri Shafie kata nak buat di Lipis, saya begitu teruja sekali, malah bonda saya juga berkata walau apa pun, beliau pasti akan datang juga," kata Najib.

Beliau kemudiannya turut melawat rumah kelahirannya yang kini menjadi kediaman rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang di Bukit Bius di sini yang ternyata menggamit memori beliau 57 tahun lepas.

Najib yang ditemani Rosmah dan Rahah tiba di rumah berkenaan kira-kira 1.25 petang dan meluangkan masa kira-kira 30 minit.

Beliau nyata begitu teruja semasa menatap gambar-gambar lamanya ketika dibesarkan di rumah berkenaan. - BERNAMA

Saturday, March 20, 2010

Lagi Bajet RM1 juta untuk pelajar miskin ?

Niat kerajaan adalah niat baik, janji kerajaan adalah janji yang baik. Apa tidaknya, hari ini sahaja peruntukan RM1juta. PM menjanjikan duit sejumlah itu bagi membantu pelajar miskin. Termasuklah pelajar bukan Melayu 'agak'nya. Kerana peruntukan masa ini semuanya menjuruskan 1Malaysia.

****************************************************
Kerajaan hari ini menyumbang RM1 juta kepada Yayasan Budiman Universiti Teknologi Mara (UiTM) untuk membantu para pelajar miskin di seluruh negara. Sumbangan berupa cek diserahkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak kepada pengerusi yayasan, Tan Sri Dr. Ibrahim Abu Shah pada satu majlis ringkas di Pejabat Perdana Menteri di sini.

Menurut Najib, ia merupakan janji kerajaan untuk membantu kira-kira 5,000 pelajar miskin setiap tahun.

"Yayasan Budiman (UiTM) akan hantar orang ke luar bandar cari pelajar miskin yang terdesak.

"Kalau berusaha lagi (cari), kita akan tambah bantuan jika tidak mencukupi," kata beliau semasa majlis berkenaan.

Majlis penyampaian sumbangan itu adalah susulan pengumuman Najib ketika merasmikan Kampus UiTM Puncak Alam Fasa Pertama di Shah Alam pada 12 Februari lalu.

Perdana Menteri turut berjanji akan menambah peruntukan RM2 juta jika yayasan itu berjaya mencari dana sebanyak RM2 juta lagi bagi membantu pelajar kurang berkemampuan.

Dalam ucapannya pada perasmian kampus itu, beliau berkata, UiTM telah membuktikan pelajar Melayu dan bumiputera tidak malas serta bukannya tidak pandai, malah boleh dididik untuk menjadi insan terpelajar dan mulia.

Balah... balah juga, tapi biar nampak cerdik sikit !

Kata Tok Guru 'balah' orang Melayu dalam politik dengan 'balah' orang Cina juga dalam politik berbeza. Orang Melayu kalu balah 'telanjang' habih, rasa dia puah lah tu. Tapi bago orang Cina dia balah masih steady lagi.

Sama-sama pemimpin dia jaga 'akhlak' sesama dia. Tengok cerdiknya politik orang Cina. Kita tertinggal sokmo, dah guana nak maju dalam politik ni...


Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyelar tindakan sesetengah pemimpin politik yang mendedahkan keburukan pemimpin lain di khalayak umum apabila bertindak keluar parti.


Menurutnya, pemimpin yang beretika seharusnya menggunakan pendekatan yang lebih rasional seperti menggunakan saluran dalaman seperti mengemukakan sidang tergempar bagi melantik pemimpin baru.

“Ini cara tidak tamadun, rasa bangga dapat melakukan perkara itu, kata (Datuk Seri) Anwar topeng, orang yang tolak Islam dan ambil kebangsaan itu adalah topeng, kenapa sebut nama Anwar saja, ini memalukan kita (orang Melayu),” katanya ketika ditemui selepas menyampaikan kuliah Jumaatnya di sini semalam.

Nik Aziz berkata demikian sebagai mengulas tindakan Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang mendedahkan kepincangan dalam Parti Pakatan Rakyat (PKR), membabitkan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, apabila keluar dari parti itu dan menjadi wakil rakyat bebas.

Zahrain turut berkata, Anwar adalah topeng raksasa sehingga mampu memperdayakan ahlinya supaya melupakan kata-katanya yang pernah menggelar Nik Aziz sebagai ulama terompah.

:Terbaru, Zahrain mendedahkan nama lapan Ahli Parlimen yang disebut-sebut akan melompat parti ke PKR bagi menjayakan rancangan pembangkang untuk mengambil alih kerajaan pusat pada 16 September 2008.

Dalam masa sama, Menteri Besar Kelantan itu berkata, masyarakat dan parti bukan Melayu kini sedang memerhati cara orang Melayu berpolitik yang jelas tidak menunjukkan etika yang betul.

Beliau mahu rakyat mencontohi cara berpolitik pemimpin MCA kerana mereka memilih dan menjatuhkan seseorang pemimpin melalui pemilihan di peringkat dalaman parti.

“Orang Cina tengah perhatikan dunia politik orang Melayu, mereka (MCA) juga bermasalah, bertengkar dengan dua bekas presiden, tapi tak da apa (yang bermasalah),” katanya.

Dalam pada itu Nik Aziz dalam ceramahnya menyeru rakyat Kelantan beramai-ramai menyertai perarakan di Terengganu hari ini anjuran badan bukan kerajaan (NGO) bagi menyerahkan memorandum tuntutan royalti minyak kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Menurutnya, beliau tidak menyertai rombongan tersebut kerana mempunyai urusan lain dan menyerahkan kepada Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa untuk mengetuai perarakan tersebut.

OMGK: Sasarkan kehadiran 3000 orang pemuda Pahang


KUANTAN: Dewan Pemuda PAS Pusat, mensasarkan dapat menghimpunkan pemuda -pemuda seluruh Pahang di Kuantan pada 20hb Mac dan 21 Mac 2010 ini.

Siang tadi Himpunan Pemuda PAS Pahang (HIMPIP) berjaya mensasarkan kehadiran seperti yang dijangkakan.

Celaru: BI dan BM tambah waktu, 1 Murid 1 Sukan

Tambahan waktu BM, BI mulai sesi persekolahan tahun depan

Kabinet telah memutuskan masa pembelajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dipanjangkan mulai sesi persekolahan 2011, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, keputusan itu yang dibuat pada mesyuarat Kabinet semalam, adalah selaras dengan usaha untuk memartabatkan Bahasa Malaysia dan memperkukuhkan penguasaan Bahasa Inggeris (MBMMBI) di kalangan pelajar sekolah berikutan pemansuhan pengajian dan pembelajaran sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris tahun lalu.

Bagaimanapun, beliau berkata masa persekolahan tidak akan dipanjangkan tetapi akan diolah menjadi lebih kreatif dan menyeronokkan untuk pelajar. "Kita akan buat pengubahsuaian dari segi kokurikulum selaras dengan perubahan itu," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) ke-29 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini.

Masa pembelajaran untuk Bahasa Malaysia (BM) di sekolah rendah dan menengah kebangsaan bagaimanapun akan kekal pada 240 minit seminggu tetapi bagi pembelajaran Bahasa Inggeris (BI) akan ditambah kepada 330 minit seminggu daripada 240 minit yang dipraktikkan sekarang.


Di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Tamil dan Cina), sesi pembelajaran untuk BM akan ditambah dari 270 minit kepada 330 minit seminggu.


Bagi BI, ia akan ditambah menjadi 120 minit seminggu daripada hanya 60 minit.

Mengenai bahan bacaan terhad yang dilaporkan berlaku di perpustakaan sekolah, Muhyiddin menyarankan lebih banyak badan korporat menderma buku kepada perpustakaan sekolah sebagai sebahagian tanggungjawab sosial mereka.

Terdahulu dalam ucapannya, Timbalan Perdana Menteri menyarankan supaya pihak pengajur pesta buku tersebut meningkatkan status mereka hingga setanding dengan Pesta Buku Frankfurt yang terbesar di dunia.


"Saya sarankan supaya PBAKL diangkat statusnya, dianjakkan fokusnya dan dijadikan Pusat Perdagangan Industri Buku sekurang-kurangnya bagi rantau Asia dalam jangka masa 10 tahun akan datang," katanya.


Beliau yakin sasaran itu dapat dicapai kerana nilai dagangan tunai PBAKL 2009 dianggarkan mencecah RM20 juta.


Oleh itu, katanya, Majlis Buku Kebangsaan Malaysia perlu bersedia untuk menjadi agensi peneraju kepada industri buku negara bagi mencapai hasrat tersebut.


"Saya mengutarakan cadangan ini kerana percaya bahawa PBAKL menpunyai potensi tinggi untuk berkembang dengan lebih maju," katanya.


Ketua Pengarah Pelajaran yang juga Pengerusi PBAKL, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata pesta kali ini disertai oleh 202 syarikat luar dan dalam negeri dengan jumlah 856 gerai.


Katanya, pesta 10 hari itu yang akan berlangsung hingga 28 Mac dijangka menarik 1.5 juta pengunjung.


Muhyiddin turut melancarkan buku bertajuk "Najib: Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan" yang ditulis oleh Aizuddin Muhammad Muaz.


Buku mengenai Perdana Menteri itu memaparkan perjalanan Datuk Seri Najib Razak sejak beliau mulai menceburi bidang politik hingga menjadi Perdana Menteri.


Buku berharga RM350 senaskah itu diedarkan oleh Karisma Production Sdn Bhd.- Bernama

Friday, March 19, 2010

Mengapakah Pelabur Universal Studios ke S'pura

Kita rakyat Malaysia sepatutnya bertanya kepada kerajaan Malaysia , kenapa dan mengapakah Universal Studios USA memilih Singapura sebagai lokasi pelaburan mereka. Mestilah ada sebab dan musabab kenapa dan mengapakah mereka berbuat demikian.

Kita sepatutnya rasa malu di kala Malaysia berbangga dengan syarikat Coca Cola membawa masuk kononnya pelaburan RM1 billion, kenapa dan mengapa US USA memilih Singapura. Ini bermakna iklim ekonomi negara jiran kita mat sihat dan pelabur berkeyakinan terhadap pengurusan ekonomi negara berkenaan.

Kita rasa terpukul dan cukup malu, sejak 52 tahun merdeka tidak ada apa yang boleh dibanggakan. Dulu bawah UMNO BN juga kita rasa bangga sikit bilamana Ghafar Baba yang hanya lulus LCE berjaya 'membeli' Guthrie syraikat gergasi besar milik Britian. Ya atau tidak kita tidak tahu, tapi adalah usaha berniaga dan mahu mengembangkan perniagaan, tetapi kini macam mana, ada orang UMNO bijak pandai negara kita sudah macam mahu telungkup sahaja lagaknya.


Universal Studios dibuka 8.28 pagi


BEBERAPA pelawat melawat satu lokasi seperti yang terdapat dalam filem Mummy di Universal Studios, Singapura semalam.SEJUMLAH pelawat menaiki roller coaster di Universal Studios, Singapura semalam.


SINGAPURA - Universal Studios keempat di dunia dibuka kepada orang awam tepat pukul 8.28 pagi semalam selepas 18 tarian singa memasuki pintu masuk pada pukul 8.08 pagi.

Hari pembukaannya pada 18 Mac itu menggunakan banyak nombor lapan kerana ia dianggap sebagai bertuah.

Model-model yang berpakaian seperti aktres mendiang Marilyn Monroe dan Betty Boop berarak bersama pasukan tarian singa di sepanjang Hollywood Boulevard, salah satu daripada tujuh zon di taman seluas 20 hektar.

"Kami ingin menjadikannya destinasi nombor satu di Asia," kata Pengerusi Kumpulan Genting Tan Sri Lim Kok Thay. Ditanya adakah Universal Studios Singapura akan hilang daya tarikannya dan mengalami kerugian seperti Hong Kong Disneyland, Lim menjawab: "Sudah pasti tidak, kami berbeza dengan Disney."
Selain Singapura, Universal Studios di Asia terletak di Osaka, Jepun; Hollywood di California dan Orlando di Florida, Amerika Syarikat.

Antara tarikan di Universal Studios itu ialah roller coaster paling tinggi di dunia, panggung wayang 4 dimensi (4-D) dan suasana berdasarkan filem-filem Hollywood seperti Madagascar dan Jurassic Park.

"Ia sangat bagus. Suasana, pengunjung dan barangan cenderamatanya setaraf dengan Universal Studios Florida," kata seorang warga Singapura yang datang bersama dua orang anaknya.

Taman tema itu adalah sebahagian daripada fasa pembangunan Resorts World Sentosa, milik Kumpulan Genting dari Malaysia bernilai AS$4.4 bilion (RM14.56 bilion). - Reuters

Puteri UMNO sesak

Malaysia panik, dasar negara Malaysia jugalah yang 'membuka' pintu kepada pekerja asing. Dasar negara kita jugalah yang memberi lesen kepada agensi-agensi dalam negera mengurusk 'kemasukan' pekerja asing ke negara kita.

Kini negara kita dilambakkan dengan pekerja asing yang datang daripada negara Asia Selatan India, Pakistan dan Bangladesh dan Asia Tenggara seperti Indonesia, Filipina, Myanmar, Kemboja, Vietnam serta negara-negara Afrika ke negara kita sebagai pekerja dalam sektor-sektor domestik seperti perladangan, perkilangan, industri, pelancongan dan sebagainya.

Kebanjiran warga asing yang berdaftar dan tidak berdaftar mencecah jutaan orang. Dianggarkan tahun 2009 sahaja lebih 3 juta pekerja asing di negara kita. Usaha kawalan pemantauan oleh agensi penguatkuasa kita dikira 'tidak menang tangan' kerana jumlahnya yang terlalu ramai. Di samping oleh faktor-faktor rasuah, politik dan sebagainya yang menjadi kekangan petugas atau penjawat awam ini mahu melaksanakan tugas mereka.

Justeru, hari ini hasil pendedahan media dan jumlah remaja kita yang 'terperangkap' dan mabuk cinta, ramai mereka yang bernikah dengan pemuda warga asing. Ada yang bahagia dan ada sebaliknya.

Hasil pendedahan dan laporan 'hitam' pihak media, pemuda-pemuda warga asing ini dimangsakan. Dan kini pemuda dari Lombok menjadi sasaran kecaman Pergerakkan Puteri UMNO. Apa alasan kurang jelas ? tetapi pemuda Lombok dilarang oleh Puteri UMNO daripada mendekati gadis-gadis Malaysia.

Kenapa dan mengapa negara dipanikkan oleh isu ini ?

Pergerakan Puteri UMNO menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) membekukan pengambilan pekerja asing dari Lombok, Indonesia berikutan trend kahwin lari melibatkan gadis-gadis Malaysia dengan lelaki dari wilayah terbabit yang semakin membimbangkan kini.

Ketuanya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, pihaknya memperoleh maklumat yang mendakwa kira-kira 500 wanita Malaysia berada di Lombok sekarang ini, akibat terjerat oleh ikatan perkahwinan dengan lelaki dari wilayah berkenaan semasa mereka bekerja di negara ini.

"Pembongkaran satu demi satu kes kahwin lari melibatkan lelaki dari Lombok menuntut satu mekanisme yang perlu dilaksanakan segera oleh kementerian berkenaan bagi membendung gejala yang tidak menyenangkan itu.

"Puteri UMNO percaya ada lagi kes gadis Malaysia nekad meninggalkan keluarga masing-masing gara-gara berkahwin dengan lelaki dari Lombok dan terpaksa mengharungi penderitaan sepanjang berada di negara orang,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Rosnah berkata, pihaknya tidak mahu trend yang semakin berleluasa itu mengakibatkan ramai gadis terpaksa berkorban masa depan mereka dan anak-anak yang bakal lahir. – Bernama

Orang UMNO sendiripun kata Zaharin Pembohong Besar

Rata-rata nama yang dikaitkan oleh tentera upahan UMNO Zahrain Hashim dianggap sebagai bohong. Malah beliau dikecam oleh nama-nama MP UMNOBN yang dikaitkan untuk agenda 16 Sept oleh DSAI, adalah tidak benar.

Hero dan pangeran UMNO yang baru ini dianggap sebagai "Pembohong Besar". Kerana sememanglah jika seseorang itu berkawan dengan kawannya 'semacam' itu maka dia akan ikut feel perangai kawannya itu. Hadis nabi sendiripun sudah pesan akan bilamana seseorang yang berkawan dengan tukang besi maka dia akan menerima sedikit sebanyak percikkan daripada kerja kawannya itu, begitulah juga dengan orang yang berkawan dengan penjual minyak atar, wangiannya setidak akan dapat dirasai juga.

UMNO BN tidaklah semudah itu, mahu menerima Zaharin Hashim dan konco-konco 'bebas', kerana mereka terpaksa menjalani ujian saringan. Di mana ujian saringan ini perlulah mereka lulus dan selepas itu bolehlah mereka dipertimbangkan samada layak atau tidak layak.

UMNO zaman Najib walaupun tidak sama pendekatan dengan zaman Pres UMNO yang terdahulu, dasar, wajah, rupa tetaplah UMNO. Selagi mana disebut UMNO ia tetap UMNO. Maka jangan harap buah nangka ini mahu jadi cempedak.

Cuma orang yang kecewa, orang yang lemah, orang yang tiada pendirian, orang yang lemah hala tuju sahaja yang mahu bersama dengan UMNO.

KOTA KINABALU: Satu pembohongan yang besar.

Itulah reaksi Ahli Parlimen Barisan Nasional dan Parti Sabah Maju (SAPP) berhubung dakwaan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Hashim mengenai beberapa nama ahli Parlimen dari Sabah yang didakwa terlibat dengan rancangan pembangkang untuk mengambil alih Kerajaan Pusat pada 16 September 2008.

Datuk Bung Mokhtar Radin

Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin, yang juga Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) berkata, Zahrain cuba mencari publisiti murahan dengan dakwaan sedemikian.

“Saya tidak pernah bertemu dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, ini semua satu pembohongan,” kata Bung Mokhtar ketika diminta mengulas dakwaan Zahrain bahawa dia (Bung Mokhtar) antara Ahli Parlimen BN yang dinamakan dalam rancangan berkenaan di sini hari ini.

Katanya, wakil rakyat yang dipilih mempunyai tanggungjawab untuk memberi khidmat kepada pengundi dan bukannya melaksanakan agenda peribadi Ketua Pembangkang.

"Jangan sesuka dakwa kita boleh lompat parti," katanya.

Semalam, Zahrain yang juga bekas Pengerusi Badan Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang mendedahkan nama lapan Ahli Parlimen yang disebut-sebut akan melompat parti ke PKR bagi menjayakan rancangan pembangkang itu.

Datuk Dr Chua Soon Bui

Sementara itu, Ahli Parlimen Tawau, Datuk Dr Chua Soon Bui pula menegaskan beliau tidak pernah bermimpi dan berbincang untuk menyertai Pakatan Rakyat.

“Tidak ada satu pun yang benar dalam apa yang diperkatakannya dan dia berbohong dalam Parlimen. Ini satu perbuatan yang memalukan kepada pengundi terutamanya di Sabah dan Malaysia amnya.

“Saya dan Datuk Eric Enchin Majimbun tidak pernah bermimpi dan berbincang untuk menyertai Pakatan Rakyat pada 16 September 2008,” katanya dalam kepada mStar Online hari ini.

Soon Bui berkata, perkara tersebut berlaku kerana Zahrain sangat obses dengan kepentingan peribadi.

“Zahrain mungkin lupa kepada sejarah SAPP dan kepentingan rakyat Sabah. Kami keluar BN kerana hilang kepercayaan terhadap Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

“Sehingga hari ini kami masih kekal sebagai Ahli Parlimen Bebas dan SAPP tidak menyertai PR atau mana-mana parti. Bagi saya, dia tidak layak untuk bercakap bagi pihak wakil rakyat Sabah yang lain,” katanya.

Datuk Ghapur Salleh

Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Ghapur Salleh pula berkata beliau akan menerangkan sendiri dakwaan Zahrain ketika membahaskan titah diraja pada 22 atau 23 Mac ini.

“Zahrain patut dedahkan senarai sebenar Ahli Parlimen BN keluar parti, bukan buat tuduhan tidak berasas,” katanya.

Tengku Razaleigh Hamzah

Sementara itu, di KOTA BHARU, Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah menafikan dakwaan berkenaan.

"Saya tak mahu komen pasal ini, 48 tahun saya bersama Umno. Apa yang didakwa itu sebagai satu cerita dongeng," katanya.

Tengku Razaleigh berkata, jika dakwaan itu benar, beliau kini pasti sudah memegang satu jawatan besar dalam PKR yang dipimpin oleh Anwar.

Beliau berkata disebabkan dakwaan itu ibarat sebuah cerita yang direka mengikut fantasi pembangkang, beliau tidak mahu membuat sebarang komen terhadap dakwaan yang tidak betul itu.

Beliau turut menafikan didatangi pihak berkenaan agar keluar BN bagi membolehkan pembangkang membentuk kerajaan Persekutuan kira-kira tujuh bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-12.

Antara nama yang disebut ialah Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Seri Anifah Aman; Dr Mohd Puad Zarkashi (Batu Pahat); Datuk Seri Tengku Azlan Abu Bakar (Jerantut). Salah seorang daripada Timbalan Speaker juga tersenarai dan dikatakan akan melompat menyertai pembangkang.

Thursday, March 18, 2010

Malaysia Darul Pesta ?


Di kala semua orang memikirkan survival ekonomi negara. Di waktu rakyat berperang dengan kenaikan harga barang, di kala kerajaan sedang berkira-kira untuk memperkenalkan GST kepada rakyat Malaysia. Di kala Kesatuan Sekerja mahukan tuntutan gaji minima. Mac adalah waktu dua tol akan dinaikkan caj kutipannya ? Maka dikala itu pesta.. demi pesta dianjurkan.

Masih ada lagi manusia yang sanggup berpesta dengan pesta yang tidak memberi faedah. Kali ini adalah pesta bermain belon. Pesat ini dimainkan di tengah-tengah pusat pentadbiran negara Malaysia.

Ke mana pergi cerdik pandai, ke mana hala tuju para penasihat. Di mana ajaran dan iktibar Nabi Yusuf di kala negaranya berada dalam serba kepayahan dan kesukaran. Ke mana alim ulama dalam UMNO, kenapa mereka diam membisu terus terusan berpesta ..entah apa manfaat dan faedah ini pesta ini.

Apakah yang kita hendak fikirkan ?

Sebagai seorang manusia yang beragama dan ada pegangan agama, bagaimana reaksi anda melihat wajah-wajah di atas ?


Jika kita bertanya kepada pejuang Hak Asasi, tentulah 'hak asasi' adalah bersifat mutlak individu secara peribadi. Jika dibahaskan pecinta pejuang hak asasi termasuklah Halinah Yaakob dan group SIS. Mereka akan berkata, " why you ask me ?

Kemodenan tidak menghalang pemakaian pakaian seseorang. Dan individu yang moden bukanlah terletak secara mutlak ke atas pemakaian pakaian yang dikenakan ?


Kejutan politik di Parlimen ?

Pendedahan itu juga menyebabkan Anwar 'panas punggung' sehingga mendorong beliau secara tergesa-gesa meninggalkan sidang Dewan.

Beberapa ahli Parlimen pembangkang lain yang turut 'panas telinga' dengan pendedahan tersebut mengekori Anwar meninggalkan sidang itu.

Ketika itu Zahrain baru sahaja berucap lima minit membahaskan usul ucapan titah menjunjung kasih Yang di-Pertuan Agong.

Zahrain mendedahkan bagaimana Anwar membohongi wakil rakyat pembangkang kononnya ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang akan melompat parti menyertai pembangkang lebih daripada mencukupi.

Anwar kata Zahrain, turut 'menjaja' nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Zahrain yang memulakan ucapannya pada pukul 5.05 petang berkata, Anwar mendakwa kononnya Seri Paduka pada satu ketika pernah menunggu di istana untuk mengesahkan jumlah ahli Parlimen BN yang melompat parti bagi menyertai pembangkang.

''Beliau mengakui bahawa Yang di-Pertuan Agong telah memperkenankan pelantikannya sebagai Perdana Menteri keenam sekiranya pakatan pembangkang berjaya membentuk kerajaan Persekutuan sementara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga menyokong pelantikan tersebut," tegasnya.

Pada ketika itu, Anwar dilihat bangun sambil berjalan keluar meninggalkan dewan.

Tindakannya itu diikuti ramai wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Tian Chua (PKR-Batu) dan N. Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai) pula kelihatan bangun mengherdik Zahrain tanpa mempedulikan nasihat Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee yang meminta mereka bertenang.

Dewan menjadi riuh rendah apabila beberapa penyokong kerajaan antaranya Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan); Datuk Mohamed Aziz (BN-Sri Gading) dan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) menjerit 'pengecut,' 'penakut' dan 'kalau berani tunggu' ke arah Anwar bagi mendesak Ahli Parlimen Permatang Pauh itu tidak keluar Dewan.

Sementara itu, Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) pada ketika itu pula meminta supaya Yang Dipertua Dewan mengarahkan Gobalakrishnan keluar dari dewan kerana terus bangun dan menjerit.

Bagai melepaskan tembakan bertubi-tubi, Zahrain meneruskan perbahasannya dan dengan selamba menggelarkan perbuatan wakil-wakil rakyat pembangkang yang keluar dewan dan mengherdiknya sebagai sindrom penafian.

''Kami juga dibohongi (Anwar) kononnya salah seorang Timbalan Speaker (Dewan Rakyat) akan mempengerusikan usul undi tidak percaya (terhadap) kerajaan dan menyokong pakatan pembangkang mengambil alih Kerajaan Persekutuan," katanya.

Gobalakrishnan yang dilihat masih tidak berpuas hati akhirnya diberi peluang oleh Zahrain untuk mencelah.

Gobalakrishnan yang pada mulanya gagal menyampaikan soalan dengan baik dan ditertawakan beberapa wakil rakyat BN menggunakan ruang itu dengan mendakwa Zahrain keluar PKR kerana gagal mendapat projek mengurus dan menyelenggara sebuah padang golf.

Zahrain menjawab dakwaan tersebut dengan mencabar Gobalakrishnan supaya mengulangi tuduhan itu di luar dewan supaya beliau boleh menyamannya.

Beliau seterusnya mendedahkan punca lain meninggalkan PKR adalah kerana parti itu yang pada mulanya memperjuangkan reformasi dan keadilan kini dilihat tertumpu kepada perjuangan peribadi individu tertentu.

Ahli Parlimen Bayan Baru itu turut menyifatkan Anwar sebagai "raksaksa pelbagai wajah" ekoran pendiriannya yang sentiasa berubah-ubah dalam memperjuangkan orang Melayu dan kepentingan agama Islam.

Zahrain juga mendedahkan bahawa Anwar yang kini mendabik dada mahu memperkasakan institusi Islam di negara ini pernah menggelarkan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai ulama 'terompah' iaitu satu gelaran yang sinonim dengan tandas atau tempat kotor.

Selain itu, katanya, tindakannya keluar PKR adalah kerana parti itu terlalu 'memperhambakan diri' dan tunduk kepada DAP sedangkan Anwar pernah berjanji kepadanya bahawa mereka tidak akan sesekali mengikut telunjuk DAP.

Perbahasan Zahrain disambung esok.

Sementara itu, beliau yang ditemui selepas itu memberitahu hanya menggunakan kesempatan berbahas bagi menjelaskan punca meninggalkan PKR serta janji-janji yang pernah dibuat oleh Anwar sebelum ini.

Mengenai tindakan Anwar yang keluar dewan selepas beberapa minit beliau berucap berkata: ''Saya tidak tahu, saya tidak perasan pun tetapi apa yang penting ia tidak membawa apa-apa makna (kepada saya) dan saya hanya menyampaikan cerita sebelah saya."

Wednesday, March 17, 2010

Wibawa atau tidak dengan keluar Dewan ?

Ukuran wibawa TPM adalah samada wakil rakyat pembangkang keluar dewan atau ada dalam dewan. Jika itulah ukurannya bagaimana dengan tindakan wakil rakyat P Pinang yang keluar dewan Undangan Negeri sikit masa dahulu. Begitulah juga dengan sikap wakil rakyat DUN Kelantan daripada BN yang juga bertindak keluar dewan dahulu.

Pembangkang tidak mampu jadi wakil rakyat berwibawa: Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen pembangkang yang bertindak keluar dari Dewan Rakyat tidak mampu berfungsi sebagai wakil rakyat berwibawa, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, tindakan meninggalkan dewan semalam juga menyebabkan ahli Parlimen berkenaan tidak dapat memanfaatkan masa mereka untuk menyuarakan masalah rakyat.ita harap rakyat akan dapat menilai bagaimana mereka bukan saja tidak mengendahkan titah nasihat Seri Paduka Baginda, tetapi juga tidak dapat berfungsi sebagai ahli Parlimen yang berwibawa apabila tidak hadir semalam pada waktu debat. "Mereka keluar dewan ramai-ramai, maknanya mereka sudah tidak dapat menggunakan masa yang penting dalam dewan untuk menyuarakan beberapa perkara pokok masalah rakyat," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa induk pembangunan sukan di sekolah di bangunan Parlimen di sini, hari ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran diminta mengulas tindakan sekumpulan ahli Parlimen pembangkang yang bertindak keluar dewan selepas tidak dibenarkan membahaskan usul Kementerian Dalam Negeri berkenaan arahan kepada ketua polis untuk memastikan jalan dan laluan ke Parlimen dibuka sepanjang masa bagi memudahkan ahli Parlimen.Isnin lalu, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dalam titah ucapan baginda sempena pembukaan mesyuarat pertama penggal ketiga Parlimen ke-12, sekali lagi menegur tingkah laku dan tutur kata ahli Parlimen.Muhyiddin berkata, perkara itu adalah serius jika Seri Paduka Baginda mengulangi tegurannya terhadap perilaku yang disifatkan baginda tidak mencerminkan imej wakil rakyat."Tetapi malangnya, mereka tidak menghormati ataupun beri perhatian kerana pastinya, kalau sudah berulang dua kali, itu satu pandangan yang serius yang telah disuarakan Seri Paduka

Baginda, takkan mereka tidak faham lagi."Mengambil langkah seperti mana yang kita lihat semalam, bukan merupakan contoh yang terbaik, sedangkan mereka ini ada yang terdiri daripada orang-orang yang berpengalaman, kita tahu dari segi latar belakang, berpendidikan tinggi, profesional dan sudah lama berpolitik."Kita harap rakyat akan dapat menilai mereka ini," katanya.

MEB baik bila UMNO BN buat

Hak bumiputera tidak dihapus dalam model ekonomi baru

KUALA LUMPUR 17 Mac – Model ekonomi baru (MEB) yang akan diperkenalkan tidak akan menghapuskan hak istimewa bumiputera tetapi akan memfokuskan kepada kerjasama dengan bukan bumiputera, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, antara bentuk kerjasama yang diharapkan adalah dalam aspek politik dan promosi dalam perniagaan.

"Kita mahu supaya ada kerjasama antara kedua-dua belah pihak yang bukan sahaja menguntungkan bumiputera, tetapi juga bukan bumiputera,” katanya ketika menjawab soalan Datuk Mahfuz Omar (Pas-Pokok Sena) di Dewan Rakyat hari ini.

Mahfuz mahu tahu tentang pengekalan istilah bumiputera dalam MEB yang akan diperkenalkan tidak lama lagi dan apakah langkah untuk mengelakkan timbulnya masalah antara kaum.

Nazri berkata, status dan hak golongan bumiputera tidak akan diketepikan dalam MEB dan bagi memastikan perkara tersebut, setiap tindakan yang akan diambil haruslah berpaksikan kepada perlembagaan dan undang-undang negara. – Bernama

Menteri: Isu syariah disemak ?

Islam sentiasa diperangi sehingga akhir zaman. Ajaran islam adalah sebagai penyelamat manusia. Sesungguhnya umat Islam adalah umat yang paling selamat. Hal ini dapat difahami jika umat Islam itu sendiri mempertahankan agamanya sendiri.

Oleh sebab itu, keyakinan terhadap islam merupakan asas permulaan kerja-kerja dakwah nabi Muhammad saw. Tanaman modal kepercayaan dan disusuli dengan keyakinan adalah merupakan benih yang bakal mencambah dan akhir menghasilkan.

Hari-hari Islam diserang, serangan itu datang dalam pelbagai bentuk dengan pelbagai cara.Pelik dan anehnya di Malaysia, bilamana orang Islam sendiri, menteri Islam sendiri 'kurang yakin' dengan Islam.

Lihat sisipan berita di bawah. Manifestasi Islam diperlekehkan di bumi umat islam. Islam yang dilembagakan sebagai agama rasmi negara.

Isu Syariah Perlu Disemak Semula - Shahrizat

KUALA LUMPUR: Menteri Pembangunan Keluarga Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata beliau akan berbincang dengan Menteri Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharom untuk menyemak semula beberapa isu Syariah.

Katanya kini sudah tiba masanya untuk melihat kembali perkara tersebut kerana sebelum ini isu syariah terutama undang-undang keluarga Islam berada di bawah tanggungjawab kerajaan negeri.

"Saya akan bincang beberapa isu-isu syariah terutama untuk keluarga, kanak-kanak, isu-isu perceraiaan, nafkah, penjagaan kanak-kanak untuk tujuan semakan semula," katanya dalam program temuramah rancangan Hello Malaysia terbitan Bernama TV.

Dalam perkembangan lain, katanya kesuburan wanita Malaysia memang sudah menurun.

"Mengikut kajian kita pada tahun 1991, ada tiga dan empat orang anak dalam sebuah keluarga tetapi bilangan itu menurun pada 2007 iaitu purata dua anak sahaja," katanya.

Shahrizat berkata terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada kadar kesuburuan wanita, antara lain, kahwin lambat atau menunggu masa yang sesuai untuk mendapatkan anak. - BERNAMA


Islam mengajar semua cara, berdebat dll ?

Nasihat DYMM kepada semua ahli Dewan Rakyat supaya menjaga tingkahlaku dan keperibadian adalah suatu seruan yang patut disambut dan diterima oleh semua pihak.

Sikap ahli-ahli Parlimen adalah cerminan tentang rakyat. Kegelojohan berhujah dan membalas hujah adalah gambaran keperibadian seseorang. Sikap melabelkan dan menujukan tuntutan nasihat kepada sesuatu pihak sahaja tidaklah menggambarkan sikap sebenar. Perkara atau benda yang baik hendaklah diteladani oleh semua pihak.

Oleh sebab itu, Islam telah mengajarkan secara jelas bagaimanakah kita mahu berdebat, berhujah dan sebagainya kepada umatnya. Praktiknya adalah umatnya itu sendiri.

AHLI-AHLI Parlimen yang kembali ke Dewan Rakyat pada Isnin lalu seharusnya memandang serius teguran Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berhubung sikap segelintir mereka yang tidak mencerminkan keperibadian sebenar sebagai wakil rakyat.

Ia hakikatnya bukanlah teguran pertama, malah sudah kali ketiga Seri Paduka berbuat demikian bagi memastikan ahli-ahli Parlimen menunjukkan perilaku terpuji dalam Dewan yang mulia itu.

Tetapi persoalannya, apakah teguran berkenaan akan diikuti atau ia sekali lagi akan dianggap sebagai titah perasmian semata-mata?

Ahli-ahli Parlimen yang bergelar Yang Berhormat itu tidak boleh memandang remeh teguran Seri Paduka. Mereka perlu dilihat lebih matang berhujah dan bersidang di dalam Dewan Rakyat.

Janganlah terlalu taksub dengan pegangan politik masing-masing sehinggakan apabila ada perkara berkaitan kepentingan rakyat pun mahu dipolitikkan.

Dewan Rakyat adalah institusi penting bagi memajukan negara dan mensejahterakan rakyat. Oleh itu, kesempatan bersidang bersama-sama perlu dijadikan platform terbaik bagi mencapai matlamat itu.

Tindakan terlalu ingin mempolitikkan sidang Dewan Rakyat sehingga kadangkala kita melihat ahli Parlimen bertindak seperti kanak-kanak tadika perlu dihentikan.

Begitu juga perbuatan mengeluarkan perkataan-perkataan yang tidak elok juga harus dielakkan kerana ia boleh menjejaskan kredibiliti seseorang ahli Parlimen.

Kalaulah ada ahli Parlimen menganggap berbahas dan berucap di Dewan Rakyat sama seperti mana mereka terpekik terlolong di atas pentas ceramah politik, maka itu adalah satu andaian yang sempit.

Di pentas ceramah, mereka boleh berbuat apa termasuklah mengeluarkan perkataan yang bukan-bukan dan menabur fitnah tetapi di Dewan Rakyat segalanya harus dilaksanakan secara tertib dan mengikut peraturan.

Mereka tidak boleh menyalahgunakan kekebalan Dewan Rakyat bagi membuat tuduhan dan dakwaan palsu semata-mata untuk mencemarkan nama baik mana-mana pihak.

Seperti mana diseru oleh Tuanku Mizan, ahli Parlimen perlu berhujah dengan bernas dan tidak membangkitkan perkara remeh-temeh yang boleh menjejaskan maruah sendiri dan kemuliaan Dewan Rakyat.

Jadilah ahli Parlimen yang benar-benar berwibawa dan dihormati. Jangan menjadi ahli Parlimen yang gelagat mereka hanya menjadi bahan ketawa rakyat.

Kehadiran mereka di Dewan Rakyat adalah atas pilihan rakyat yang mahu nasib dibela, tetapi rakyat akan kecewa jika ahli-ahli Parlimen yang menjadi sandaran terus bersikap tidak sepatutnya di dewan tersebut.

Oleh itu adalah diharapkan ahli-ahli Parlimen yang terlibat akan mematuhi titah Tuanku Mizan dalam usaha memastikan kredibiliti mereka sebagai wakil rakyat tidak terjejas.

Apa yang lebih penting daripada itu, mereka tidak harus membiarkan wang rakyat dibazirkan begitu sahaja di Dewan Rakyat, hanya kerana semata-mata sikap segelintir ahli Parlimen yang dilihat tidak matang.

Jika terus bersikap tidak sewajarnya, maka mereka tidak boleh marah kalau rakyat yang 'menghantar' mereka ke Dewan itu akan membuat tafsiran dan kecaman yang bukan-bukan termasuklah ada antara ahli-ahli Parlimen berkenaan sebenarnya tidak layak berada di situ.

Oleh itu, kalaulah ahli-ahli Parlimen tidak mahu dituduh dengan pelbagai gelaran, maka patuhlah kepada teguran Tuanku Mizan. Jadilah ahli-ahli Parlimen yang benar-benar bertanggungjawab dan bukan sekadar hadir untuk 'mengutip' elaun sahaja.

Monday, March 15, 2010

Lu fikirlah sendiri ?


Menjanjikan atau berjanjikan sesuatu pada rakyat. Gambar di atas dan sisipan berita di bawah memperjelaskan bagaimana bentuk dan corak kepimpinan negara yang bakal rakyat pilih dan janjikan. Semuanya boleh dicarikan jawapan dengan sisipan gambar ini sebagai tanda dan bukti. jadi apa tunggu lagi mulakan gerakan dan usaha anda.


Kadar tol dua lebuh raya naik?

KUALA LUMPUR 14 Mac - Kadar tol dua lebuh raya iaitu Lebuh Raya Jambatan Pulau Pinang dan Lebuh Raya Pantai Timur dijangka akan dinaikkan.

Lebuh Raya Jambatan Pulau Pinang tidak pernah dikaji kadar tol selama 25 tahun, manakala Lebuh Raya Pantai Timur akan mengkaji kadar tolnya selepas enam tahun beroperasi.

Sumber memberitahu Utusan Malaysia di sini, kedua-dua lebuh raya tidak pernah menaikkan kadar tol sebelum ini.

''Semakan semula yang dilaksanakan oleh kerajaan akan menjadi kenaikan kadar tol buat julung kalinya, jika ia menjadi kenyataan,'' kata beliau lagi.

Kadar tol Jambatan Pulau Pinang masih kekal pada RM7 sementara Lebuhraya Pantai Timur yang membuka fasa pertamanya kepada orang ramai pada 1 Ogos, 2004 masih 12 sen setiap kilometer bagi kenderaan kelas pertama.

Sementara itu, sumber itu berkata, kedua-dua lebuh raya ini akan mengalami masalah jika kadar tolnya tidak dinaikkan.

"Ini adalah kerana kedua-dua pengendali lebuh raya telah meningkatkan kemudahan dan menambah perkhidmatan mereka pada kos yang tinggi. Kegagalan menaikkan kadar tol mengikut perjanjian konsesi asal mereka akan memberi kesan negatif.

"Oleh kerana kesesakan yang semakin meningkat, Jambatan Pulau Pinang telah dilebarkan dan membuka lorong ketiga pada bulan Ogos tahun lalu (2009).

"Jambatan sekarang boleh menampung 155,000 kenderaan sehari berbanding dengan 120,000 sebelum projek pelebaran dilakukan. Lorong baru itu dijangka dapat mengurangkan masa perjalanan semasa waktu sesak daripada 20 ke 11 minit," kata jelasnya.

Selain itu, Jambatan Pulau Pinang mempunyai pusat pemantauan komprehensif, dilengkapi dengan kamera litar tertutup (CCTV) sepanjang masa yang dipasang pada 24 lokasi. Ia juga antara lain menawarkan perkhidmatan rondaan 24 jam untuk memberi bantuan kepada kenderaan yang mengalami masalah kecil.

"Sementara itu, Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) ini sekarang sedang menyiapkan fasa keduanya yang dijangka siap sebelum 2011," kata beliau.

"Dengan Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2) sepanjang 190km, pengguna boleh menggunakan lebuh raya empat lorong dua hala terpanjang dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu.

"Kos Lebuhraya Pantai Timur (LPT) untuk fasa 1 hingga 4, adalah tinggi tetapi ia menjadi pemangkin untuk memacu dan mempercepatkan pertumbuhan ketiga-tiga negeri di Pantai Timur untuk mengimbangi pertumbuhan ekonomi antara negeri-negeri di Pantai Timur dan Pantai Barat."

Fasa 1 Lebuhraya Pantai Timur (LPT1) berukuran 160 kilometer panjang, menghubungkan Karak ke Kuantan. Fasa 3 dan 4 akan menghubungkan negeri-negeri Pantai Timur ke selatan hingga ke Johor dan dijangka siap sebelum akhir Rancangan Malaysia ke-10.

Sumber itu berkata, kadar tol di Malaysia dianggap antara kadar terendah di dunia.

Purata kadar tol bermula daripada RM0.11 per km pada Lebuhraya Pantai Timur hingga RM0.14 bagi PLUS.

Jambatan Suramadu di Indonesia yang merentasi Surabaya dan Madura memakan kos sehingga 30,000 rupiah (RM11.04) untuk 5.4 km, ini bermakna pengguna membayar RM2.04 untuk menggunakan jambatan tersebut manakala Jambatan Pulau Pinang hanya memakan kos RM0.26 setiap km.

Lebuhraya Subic-Clark-Tarlac (SCTEx) sepanjang 94km, merupakan lebuhraya bertol terpanjang di Filipina. Kos bagi kenderaan persendirian untuk menggunakan jambatan itu bernilai RM0.15 setiap km.

"Apa yang perlu diingatkan adalah bahawa lebuh raya ini bukanlah hanya sebagai penyambung ke bandar-bandar sahaja tetapi ia juga menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara," kata seorang pakar lebuh raya yang enggan namanya dinyatakan.

"Tanpa lebuh raya-lebuh raya ini yang menjadi salur nadi ekonomi Malaysia, negara kita tidak akan menjadi dinamik dan tumbuh dengan pantas," kata beliau.